Uncategorized

Смърт в семейството на Николай Банев… СНИМКА

Смърт в семейството на Николай Банев… СНИМКА

 

банев-почина20151110.fqouniptgf

 

Бащата на арестувания бизнесмен Николай Банев е починал тази сутрин, съобщиха за Dir.bg източници, близки до семейството. Бай Данчо от дълго време боледувал и е бил и в болница. Синът му Николай не могъл да го види преди заминаването си за Франция, а завръщането му оттам, както знаем, беше под конвой.

 

orig

 

 

Погребението ще бъде в Хасково.

Възрастните Йордан и Мария Баневи имат имение в хасковското село Спахиево. Синът и внуците рядко посещавали дядо си, а Мария е в ролята на активна бизнесдама покрай фирмите на сина си и известен хасковски меценат.

 

 

 

В двора на имението на старите Баневи има всичко за спокоен живот и отдих – басейн, тенискорт и дори яхта, но масивният дувар, опасващ имението, преди време привлече вниманието на Строителен контрол и беше нарочен за събаряне.

 

 

 

 

Бай Данчо бил силно разстроен от разправиите с булдозерите. Употребил пряко силите си огромна енергия да обжалва в съда решението на „калпазаните“ от строителния надзор.

 

 

 

 

По тези и други причини, известни в момента, синът му Николай криел от баща си неприятностите си, но така или иначе, възрастният човек се осведомявал за доста неща покрай сина и снахата от вестниците и бил дълбоко огорчен от „лошите приказки“ за сина му. До края си заклетият стар комунист и ДС полковник вярвал че синът му е предан защитник на социално слабите и изпълнява партиен дълг – да „пази народното имане“ като очите си.

 

 

 

 

Някога, в двора на село Спахиево, бил старият дом на покойния Банев и скривалището, където се укривали партизани. Всъщност, кариерата на Николай Банев потръгва покрай заслугите на баща му преди 9 септември 1944. На къщата има паметна плоча, като в соц времената.

 

 

 

 

Йордан Банев е авторитетна личност в средите на червените – признат е за един от най-младите активни борци против фашизма и капитализма. Редом с него имала заслуги и сестра му Янка Банева – майка на телевизионната водеща Люба Кулезич.

 

 

 

 

Бай Данчо се оженил за съпругата си Мария, когато тя била още ученичка. Тази част от биографията му замалко да му създаде проблеми сред „другарите“, които строго съблюдавали за морала в партийните редици.

 

 

Дир БГ

 

 

Uncategorized

More in Uncategorized

big_0000

До часове от запад времето се обръща в България

март 4, 2024
f4895b3e7be542b394cc26992dfdebab

Meteo Balkans: Февруарската пролет свършва, кошмарно време удря България съвсем скоро

февруари 6, 2024
испания

Времето в Европа се побърка: 30 градуса пържат любима страна на българите

декември 13, 2023
630183

Синоптици: Зимата се връща със страшна сила до часове, сняг ще трупа на тези места

декември 5, 2023
big_big_399129060_680158620887522_5224083235634432582_nf3f

Ще има ли сняг по Коледа и Нова година? Първа прогноза за декември на „Метео Балканс“

ноември 28, 2023
medium_125c

Синоптикът Петър Янков: Идват снежни виелици, човек трудно ще може да се изправи!

ноември 24, 2023