ОБЩЕСТВО

Разтърсваща история за живота на български емигранти в Англия… СНИМКИ

Разтърсваща история за живота на български емигранти в Англия… СНИМКИ

„Да сереш в найлонова торбичка, щото вода няма, и лай*ата увити под леглото, и това съм виждал”.

 

 

Гледах го на спирката, срещу мен стоеше човек, смазан убит от работа. Чакаше обещания от българската агенция „чрез която кандидатства за работа във склад” , уж редовния превоз за 7 паунда на ден и се тревожеше…Гризеше си ноктите, а на лицето му изписана мъка. Знаех защо…
Той си мислеше дали ще мине изобщо нелегалният пакистански микробус и да го вземе от работа. Беше бачкал във фризера на минус 28 градуса цели 10 часа, а сега вече чакаше втори час на студа, малко по -встрани от спирката за градския транспорт. Нелегални бусове, измами и лъжливи обещания. Квартирата-кочина беше далеко .. Най-малко на 60 километра Човекът беше дошъл от България, подлъган с надежди, и заслепен от блянове, които скоро след като пристигна на острова, бързо погреба някъде там в квартирата кочина в, която дори нямаше вода да се изкъпеш, или пък да пуснеш казанчето на тоалетната.
Румънци, молдованци и българи. Но зли българи, по-студени и от фризера на минус двайсе…
Човекът стоеше прав, студа щипеше тялото му, но той стоически издържаше..Беше някъде около 6 часа и всичко наоколо беше потънало в мрак и студ, а той спеше прав и се тресеше. Виждах как очите му се затварят. Профучаващите коли и камиони го караха да се буди от време на време, преди да се е сгромолясал встрани от магистралата на 100 метра от реглементираната спирка…
Бус нямаше да дойде да го вземе, а на следващия ден трябваше да бъде отново на работа във 4:00 сутринта. Човекът мразеше целия свят, беше излъган, фрустриран, смазан от работа и без надежда.
В България го чакаха жена и деца… Да изпраща пари.
Човекът се скри от хиризонта, легна под едни храсти близо до склада, така че да не го виждат от пътя, загърна се със якенцето си, и хлипайки от яростна болка и омраза към света, опитваше да спи. Той беше просто поредното куче. Поредният икономически емигрант във Обединеното кралство…
Бусовете са незаконни, вече им конфискуваха 3,  ако не се лъжа. Да не си мислите, че плащат данъци или ще ви дадат билетче.
А може след 12 часова смяна, да пътувате прави и да минете през още 2 склада за други пътници. И пътя от скромните час и половина маааалко да се удължи.
Квартирите са незаконни също – нямаш нито документи, нито договори, нито нищо. Ако не си съгласен, можеш да спиш навънка или да си ходиш.
За дървениците и плъховете -да не говорим.
Тук става дума за „дедовия“, тук става дума за излъгани надежди, за истинския живот. Да сереш в найлонова торбичка, щото вода няма, и лайната увити под леглото, и това съм виждал.
Модерното рафинирано робство. И бедният човечец , работникът несретен след 10-12 часа смяна се прибира смазан, но пък лекува болката с мисълта “ изкарвам money, money, money“…

Квартирата на бачкаторите емигранти. Улвърхемптън, Инглистан.

След 12 часова смяна в склада , и мръзнене и криене като плъх в близост до официалните спирки на градския транспорт, оглеждайки се за пакистански или молдовски незаконен минибус, да се пребереш и да отдъхнеш в този “ комфортен дом“, както го описват от бг ( измамническата) агенция за подбор на евтини работници..
Вода -йок , ток-когат’ дойде.
Задоволяване на физиологически нужди- доста често става в торбички , шишета или в храстите , а може и в някои от веригите хипермаркети наблизо.
 И всичко това за 280 паунда на месец. Плюс депозит, който не се връща, плюс “ такса към местната агенция за намиране на жилището“,  жилище за което не ти дават никакви документи , че живееш там.  Всичко е на принципа “ Братле, дай тез кинти , че шефа тр’я му ги занеса, документи ,бележки че е платено, после ше го измислим…“
Заповядайте, желаещи могат да се обръщат към посредническата фирма Jobs consult.

Георги Кехайов (публикация в социалната мрежа)

Снимки: Георги Кехайов

Редактор: Ст. Николаева

 

източник: Между редовете

 

mejdu-redovete.com

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

e961bfe94512459ab7a699114384cfec

Кораб достави във Варна първото американско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, експериментите с централата започват скоро

април 19, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024