Политика

Вижте с чия „благословия“ България „спъна“ Лаура Кьовеши по пътя й за европейски главен прокурор

Вижте с чия „благословия“ България „спъна“ Лаура Кьовеши по пътя й за европейски главен прокурор

захариева2
На заседанието в сряда на посланиците от ЕС в комисията КОРЕПЕР ІІ българският представител е бил твърдо против фаворитката за първи европейски прокурор – румънката Лаура Кьовеши.

На въпроса кой е участвал във вземането на решението да не бъде подкрепена Кьовеши, въпреки широката обществена подкрепа на българските граждани за румънката, следва да отговорят министър-председателят Бойко Борисов и министъра на външните работи Екатерина Захариева. Борисов да каже уведомен ли е от свой министър, а последният да отговори дали е координирала и с кого позицията Кьовеши да не бъде подкрепена. Да каже и с какви мотиви е подкрепен един кандидат, а не друг.

 

 

 

 

Чл. 105, ал. 1 на Конституцията на Република България постановява, че Министерският съвет ръководи и осъществява вътрешната и външната политика на страната в съответствие с Конституцията и законите.

 

 

 

 

 

КОРЕПЕР II се състои от постоянните представители на държавите членки, които всъщност са посланиците на държавите членки в ЕС. Те изразяват позициите на своите правителства.

 

 

 

 

 

Обикновено КОРЕПЕР II разглежда политически въпроси, които се дискутират между държавите членки на ЕС. Постоянното представителство към ЕС изготвя предварителни съобщения относно дневния ред на заседанията на работните групи на Комитета на постоянните представители КОРЕПЕР II, съдържащи насоки за очакваната дискусия и предложения и препоръки за действия и/или позиция.

 

 

 

 

 

 

При установяване на съществени различия в процеса на изготвяне на позиции и указания проектите на позициите и указания се обсъждат в оперативен порядък за намиране на консенсусна формула. При необходимост различните мнения се докладват на политическото ръководство на министерството за окончателно решение.

code Copy and paste this code on your site.

Постоянeн представител на Република България към Европейския съюз е посланик Димитър Цачев.

 

 

 

 

 

 

Съгласно Устройствения правилник на Министерството на външните работи Министърът на външните работи – Екатерина Захариева ръководи, координира и контролира осъществяването на държавната политика на Република България в отношенията й с други държави, като осигурява поддържането и развитието на външнополитическия диалог, политиката на сигурност и двустранното, регионалното и многостранното сътрудничеството.

 

 

 

 

 

 

Министърът осъществява общата координация в областта на външната политика и международната дейност на Република България като взаимодейства с висшите органи на държавната власт при осъществяването на правомощията им в областта на външната политика и международната им дейност.

 

 

 

 

 

Дирекция „Политики и институции на Европейския съюз“ с директор Генка Георгиева съдейства за провеждането на единна и съгласувана политика на Република България в рамките на Европейския съюз и съгласува и изпраща указания до ПП към ЕС за участие в работата на Комитета на постоянните представители (КОРЕПЕР II) и техните заместници (КОРЕПЕР I).

 

 

 

 

 

Дирекция „Обща външна политика и политика за сигурност на ЕС“ с директор Йордан Първанов координира подготовката на национални позиции и участието в заседанията на Комитета на постоянните представители към ЕС (КОРЕПЕР II). Във вътрешноведомствената координация по въпросите на Общата външна политика и политика за сигурност (ОВППС) се формулират позиции и становища за заседанията на работни групи на КОРЕПЕР и от Дирекция „Източна Европа и Централна Азия“.

 

 

 

 

 

 

В рамките на вътрешноведомствената координация по разработване на национални позиции, указания и материали за осъществяване на националното участие ОВППС, включително Общата политика за сигурност и отбрана Политическият директор (директора на Генерална дирекция „Политически въпроси“) Петко Драганов, подпомаган от европейския кореспондент координира и одобрява позиции и указания за заседанията на КОПС и разглежданите на заседания на КОРЕПЕР II въпроси на ОВППС, и организира тяхното изпращане.

 

Албена Белянова

 

Фрог нюз

 

https://frognews.bg/novini/vijte-chiia-blagosloviia-balgariia-otriaza-kjoveshi-evropeiski-glaven-prokuror.html

loading...
0
Политика

More in Политика

чуколовfull_tablet_b074509d-7d66-4b12-80cc-a7f138551339

Атака напусна коалиционния съвет: Пробутват ни Москов за евродепутат, ние предлагаме Мозер, Софиянски, Костов

февруари 26, 2019
макао122999_660_370

Борисов към фирмите: Да си приведат бизнеса бял, а не сървърът да ходи в Макао

февруари 26, 2019
цвети34268497082544492

Караянчева: Бях репресирана като ученичка преди 10 ноември заради работническия ми произход… СНИМКИ

февруари 26, 2019
big_121fa4

Йончева запали ефира – изкара сензационни данни и цифри за фалшифициране на изборите през 2017 година

февруари 26, 2019
al.nenkov

Депутат от ГЕРБ: Действията на президента говорят, че той иска да бъде следващият Мадуро

февруари 25, 2019
биков кирилов ненков

ГЕРБ ще отхвърли ветото на президента и после ще промени Изборния кодекс по свой вкус

февруари 25, 2019