превозвачи768x432

 

 

Подготовката за протеста на превозвачите пред Европарламента върви с пълна сила. Готови сме на 10-ти януари сутринта на площад „Люксембург“ пред европарламента да се включим една сериозна група български превозвачи.

Заедно с нас ще са колегите от Полша, Румъния, Унгария и Литва. Искаме да кажем ясно на транспортната комисия в ЕП какви са нашите искания и да заявим недвусмислено, че пакетът „Мобилност“ е чисто протекционистки и текстовете са изцяло лобистки в защита на превозвачите от Западна Европа.

Това заяви председателят на Съюза на превозвачите в България Йордан Арабаджиев в интервю за БГНЕС.

Желязков и превозвачи обсъждат пакета "Мобилност"

Желязков и превозвачи обсъждат пакета „Мобилност“

Приетите текстове са с претенции да защитават работниците, но реално нарушават човешките им права

На протеста превозвачите очакват свои колеги и от Хърватия, Естония и Латвия да се присъединят към тях. Ирландия и Малта също подкрепят техните искания.

За участие в протеста от България са наети два чартърни полета. 360 души ще отидат. Отделно има техни колеги в Брюксел и Европа, които също се очаква да се включат, общо се очаква около 550-600 българи да се включат в протеста. Отделно са колегите им от другите държави.

На протеста ще пеем, ще говорим. Искаме да информираме и обществото в Белгия за това как са конструирани тези текстове под претекст, че в полза на шофьорите и за социални права се крият текстове, които целят да унищожат транспортния бизнес в Източна Европа.

Превозвачи: Няма икономическа логика в приетия пакет "Макрон"

Превозвачи: Няма икономическа логика в приетия пакет „Макрон“

Шофьорът пътува до дома си, камионът – на паркинг, по възможност без товар

Ако въпреки протеста на 10 януари ЕК приеме закона (пакетът „Мобилност“), превозвачите ще изчакат да видят какво ще приеме транспортната комисия. След това ще гласуват в ЕП, където също може да има промяна на текста.

След това предстоят триалози между ЕК, ЕП и Съвета на Европа.

Ще градим нашата стратегия на база на това какви текстове се приемат и какви очаквания ще имаме на всеки един етап.

Очакванията на българските превозвачи са били тези текстове да се гледат в началото на мандата на новия европарламент, който ще бъде избран с гласовете към настоящия момент.

Джамбазки предупреди, че битката за превозвачите не е спечелена

Джамбазки предупреди, че битката за превозвачите не е спечелена

Евродепутатът вярва в отлагането на действието на документа

Този парламент е изчерпал своята легитимност. Всички знаем, че месец май предстоят избори за нов парламент. Голяма част от депутатите, които сега са и членове на Транспортната комисия, може би няма да бъдат в следващия европарламент“, заяви представителят на превозвачите.