ОБЩЕСТВО

2019 г.: Нинова на 50 г., Борисов на 60 г., Костов на 70 г., Лили Иванова на 80 г.

2019 г.: Нинова на 50 г., Борисов на 60 г., Костов на 70 г., Лили Иванова на 80 г.

 

ninova_borisov_900

 

 

 

Три коренно различни типажа в българската политика, белязали нейните възходи и падения през последните две десетилетия, пресичат своите орбити в годината на тройния ретрограден Меркурий.
Корнелия Нинова на 50, Бойко Борисов на 60, Иван Костов на 70!

 

 

 

 

А като добавим и достолепния 80-годишен юбилей на първата дама на българската музика Лили Иванова и още няколко кръгли годишнини на други звезди на българската театрална и музикална сцена, 2019-а определено се очертава тържествена, пише вестник „24 часа“. Първа по време е червената председателка. Още преди да събере конгреса на социалистите, за да даде старт на решаващата за партията изборна година, Нинова ще черпи на 16 януари.

 

 

 

 

 

На 50 години човек трябва да е посадил дърво и да е съградил дом, казва българинът. А ако е политик, да е създал партия, биха добавили експертите. Серт дамата не създаде БСП наново, но определено промени изцяло социалистическата партия, която наследи от Сергей Станишев и Михаил Миков. Изтупа, проветри, премете дома, даже направо я пренареди.

 

 

 

 

 

Получавайки първата в историята си жена начело, столетницата получи и първата твърда ръка, която я управлява. Но какво да очакваш от дама на прага на 50-те, която малко след 20-ата си годишнина вече е купила външнотърговско предприятие, малко преди 40 е зам.-министър и в управата на ключово дружество като “Булгартабак”, а после амбициозно и последователно се налага като депутат и член на партийното ръководство. Единственият ѝ порок са цигарите. А удоволствие й доставя да слуша любимия си Висоцки.

 

 

 

 

 

Тя е действена, прагматична и говори ясно и рационално. Което я направи любимка на актива. Като стана лидер, обеща “да се скъса от работа”, за да направи столетницата истинска алтернатива на сегашното управление и да втвърди тона към ГЕРБ. И наистина – БСП днес е в по-добра предизборна кондиция от всякога в сравнение с последните 10-ина години.

 

 

 

 

 

Но допусна и немалко грешки. Опроверга например максимата, че жените обединяват по-добре от мъжете, на която залагаха много от хората, застанали зад нея на конгреса преди 3 г., когато стана лидер. Тя превърна в свои явни врагове много от знаковите лица на БСП. Днес има може би най-силната вътрешнопартийна опозиция, която е имал соцлидер от Жан Виденов насам. Но оцелява, защото противниците й не са обединени.

 

 

 

 

 

Тежка година чака Нинова. Ще трябва да се доказва и в партията, и пред електората, на два избора – за евродепутати и за местна власт. А вътрешната й опозиция само я чака да загуби, за да й поиска още по-шумно главата.

 

 

 

 

Мненията за нея са от “Осанна!” до “Разпни я!” Привържениците й я определят като Желязната лейди, която с твърда ръка налага волята си в партията в името на идеи и цели, в които вярва. Противниците й я наричат Жената хамелеон – в един момент може да е усмихната, да те изслушва тихо и да кима в знак на съгласие. Само минути по-късно обаче може да бъде видяна как фучи, а от уж постигнатото съгласие по определени теми няма и помен.

 

 

 

 

 

 

Тази емоция често й помага, но и често й играе лоши шеги. Ненапразно на онзи конгрес, когато я избраха, един от най-доверените й хора в БСП – Стефан Данаилов, я предупреди “от време на време да прибира малко емоциите си”.
Но пък показа, че има интуиция и усет за настроенията на хората. Нещо, по което между другото много си прилича с Бойко Борисов, чийто основен критик е. Често може да бъде видяна сред хората – реагира бързо на проблемите, обува ботуши, за да гази из наводнените села, ходи по протести, брани здравото семейство от джендърите, гали козички, не пропуска да демонстрира, че е част от народа, а не от плебса. А за юбилея си сега не иска подаръци, а ще събира пари за даровити деца. И макар че едва ли е яла филии с мас, не пропуска да покаже, че сама си меси питката за празници. И да не забравяме, язди кон по Тодоровден!

 

 

 

 

 

 

Оприличавана е от свои и чужди на “Борисов в пола” – вече нейната дума решава всичко в БСП, така както това става в ГЕРБ по волята на Борисов. И колкото и двамата да са люти един към друг в споровете си, така и са показвали, че в ключови моменти намират начин да комуникират и предадат посланията си.
Като джентълмен в политическите спорове обикновено за помирение отстъпва той.

 

 

 

 

Понеже стана дума за хляба и месенето, да отбележим, че премиерът Бойко Борисов, който на 13 юни ще празнува 60-годишнина, хляб не яде, с изключение само на Бъдни вечер. Тогава той се снима с питката и публикува снимката във Фейсбук, но само ако на него се е паднала паричката. Не е ясно кой замесва питата – Борисов още не е изпълнил заканата към себе си (не е ясно дали я казва на сериозно), че един ден ще се ожени, но трябва вече да не е министър-председател, защото иначе жената до него “ще я разкъсат”. Ето защо премиерът продължава да живее “сам като куче” в Бояна. Откакто дъщеря му Венета се върна от Америка, а още повече – след като го дари с двама внуци, в Банкя той вече не е самотен.

 

 

 

 

 

 

Но, за жалост, на премиера му се налага да живее именно така в резиденцията в Бояна. Дали има кой да шета, извън охраната, е въпрос от личното му пространство. Но още в ранните си години като политик Борисов е признавал, че той категорично отказва да изхвърля боклука, защото това е уронващо престижа на мъжа действие.
Понеже е вглъбен и изключително устремен към целта, Борисов е постигнал много за своите почти 60 лета. На 23 буквално влиза в огъня и бързо се издига до командир на ротата. На 26 почва и да преподава във ВИПОНД, където даже завежда катедра. На 30 пази Тодор Живков, на 40 – царя, като влиза под кожата и попива ценни уроци и от двамата. На 42 става висшата професионална фигура в полицията, на 43 – генерал, а на 46 вече е кмет на столицата.

 

 

 

 

 

На 47 създава най-голямата партия, в която вече 12 години никой не смее да кривне от правата линия, на 50 става министър-председател и вече е счупил всички български рекорди по заемането на тази позиция от един и същи човек. Освен това само на него не му пука да си дава оставката и да връща властта на народа и е единственият у нас, изкарал повече от 1 мандат като премиер.

 

 

 

 

 

Когато бе избран за кмет на София, обеща на пресконференцията в НДК, че “много ще се мъчи” да реши проблемите на столицата. Може да звучи като анекдот, но е истината – като съмна след нощта на неговата
изборна победа, дупката в булевард “България” срещу НДК беше запълнена.
Така, както бе обещал, че това ще е първата му работа. Надмина обаче всички очаквания, понеже никой не си представяше, че ще го направи в първите няколко часа след избирането си, и то по тъмна доба.

 

 

 

 

 

Освен амбицията да е винаги първи (неслучайно едно от любимите му парчета е “Кой сега е номер 1?”), Борисов има и доста качества, които му помагат да е най-дълголетният ни управник. “Сканира” хората през погледа. На никого обаче не вярва 100 процента.
Я кривне някой, реже. Дори провинението да не е доказано. При Борисов сантимент няма, нито грам.

 

 

 

 

 

 

 

Той почти не спи – почва да върти телефони, да контролира и да възлага по ранни петли, след като преди това е изгледал и късните емисии. По времето, когато другите стават, той вече е изпил поне две кафета с мед. Не закусва и не обядва (в обедната си почивка ходи да рита, макар че още след първата операция на менискуса докторът му забрани, а той вече е с три!). Както сам се шегува със себе си, той е като конете – по цял ден препуска и само вечер сяда на масата, където го очаква телешка пържола.

 

 

 

 

 

Иван Костов е човекът, който коренно промени навиците си, докато бе в активната политика. Командира спря месото и алкохола и стана дотам ревностен, че в присъствието му никой от подчинените не смееше да помирише дори ни мръвка, ни чашка. На юбилея си на 23 декември, а и въобще – и в делник, и в празник, Костов със сигурност не гладува, понеже съпругата му Елена е майстор на постните гозби.

 

 

24 часа

 

https://www.24chasa.bg/novini/article/7239960

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024