ОБЩЕСТВО

Бизнесът вече се стряска от невиждания темп, с който растат заплатите у нас

Бизнесът вече се стряска от невиждания темп, с който растат заплатите у нас

 

паритеbig_0000357159-article2

 

 

 

„България се движи към достигане на пълна заетост, което ще доведе до значително по-ниски темпове в откриване на нови работни места“. Това заяви Радослав Радев, изпълнителен директор на „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън“ ЕООД, цитиран от Economic.

 

„От друга страна, продължава ускоряването на увеличенията на възнагражденията. Бизнесът в България ще среща все по-сериозни затруднения в това да компенсира двуцифрените ръстове на възнагражденията с увеличаването на производителността.

 

 

 

 

Много инвеститори започват да се стряскат от годишните темпове на нарастване на работната заплата, въпреки че разликата с редица европейски държави все още е осезателна. Но нека да не забравяме, че голяма част от чуждестранните инвестиции в България са в посока дейности с ниска добавена стойност.

 

 

 

Бизнес плановете са изготвени при едни нива на работна заплата и ако местният мениджмънт не съумее да компенсира ръста в подобрена производителност много бързо можем да достигнем точка, в която България вече да не е конкурентна“, обясни Радев.

 

 

 

 

„На локално ниво, миналата година мина под надслова „недостиг на работна ръка“ или по-скоро трудността да намерим своевременно квалифицирани кадри. Но това е всеобщ проблем за бизнеса в България, който ще продължи да се задълбочава и в бъдеще и ще бъде пречка пред развитието на държавата“, каза Радослав Радев.

 

 

 

 

 

Песимистичните прогнози за забавяне на темповете на развитие на Европа все повече доминират в медийното пространство и в докладите на икономическите експерти. В интерес на истината първите сигнали се прокрадват и в нашия бизнес сегмент, посочи Радослав Радев. Инвеститорите в големи инфраструктурни проекти (офис сгради, цифровизация и др.) са по-умерени в плановете си за 2019-2020. Първото тримесечие започва значително по-плахо от миналата година.

 

 

 

 

Това няма как да не се отрази и на нагласите в България. В началото на годината бизнесът ще бъде по-предпазлив и умерен в плановете си за растеж. „Смятам, че ръста на икономиката в първата половина на годината ще запази темповете от същия период на миналата година, но през втората половина на 2019 г. може да се усети забавяне в растежа“, подчерта Радев. „Оптимисти сме, че ние ще компенсираме с по-високи продажби в други региони на света – например Близкият Изток, Азия, но и в САЩ“.

 

 

 

 

 

Бизнесът на „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън“ ЕООД не е толкова зависим от Брекзит поради глобалната настройка. „Не смятаме, че ще станем заложници на тарифни или митнически войни. Това, което забелязваме, е че големи финансови институции или компании в IT сектора започнаха да местят ресурси в други европейски държави, за да намалят риска от евентуално излизане на Великобритания от ЕС.

 

 

 

Това означава, че клиентите ни вече имат стратегия, как да се справят с това, което улеснява нашата задача“, допълни Радев. Според него има известен риск, че неконтролираният Brexit може да отслаби икономиката на Европа. Той се надява двете страни да стигнат до общо решение.

 

 

https://www.economic.bg/bg/news/11/biznesat-veche-se-stryaska-ot-rasta-na-zaplatite.html

 

 

loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

59dd0be9b474fc1aeb3c7fc8eb556622

Румънски шофьор на тир пререди 120 колеги на Дунав мост, не му се размина

февруари 7, 2020
4e26f812b9862620c627fa4b461123dd

Изненада! Заловеният кокаин в „Слатина” ненадейно се стопил от 500 на едва 20 кила

февруари 7, 2020
ss

Индустриален коноп в България – възможно ли е?

февруари 7, 2020
1581076932_1

Качваш приятели или на стоп = затвор или конфискация

февруари 7, 2020
РАДЕВА74277_660_370.jpg.pagespeed.ce.NBjYE1q4NR

Проверката във ВВС заради Десислава Радева приключи! Ето какъв е резултатът

февруари 7, 2020
phpowaszt_800x_

„Тесла“ опроверга министър на Борисов: Разпространява фалшиви новини!

февруари 7, 2020