Европа

Транспортната комисия в ЕП отхвърли българските искания, приет е най-лошият за нас вариант! ВИДЕО

Транспортната комисия в ЕП отхвърли българските искания, приет е най-лошият за нас вариант! ВИДЕО

 

 

искания1547116770-rt

 

 

 

 

Транспортната комисия на Европейския парламент отхвърли поискания от България компромисен вариант по пакета „Мобилност“, съобщи БНР.

Приет е най-лошият за нас вариант, заявиха български евродепутати.

 

 

 

 

Евродепутатите приеха, че превозното средство трябва да се връща в отправната точка на всеки четири седмици, както и, че превозвачите не могат да спят в кабините, а трябва да нощуват в хотел, предаде БНР.
Гласуването става, докато пред сградата се провеждаше масов протест против пакета „Макрон“.

 

 

 

 

 

На площад „Люксембург“ в Брюксел българските превозвачи настояват за отхвърляне на пакета „Макрон“, предава „Канал 3“. Те са подкрепени от свои колеги от Румъния. Двете страни заедно с Литва, Полша, Словения, Унгария и Хърватия се обединиха в декларация срещу мерките в пакета. Протестът е мирен, не се предвижда затваряне или блокиране на улици. Част от протестиращите дойдоха от България, други от райони около белгийската столица. Близо до протеста са разположени 10 тежкотоварни камиона, колкото са разрешили белгийските власти.

 

 

 

 

 

 

 

В Брюксел, за да подкрепят превозвачите ни, са депутатите от ГЕРБ Станислав Иванов и Валентин Милушев, от БСП – Георги Свиленски, Манол Генов и Димитър Данчев, Халил Летифов от ДПС, както и евродепутатите Ангел Джамбазки, Филиз Хюсменова, Илхан Кючук, Светослав Малинов, Момчил Неков, Асим Адемов, Сергей Станишев.

 

 

 

 

 

 

„Днес правим безпрецедентно шествие-протест срещу всичкото това, което искат да се случи с нашия транспортен бранш – българския, румънския, полския, литовския – всичките страни, които сме в периферията. Ние днес всичките сме дошли с мир. Искаме да помогнем на този Европейски съюз да остане. Начинът, по който върви администрацията, чиновниците, които искат да определят нереални правила за този бизнес, реално ще разрушат този съюз.

 

 

 

 

 

 

 

Няма вариант, в който да бъдем по този начин изолирани и неравнопоставени. Не може да има две скорости! Не може да има три скорости. Трябва всички да знаят, че ако днес европейските чиновници пробият и съсипят нашия бранш, транспортния, утре ще бъде с друг, трети, пети, десети бранш“, каза пред програма „Хоризонт“ на БНР Димитър Рашков, член на УС на международните превозвачи в България.

 

 

 

 

 

 
По-късно към протеста се присъединиха и румънски превозвачи.
„Този пакет е несправедлив, той унищожава източноевропейската превозваческа дейност. Ясно е, че е създаден от Западна Европа. С такъв пакет „Мобилност“ вече няма да имаме общ пазар“, твърди румънецът Санто Арпад.

 

 

 

 

Предвидено е протестът да продължи до 13 часа българско време, припомня БНР.

360 от превозвачите пристигат с два чартърни полета от София. Към тях се очаква да се присъединят над 100 техни колеги и съмишленици, които живеят в белгийската столица, 260 румънски превозвачи и представители на полски, унгарски и литовски професионални сдружения. 10 камиона ще бъдат разположени и на площад „Сенкантенер“.

 

 

 

 

 

 

Йордан Арабаджиев от Международния съюз на превозвачите уточни за БНР, че превозвачите от Румъния, Полша, Литва и Унгария ще бъдат разположени под арката на ЕП:
„Ще бъдат обозначени с наши плакати, където ние ще кажем какво искаме. Пакетът да бъде отхвърлен – това за нас е най-добрият вариант.

 

 

 

 
Сред основните искания на протестиращите е да отпадне задължението за връщане на камионите на всеки 4 седмици до държавата по произход, както и забраната за прекарване на 45-часовата почивка на водачите в кабината на камионите. Протестиращите настояват още шофьорите да бъдат извадени от Общата наредба за командироване на работници в чужбина.

 

 

 

 

 
Подготвяните рестрикции засягат най-много страните от периферията на ЕС, като България е най-потърпевша поради географското си положение, смятат те.

 

Протестът на превозвачите в Брюксел е съпътстван от висока обществена подкрепа у нас, показаха данни от експресно национално проучване на „Екзакта Рисърч Груп“. Над 64% от анкетираните дават своята подкрепа за протеста.

 

ВИДЕОТО ТУК:

 

 

 

бнр, Епицентър, канал 3

 

Европа

More in Европа

борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024
Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024
IMAGE_15742539_40_0

В Германия започва разследване: Записът на немски офицери за удари по Кримския мост с ракети „Таурус“ е автентичен

март 2, 2024
epa06737904 A car drives on the Krymsky (Crimean) Bridge over the Kerch Strait 15 May 2018, prior to its opening ceremony. The 19-kilometers-long road-and-rail bridge connects the Crimean peninsula,  annexed by Russia from Ukraine in March 2014, with the Taman Peninsula of the Russian mainland. Public transport and automobiles traffic on Crimean Bridge will be launched in early hours of 16 May 2018.  EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL

Скандал: Германия планира да участва в терористичен акт срещу Кримския мост с ракети „Таурус“ / СТЕНОГРАМА

март 1, 2024