СВЯТ

Путин пристига в Сърбия. Връчва на Вучич орден като на крал, подписват проекти за милиони евро

Путин пристига в Сърбия. Връчва на Вучич орден като на крал, подписват проекти за милиони евро

 

вучич1547709060

 

 

 

 

Руският президент Владимир Путин пристига на посещение в Сърбия, съобщи БТВ.

Той ще се срещне с държавния глава на западната ни съседка Александър Вучич. Очаква се двамата да обсъдят широк кръг от въпроси, сред които ситуацията в Косово.

 

Сръбската преса обрисува картината на посещение, започващо с почести и поздрав от сръбски пилоти на МиГ-29, които ще посрещнат самолета му още преди да кацне на летище „Никола Тесла“, и продължаващо с разговори с колегата му Александър Вучич за 13-и път.

 

Путин ще връчина Вучич Ордена на Александър Невски, какъвто само избрани президенти и крале са получавали.

Вучич ще подари на госта си и куче от любимата му порода – тримесечен шарпланинец, като израз на най-приятелски чувства.

 

И сръбските, и руските власти в последните дни говорят за още два акцента в програмата – бъдещето на газопровода „Турски поток“ и 20 стратегически споразумения за стотици милиони евро в няколко други сектора – от земеделие и отбрана до образование, туризъм и железопътна инфраструктура.

 

„Един от вариантите за продължаване на газопровода „Турски поток“ е през България – Сърбия – Унгария до газохранилището в австрийския Баумгартен“, заяви руският президент.

Путин даде обширно интервю за сръбските вестници „Политика“ и „Вечерни новини“ в навечерието на посещението си в Белград.

 

 

 

 

 

 

 

Брюксел трябва да даде гаранции на заинтересованите от руския газ страни от Евросъюза, че негово политическо решение няма да провали плановете за продължаване на „Турски поток“, поиска Путин.

 

Срещата на Путин и Вучич в Белград се случва в момент, когато Сърбия е посочвана от Русия като най-верния ѝ съюзник на Балканите, след като Черна гора влезе в НАТО, Македония пое по пътя на атлантическата интеграция, а централните власти в Сараево са все по-често предпазливи към Москва.

 

 

 

 

 

 

Сръбският президент Александър Вучич каза за телевизия Пинк във вторник, че за страната му е най-добре когато газопроводът „Турски поток“ стигне до България, да бъде доведен до сръбската граница и газът да бъде транзитиран през газовия интерконектор в Сърбия.

 

 

 

 

 

 

Сътрудничеството с концерна „Газпромнефт“ позволи на компанията „Нафтена индустрия Сърбие“ да стане лидер на енергийния пазар в балканския регион.

 

 

 

 

 

С участието на „Руски железници“ с добър темп върви реконструкцията и модернизацията на сръбската железопътна инфраструктура, посочва още в интервюто за в. „Политика“ Владимир Путин.

След разговора в тесен формат е планирана среща между делегациите на Сърбия и Русия, а след това в присъствието на двамата президенти ще бъдат подписани редица двустранни документи.

 

 

 

 

 

 

 

Сред многото проекти фигурира транспортно споразумение в размер на 230 милиона евро, което се отнася за електротехническите работи по участъка Стара Пазова – Нови Сад. Очаква се тези работи да приключат в края на 2021 г.

Също така е много важен проектът за диспечерски център, за реализацията на който работим от над две години, съобщи сръбският министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Зорана Михайлович.

 

 

 

 

 

 

 

 
Сръбският член на босненското Председателство Милорад Додик ще бъде в Белград, за да се срещне с руския президент. Додик каза, че посещението на Путин е ясен символ и послание на мир, приятелство и подкрепа за Сърбия и сръбския народ като цяло и изтъкна доброто сътрудничество и връзки на Република Сръбска с Русия.

След това Вучич и Путин ще говорят пред медиите. След изявленията е планирано посещение на президентите в храма „Свети Сава“.

 

 

 

 

 

 

 

Сръбската държавна телевизия ще предава директно целодневното посещение на руския президент.

Вучич е избрал да подари на Путин тримесечно кученце порода шарпланинец, съобщи сръбският вестник „Блиц“, цитиран от БТА. Кученцето е със сериозно родословие от седем поколения назад, то е от най-стара местна порода и е известно, че президентът Путин обича тъкмо такива породи, каза за вестника източник от президентството. По думите му сръбският президент за първи път прави такъв подарък.

 

 

 

 

 

 

Заради визитата Белград е променен – на мястото, където Путин ще бъде посрещнат тържествено от властите, вече няма коледна украса, а място за червен килим.

На площада пред най-големия храм в столицата, където десетки хиляди ще видят Путин, се подготвят сцена и павилиони със закуски за чакащите.

 

 

 

 

 

 

 

Вчера „Политика“ и „Вечерне новости“ публикуваха интервю с руския президент, според което руският енергиен гигант „Газпром“  все още разглежда различни варианти за продължение на проекта (един от тях – през България), чийто морски участък бе завършен миналата есен.

 

 

 

 

 

 

 

Вучич същевременно заяви пред телевизия „Пинк“ по-рано тази седмица, че когато „Турски поток“ стигне до България , Сърбия е готова да плати  за продължението му. Според Ушаков, попитан дали двамата президенти ще направят конкретни стъпки, „този въпрос ще се обсъди.. При обявяването на визитата балкански експерти допускаха, че тя може да даде отговори за маршрута на „Турски поток“ на Балканите.

 

 

 

 

 

 

 

Източници на в. „Политика“ твърдят, че Путин води със себе си и инвеститори за проект, съседен на спорния  „Белград на вода“ (Belgrade Waterfront), от другата страна (на левия бряг) на р. Сава. Там според „Политика“ руският инвестиционен фонд „Марера пропертиз“ може да участва в изграждането на нов бизнес център.

 

 

 

 

 

В руската делегация ще бъдат президентът на „Газпром“ Алексей Милер и министърът на енергетиката Александър Новак.

 

Епицентър

СВЯТ

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024