ОБЩЕСТВО

Бизнесът вече се стряска от невиждания темп, с който растат заплатите у нас

Бизнесът вече се стряска от невиждания темп, с който растат заплатите у нас

 

паритеbig_0000357159-article2

 

 

 

„България се движи към достигане на пълна заетост, което ще доведе до значително по-ниски темпове в откриване на нови работни места“. Това заяви Радослав Радев, изпълнителен директор на „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън“ ЕООД, цитиран от Economic.

 

„От друга страна, продължава ускоряването на увеличенията на възнагражденията. Бизнесът в България ще среща все по-сериозни затруднения в това да компенсира двуцифрените ръстове на възнагражденията с увеличаването на производителността.

 

 

 

 

Много инвеститори започват да се стряскат от годишните темпове на нарастване на работната заплата, въпреки че разликата с редица европейски държави все още е осезателна. Но нека да не забравяме, че голяма част от чуждестранните инвестиции в България са в посока дейности с ниска добавена стойност.

 

 

 

Бизнес плановете са изготвени при едни нива на работна заплата и ако местният мениджмънт не съумее да компенсира ръста в подобрена производителност много бързо можем да достигнем точка, в която България вече да не е конкурентна“, обясни Радев.

 

 

 

 

„На локално ниво, миналата година мина под надслова „недостиг на работна ръка“ или по-скоро трудността да намерим своевременно квалифицирани кадри. Но това е всеобщ проблем за бизнеса в България, който ще продължи да се задълбочава и в бъдеще и ще бъде пречка пред развитието на държавата“, каза Радослав Радев.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

 

 

Песимистичните прогнози за забавяне на темповете на развитие на Европа все повече доминират в медийното пространство и в докладите на икономическите експерти. В интерес на истината първите сигнали се прокрадват и в нашия бизнес сегмент, посочи Радослав Радев. Инвеститорите в големи инфраструктурни проекти (офис сгради, цифровизация и др.) са по-умерени в плановете си за 2019-2020. Първото тримесечие започва значително по-плахо от миналата година.

 

 

 

 

Това няма как да не се отрази и на нагласите в България. В началото на годината бизнесът ще бъде по-предпазлив и умерен в плановете си за растеж. „Смятам, че ръста на икономиката в първата половина на годината ще запази темповете от същия период на миналата година, но през втората половина на 2019 г. може да се усети забавяне в растежа“, подчерта Радев. „Оптимисти сме, че ние ще компенсираме с по-високи продажби в други региони на света – например Близкият Изток, Азия, но и в САЩ“.

 

 

 

 

 

Бизнесът на „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън“ ЕООД не е толкова зависим от Брекзит поради глобалната настройка. „Не смятаме, че ще станем заложници на тарифни или митнически войни. Това, което забелязваме, е че големи финансови институции или компании в IT сектора започнаха да местят ресурси в други европейски държави, за да намалят риска от евентуално излизане на Великобритания от ЕС.

 

 

 

Това означава, че клиентите ни вече имат стратегия, как да се справят с това, което улеснява нашата задача“, допълни Радев. Според него има известен риск, че неконтролираният Brexit може да отслаби икономиката на Европа. Той се надява двете страни да стигнат до общо решение.

 

 

https://www.economic.bg/bg/news/11/biznesat-veche-se-stryaska-ot-rasta-na-zaplatite.html

 

 

loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

ивайла2111831551

След 19 опита ин витро: На бял свят се появи малката Ивайла… СНИМКИ/ВИДЕО

март 7, 2019
събевbig__ейййввв

Ген. Събев: Потенциалът ни да възпираме Русия е нищожен. Може да поканим чужди войски

март 7, 2019
исаевbig_11c0

Ангел Исаев – депутатът със средно образование и без ден работа в парламента

март 7, 2019
арабаджиеви1537449359-arabadjiev-marinela

Ексклузивно! Арабаджиеви арестувани в Испания в имението на виден наш мафиот… СНИМКИ

март 7, 2019
северин

Стефан Северин: Голям майтап! При социализма имало безработица!

март 7, 2019
цецко1547446839-tsetskoo

Цветанов: За мен по-важна бе визитата на Столтенберг, а не на Медведев

март 7, 2019