Русия

Русия въвежда щит срещу подводната диверсия

Русия въвежда щит срещу подводната диверсия

 

 

ЩИТphpdykk1l_800x

 

 

 

Руското министерство на отбраната започна разгръщането на хидроакустична противодиверсионна система ДИАБАС по всички свои военно-морски бази, съобщава в. „Известия“.

С нейна помощ става възможно проследяването на подводни обекти, намиращи се в пределите на охраняемата акватория или в пряка близост с нея. Системата вижда вражески плавателни съдове и влекачи, а най-важното – подводни безпилотни апарати. Военният флот на всяка страна по света отделя особено внимание на новите средства за борба с подводната диверсия.

В главния щаб на ВМФ твърдят, че системата ДИАБАС е разработена за защита на военно-морските бази и другите важни инфраструктурни обекти. Комплексът се състои от хидрофони и стандартен контейнер, в който са оборудвани работни места за операторите, проследяващи ситуацията в акваторията. Изнесените хидрофони – това са очите и ушите на ДИАБАС. Те могат да се установят както на дъното на акваторията, така и на пристанища и вълноломи. Системата е максимално мобилна.

Контейнерът може да бъде натоварен на железопътна платформа, на камион или на самолет, и да бъде транспортиран до необходимата точка, без практически да бъде разкрито съдържанието му, тъй като с нищо не се отличава от останалите.

Хидрофоните с висока степен на надеждност позволяват да се решават задачи за автоматично откриване и определение на параметрите на движение на подозрителните обекти. В режим онлайн те са способни да определят местонахождението, курса, скоростта и дълбочината, на които се намира диверсантът. С тяхна помощ може да се установи местонахождението и на цели над водата и във въздуха.

В режим онлайн ДИАБАС ще дава указания на целите на бойците от антидиверсионните спецчасти, охраняващи обекта. За да може правилно да се избира тактиката за унищожение или неутрализиране на диверсантите, системата ще осъществява тяхната класификация и ще определя оборудването им, в това число наличието на оръжия и технически средства. С висока точност ДИАБАС може да различава плавателните съдове от подводните безпилотни апарати и да установява броя на нарушителите.

Желателно е диверсионно-разузнавателните групи на противника да бъдат унищожавани, докато се намират на дъното. Затова на посочените от системата места бойците от спецчастите се издигат на катери. Предвидено е, че вражеските разузнавачи по правило започват обстрел с гранати – така прикритите диверсанти само изплуват на повърхността.

Руската армия и флотът разполагат с противодиверсионни специални средства – комплексите ДП-62 „Дамба“. Те са създадени на базата на реактивните системи за залпов огън „Град“ и са предназначени за унищожаване на подводни диверсанти и свръхмалки подводници.

Отрядите по противодействие на диверсионните сили и средства са оборудвани и с бързоходни катери от типа „Раптор“ и „Грачонок“, въоръжени с гранатомети и картечници с голям калибър. Новите системи за борбата с подводните диверсанти са жизнено необходими на съвременния флот, смята председателят на Клуба на моряците-подводници в Санкт Петербург капитанът от запаса Игор Курдин. Според него в руския военно-морски флот на борбата с подводните диверсионни сили отделят много по-голямо внимание, отколкото в съветското време.

„Водещите държави в света инвестират значителни суми в развитието на своите диверсионни средства. Затова тези системи трябва да се усъвършенстват. Нашият флот е длъжен да бъде готов за всякакви неочаквани събития“, коментира той.

Командването на НАТО счита, че с провеждането на подобни специални операции може да се нанесе значителна щета на противника и в кратки срокове да се гарантира подриване на вражеския политически, икономически и военен потенциал, акцентира „Известия“. Диверсионно-разузнавателните сили на САЩ, Великобритания и Италия се смятат за най-съвременните в света.

 

Източник „Офнюз“, https://offnews.bg/sviat/rusia-vavezhda-shtit-sreshtu-podvodnata-diversia-694789.html

 

Русия

More in Русия

Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024
Путин_5466076373835072534_original

Путин: Враговете на Русия не осъзнават с кого си имат работа

март 20, 2024