СВЯТ

Русия смята Николас Мадуро за легитимен държавен глава на Венецуела, предупреди САЩ да не се намесват

Русия смята Николас Мадуро за легитимен държавен глава на Венецуела, предупреди САЩ да не се намесват

 

 

Русия смята Николас Мадуро за легитимен държавен глава, обяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков. Според Кремъл външните опити за узурпиране на властта във Венецуела нарушават международното право. По думите на Песков, външната намеса в страната е „неприемлива“ и изявленията на американски официални лица, намекващи за възможността за военна намеса там, са много опасни.

 

 

 

„Считаме, че опитът за узурпиране на върховната власт във Венецуела е в противоречие и нарушение на основите и принципите на международното право“, заяви Песков.

 

Венецуела все още не е искала помощ от Русия за справяне със ситуацията, заяви той.

 

 

 

 

 

Руското министерство на външните работи определи като недопустима външната намеса във вътрешните работи на държавата и осъди действията на САЩ, които подкрепят венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо.

 

 

 

 

 

 

„С безцеремонните си действия Вашингтон демонстрира за пореден път пълно пренебрежение към нормите и принципите на международното право и се изживява като самозван властелин на съдбите на други народи. Налице е стремеж за прилагането във Венецуела на изпитани сценарии за смяна на неудобни правителства“, заявиха от външното министерство на Русия.

 

 

 

 

 

 

Военна намеса на Съединените щати след решението на шефа на парламента да се самообяви за президент би предизвикала катастрофални последици във Венецуела. Това предупреждение отправи заместник-министърът на вътрешните работи на Русия Сергей Рябков, предаде „Интерфакс“.

 

 

 

 

 

 

 

„Предупреждаваме. Считаме, че това би било катастрофален сценарий, който ще разтресе из основи този модел на развитие, който наблюдаваме в региона на Латинска Америка“, казва Рябков в интервю за сп. „Международен живот“ в отговор на въпрос възможна ли е американска военна намеса.

 

 

Във Венецуела видяхме как прогресивното западно общество в действителност се отнася към международното право. Това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

 

 

 

 

 

От профила си в социалната мрежа Фейсбук Захарова посочи, че западните страни са се намесили в суверенитета на друга държава и във вътрешните й работи, като директно са променили властта там.

 

 

 

 

Позицията на Русия е в отговор на думите на американския президент Доналд Тръмп, че в момента всички възможности са на масата. Държавният секретар Майк Помпео пък призова армията на Венецуела да се намеси в подкрепа на демокрацията (чийто представител според САЩ в момента е обявилият се за президент Хуан Гуайдо). Венецуелското министерство на отбраната обаче обяви, че застава зад Мадуро и няма да признае Гуайдо.

 

 

 

 

 

Сирия, Иран и Китай също категорично застанаха зад Николас Мадуро, а пръв това направи турският президент Реджеп Ердоган, който проведе телефонен разговор с венецуелския лидер.

 

 

 

 

 

Президентът на Турция Реджеп Ердоган телефонира на венецуелския лидер Николас Мадуро, за да изрази подкрепата си, след като опозиционен политик обяви, че временно ще изпълнява длъжността държавен глава на Венецуела, информира АП, позовавайки се на високопоставен представител.

 

 

 

 

 

Говорителят на президента на Турция Ибрахим Калън написа в „Туитър“, че Ердоган е заявил пред Мадуро: „Братко Мадуро! Дръж се, ние сме с теб„.

 

 

 

Президентът на Франция Еманюел Макрон от своя страна изрази подкрепа за опозицията. Той приветства „смелостта на венецуелците, които се стремят към свобода“, като изтъкна, че Европа подкрепя „възстановяването на демокрацията“ в страната след „нелегитимния“ избор на президента Николас Мадуро през май миналата година.

 

 

 

 

 

Гуайдо беше подкрепен от Вашингтон веднага след самопровъзгласяването си за президент и някои страни от Латинска Америка, което накара социалиста Мадуро скъса отношенията със САЩ. Вашингтон обаме пренебрегна тези му действия и обяви, че няма намерение да изтегля дипломатите си от Венецуела.

 

 

Гласове, Факти БГ

СВЯТ

More in СВЯТ

Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024