Европа

Скандал между САЩ и ЕС: Вашингтон понижи дипломатическия статут на делегацията на ЕС

Скандал между САЩ и ЕС: Вашингтон понижи дипломатическия статут на делегацията на ЕС

 

 

A boxing match between the USA and the European Union

 

Европейската комисия (ЕК) съобщи, че провежда разговори с администрацията на САЩ след появилата се новина, че Вашингтон е понижил дипломатическия статут на делегацията на ЕС в Съединените щати през миналата година, без да информира Общността, предаде EUObserver.

Говорител на ЕК заяви, че в момента провеждат разговори с американските си партньори.

Европейският съюз потвърди, че правителството на САЩ е променило дипломатическия статут на блока във Вашингтон, на практика го е понижил, информира Би Би Си.

Администрацията на Тръмп не е уведомила ЕС за промяната.

ЕС поиска от САЩ да обяснят решението си, обяви Мая Кочианчич, говорител на ЕК. Тя подчерта, че САЩ и ЕС „остават естествени партньори и естествени приятели“.

Източник от съюза коментира пред британската медия, че преди американската практика е била САЩ да приемат делегацията на ЕС и посланика като на държава, а не като представители на организация.

САЩ класифицират международните организации с по-нисък дипломатически ранг.

Източникът добави, че САЩ са променили начина на прилагане на дипломатическия списък, а не самия списък, който описва ЕС като международна организация.

Първи за новината съобщиха от германската медия „Дойче веле“.

Представител на ЕС разкри пред „Дойче веле“, че посланикът на ЕС във Вашингтон Дейвид О’Съливан не е бил поканен на определени събития през миналата година. На държавното погребение на президента Джордж Буш-старши на 5 декември посланикът на ЕС не е бил поканен по обикновения хронологичен ред – от най-дълго служилия до най-новия посланик, а е бил последен в списъка, отбелязаха представители на Общността.

На предходния ден в Брюксел държавният секретар на САЩ Майк Помпео постави под въпрос ролята на ЕС по време на голяма политическа реч.

ЕС получи статут на правителство при президента Барак Обама.

Решението буди удивление и носи унизителен характер на ЕС. Отношенията между Вашингтон и ЕС са по-напрегнати от всякога, коментира дипломатически източник от Брюксел пред РИА Новости.

Промяната идва на фона на обтегнатите търговски отношения между Вашингтон и Брюксел. Освен това ЕС и САЩ са с противоречия за Иран.

Европа

More in Европа

ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024