Русия

Русия и Китай блокираха американска проектодекларация за Венецуела в ООН

Русия и Китай блокираха американска проектодекларация за Венецуела в ООН

 

547169

 

Американска проектодекларация на Съвета за сигурност на ООН за Венецуела, целяща да се предостави „пълна подкрепа“ на венецуелското Национално събрание, ръководено от опозиционера Хуан Гуайдо, бе блокирана днес от Русия и Китай, съобщиха дипломати, цитирани от АФП.

 

 

 

Текстът изразява пълна подкрепа за Националното събрание на Венецуела, като „единствената демократично избрана институция“, подчертава ангажимента на венецуелския парламент да възстанови демокрацията и правовата държава в страната, отбелязва нелегитимността на последния изборен процес в страната и заклеймява насилието спрямо демонстрантите от страна на силите за сигурност.

 

 

Русия е отстранила от текста всички тези моменти и с подкрепата на Китай е нарушила процедурата за мълчаливо съгласие сред 15-те членки на съвета, целяща да бъде приет документът, посочва АФП. Освен Русия и Китай, против са били също Южна Африка и Екваториална Гвинея, предаде Ройтерс. Според дипломатически източник, цитиран от АФП, проектът е провален – текстът, предложен от Русия, се ограничава с искане за политически диалог във Венецуела, което е неприемливо за САЩ.

 

 

 

По искане на Вашингтон е предвидено в 14.00 по Гринуич да започне заседание на Съвета за сигурност в присъствието на американския държавен секретар Майк Помпейо и венецуелския външен министър Хорхе Ареаса. Според дипломатически източник редица страни от региона вече са поискали думата.

 

 

 

 

Русия предложи собствен дневен ред на заседанието на Съвета за сигурност на ООН за Венецуела – намеса във вътрешните работи на страната, заяви в събота постоянният представител на Русия в световната организация Василий Небензя по време на изказването си на извънредното заседание, предават ТАСС и Агенция „Фокус“.

 

 
„Русия не може да подкрепи опита на нашите американски колеги да проведат обсъждане на ситуацията във Венецуела“, заяви той.

„Внасянето в дневния ред на въпрос с такава формулировка е също и груба злоупотреба с прерогативите на член на Съвета за сигурност, още повече постоянен. Венецуела не е заплаха за мира и сигурността. Ако нещо представлява заплаха за мира и сигурността, то това са агресивните действия на САЩ и техните съюзници, целящи свалянето на законно избран президент“, уверен е дипломатът.

 

 

 

 

По неговото мнение, Съветът за сигурност трябва да разгледа тази ситуация „в контекста на заплаха за Венецуела“.

Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо се е обявил за временен президент на страната след обаждане на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, който го е уверил, че Вашингтон е зад него, съобщи междувременно вестник The Wall Street Journal.

 

 

 

Според информацията на източниците на изданието, „в нощта преди лидерът на опозицията да се обяви за временен президент, по телефона му се е обадил вицепрезидентът Майк Пенс“. Както отбелязва вестникът, „Пенс е обещал, че САЩ ще го подкрепят, ако той поеме юздите на управлението от Николас Мадуро, основавайки се на едно от положенията в Основния закон на тази южноамериканска страна“.

 

 

 

 

 
В публикацията се казва, че „това среднощно обаждане е привело в движение план, разработван в течение на предишните няколко седмици“. Той предвиждал признаването на Гуайдо за временен президент на републиката от САЩ и техните съюзници. Както отбелязва изданието, по-рано са се провели „преговори между официални лица от САЩ, съюзници, законодатели и ключови представители от венецуелската опозиция, включително със самия Гуайдо“.

Както се констатира в материала, някои американски чиновници са изразили опасения, че този план може да доведе до нестабилност и да постави под заплаха американските дипломати в Каракас.

 

 

 

 

 

По думите на източника на вестника, от самото начало на своето управление Тръмп е заявил, че счита Венецуела за един от приоритетите във външната политика, наред с Иран и КНДР. САЩ са започнали да разработват плана за Венецуела след победата на Мадуро на изборите.

 

 

„В края на декември, началото на януари, започнаха да говорят с опозицията“, заяви източник на изданието от американската администрация. Към онзи момент опозицията се придържаше към мнението, че се нуждае от подкрепата на международната общност, за да може да повлияе на развитието на политическата ситуация във Венецуела и те казаха това на американските представители“.

 

 

 

 

По сведенията на изданието, американските законодатели от двете партии са подкрепили плана на Вашингтон през декември. В периода на зимните празници, държавният секретар на САЩ Майк Помпео се е срещнал с представители на страните-съюзници на САЩ и е обсъдил с тях ситуацията във Венецуела. На 2 януари той се е срещнал с колегите си от Бразилия и Колумбия. Освен това, на срещата с президента на Колумбия Иван Дуке, Помпео, както се твърди, е намекнал за това, какви намерения има Вашингтон спрямо Венецуела.

 

 

 
На 10 януари той е говорил с Гуайдо и му е обещал „тясно сътрудничество по пътя към демократичното бъдеще на Венецуела“. След това, на 15 януари, служителите в американската администрация са предприели мерки, за да координират плана със съюзниците, както и с лидера на опозицията. Помпео е провел разговор с външния министър на Канада Фридланд, а по-късно отново е позвънил на Гуайдо и го е уверил в подкрепата на САЩ.

 

 

 

 

 

Както отбелязва изданието, в момента САЩ следят внимателно развитието на събитията във Венецуела. Американските чиновници предполагат, че част от военните във Венецуела подкрепят опозицията. Вашингтон се опитва да установи връзка с представители на венецуелския бизнес. Също така администрация на САЩ предприема мерки, за да може Гуайдо да получи съхраняваните в американски банки средства, които принадлежат на Каракас.

 

 

Епицентър, Новини БГ

Русия

More in Русия

ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024