ОБЩЕСТВО

Цял сектор у нас си слага „жълти жилетки“ и започва безсрочни протести, ще затварят и граници

Цял сектор у нас си слага „жълти жилетки“ и започва безсрочни протести, ще затварят и граници

Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива започва протест на „жълтите жилетки“ още тази седмица.

 

 

 

 

Планират се демонстрации във всички големи градове, както и затваряне на няколко граници, каза пред БНР неговият говорител Симо Симов. „Хората са отчаяни и вече не издържат, борят се за хляба си. Отчаяните хора са готови на всякакви действия“, каза той. По думите му Законът за горивата поставя неизпълними условия.

 

 

 

 

 

В сдружението членуват около 100 фирми. За първия протест сме подготвили над 1000 жълти жилетки, предупреди Симов в предаването „Преди всички“ и добави, че протестите у нас няма да ескалират като тези във Франция, а ще бъдат мирни. Симов отбеляза, че нямат контакт с организаторите на „жълтите жилетки“ във Франция, но полагат усилия, за да осъществят такъв и да ги поканят в България и да помогнат:

„Полагаме усилия да докараме част от тях тук. Те да застанат до нас и да подкрепят призива ни за спиране на закона“.

Законът беше приет от Народното събрание в края на юли 2018 година, но влиза в сила на 28 януари. Той изисква регистрационен режим за определени икономически дейности, по-висок капитал и финансови гаранции за търговците на горива – неизпълними, според сдружението, условия.

 

 

 

 

 

Симо Симов заяви, че новият закон ще доведе до монопол в сектора. Този монопол ще повиши цените, ще фалира стотици фирми и ще бъдат загубени поне 2000 работни места в малки бензиностанции и пунктове за пълнене на бутилки с пропан бутан, каза Симов, цитиран от БТА.

 

 

 

 

 

 

„Според предвижданите промени в Закона търговците трябва да имат капитал от 1 милион лева и гаранция от 500 000 лева, за да се регистрират и да влязат в пазара на петрол. На практика това поставя в невъзможност много от търговците да се регистрират и да влязат на пазара. От нашето сдружение сме построили своите бензиностанции в най-бедните райони, в селата, коментира Симов и даде пример. Малката селска бензиностанция ще внесе гаранция от 20 000 лева, а мощната бензиностанция също ще внесе 20 000 лева. В такъв случай няма справедливост, изтъкна говорителят на сдружението.

 

 

 

 

 

 

 

Това според него са бариери, които поставят бизнеса в условие да не изпълнява изискванията.

 

 

 

 

 

 

Сдружението отправя призив към президента и народните представители да предприемат действия за отмяна на закона, който те описват като антиконституционен, лобистки и корупционен.

 

 

 

 

 

Симов подчерта, че вместо да се бори със сивата икономика, през закона се помага на едни частни търговци за сметка на други. Сивата икономика, която се оценява на 1 милиард лева годишно, работи в сектора чрез нелегален внос или фиктивен износ, каза Симо Симов. Ние нито произвеждаме, нито изнасяме горива и няма как да сме генератор на сивата икономика, допълни той. Поискахме от агенция „Митници“ данни за търговските операции на Бургаската рафинерия и видяхме че тя е изнасяла горива за Саудитска Арабия, Иран, Ирак и Катар, каза Симов като допълни, че е готов да предостави информацията и анализ върху нея на прокуратурата и на медиите. Той наблегна на това, че протестите ще бъдат „незабавни и безкрайни“ в цялата страна.

 

 

 

 

Източник: Дир. бг

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024