Коментари

Шенген ще гледаме през крива Либия! На ход е могъщият Lloyds и прошка няма да има

Шенген ще гледаме през крива Либия! На ход е могъщият Lloyds и прошка няма да има

 

лойдсbig_big_big_maritimeee

 

 

Както обикновено, по коледните и новогодишните празници винаги има по някоя много сериозна новина, която или изплува на по-късен етап, или не изплува изобщо.

 

 

 

 

Този път изплува – историята за либийския танкер „Бадр“, който въпреки две съдебни решения в България се оказа със сменено име и отплавал извън българската акватория. Историята е повече от абсурдна – заради спор кой на кого дължи едни пари (ама много пари), корабът стои в пристанище Бургас от есента на 2017 година насам.

 

 

 

 

 

И точно преди поредицата от коледни празници, преди българският съд окончателно да обяви публично кой е прав – либийците, според решението, на борда на кораба се качва частен съдебен изпълнител, придружен от частни охранители, както и от представители на „Гранична полиция“ и „Морска администрация“.

 

 

 

 

 

Набързо екипажът е изгонен, има твърдения от страна на либийците, че са заплашвани с оръжие и че граничните полицаи били „под командване“ от страна на ЧСИ-то – според „Биволъ“ това е Тотко Колев.

 

 

 

Скандалът е грандиозен, защото сега Либия ни обвинява в пиратство. Тепърва ще има и продължение – според журналиста Георги Милков танкерът е бил застрахован в Lloyds, най-известната в света компания що се отнася до морско право.

 

 

 

 

Едва ли ей така британците ще оставят нещата, щом става въпрос за милиони. Дотук държавата мълчи, само транспортният министър Росен Желязков взе да обяснява как това си било частно-правен спор.

 

 

 

Само че не е, щом „Гранична полиция“ и „Морска администрация” се намесват при течащо съдебно дело. А ако наистина представените документи за изземване на кораба и поставянето му под панамски флаг са фалшиви, тогава държавата се превръща в съучастник в пиратство.

 

 

 

Къде сега е Бойко Борисов да обясни колко са сигурни границите ни? А Цветан Цветанов няма ли да се изкаже как сме изпълнили всички формални критерии, за да влезем в Шенген?

 

 

 

 

Преводът на думата „формално“ от английски е „официално“.

 

 

 

 

Само че на български език тя има и значение на нещо, пред което няма пречки, но още не се е случило съвсем по установения ред. И този нюанс е изключително натрапващ се в случая. Защото иначе знаем да говорим каква държава е Либия, какво властва там, но нашата държава бързо се приравни с нея.

 

 

 

 

Целият анализ чети в https://www.actualno.com/viewpoint/shengen-shte-gledame-prez-kriva-libija-news_714987.html

 

Коментари

More in Коментари

960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
hristo-grozev-768x403

Сириец разкости Христо Грозев: Човек с психични отклонения, който от малък си играе на тайни агенти, търчи и клюкари съучениците си на класната и ги обвинява в агентури

април 12, 2024
chukov

Боян Чуков: Скоро безусловната капитулация на Киев ще бъде най-обсъжданата международна тема

април 12, 2024
bb48fb65db3b4836aef941041d75e75b

Карбовски: Киро иска да бъде избран, за да може той лично да даде властта на ГЕРБ

април 5, 2024
kiril-petkov

Калина Андролова: Някой да скрие Кирил Петков поне до деня на гласуването / ВИДЕО

април 2, 2024
соломон

Соломон иска католици и православни да си обединят Великдена – само така можело да се пречупи Путин

март 31, 2024