Политика

Вижте с чия „благословия“ България „спъна“ Лаура Кьовеши по пътя й за европейски главен прокурор

Вижте с чия „благословия“ България „спъна“ Лаура Кьовеши по пътя й за европейски главен прокурор

захариева2
На заседанието в сряда на посланиците от ЕС в комисията КОРЕПЕР ІІ българският представител е бил твърдо против фаворитката за първи европейски прокурор – румънката Лаура Кьовеши.

На въпроса кой е участвал във вземането на решението да не бъде подкрепена Кьовеши, въпреки широката обществена подкрепа на българските граждани за румънката, следва да отговорят министър-председателят Бойко Борисов и министъра на външните работи Екатерина Захариева. Борисов да каже уведомен ли е от свой министър, а последният да отговори дали е координирала и с кого позицията Кьовеши да не бъде подкрепена. Да каже и с какви мотиви е подкрепен един кандидат, а не друг.

 

 

 

 

Чл. 105, ал. 1 на Конституцията на Република България постановява, че Министерският съвет ръководи и осъществява вътрешната и външната политика на страната в съответствие с Конституцията и законите.

 

 

 

 

 

КОРЕПЕР II се състои от постоянните представители на държавите членки, които всъщност са посланиците на държавите членки в ЕС. Те изразяват позициите на своите правителства.

 

 

 

 

 

Обикновено КОРЕПЕР II разглежда политически въпроси, които се дискутират между държавите членки на ЕС. Постоянното представителство към ЕС изготвя предварителни съобщения относно дневния ред на заседанията на работните групи на Комитета на постоянните представители КОРЕПЕР II, съдържащи насоки за очакваната дискусия и предложения и препоръки за действия и/или позиция.

 

 

 

 

 

 

При установяване на съществени различия в процеса на изготвяне на позиции и указания проектите на позициите и указания се обсъждат в оперативен порядък за намиране на консенсусна формула. При необходимост различните мнения се докладват на политическото ръководство на министерството за окончателно решение.

Постоянeн представител на Република България към Европейския съюз е посланик Димитър Цачев.

 

 

 

 

 

 

Съгласно Устройствения правилник на Министерството на външните работи Министърът на външните работи – Екатерина Захариева ръководи, координира и контролира осъществяването на държавната политика на Република България в отношенията й с други държави, като осигурява поддържането и развитието на външнополитическия диалог, политиката на сигурност и двустранното, регионалното и многостранното сътрудничеството.

 

 

 

 

 

 

Министърът осъществява общата координация в областта на външната политика и международната дейност на Република България като взаимодейства с висшите органи на държавната власт при осъществяването на правомощията им в областта на външната политика и международната им дейност.

 

 

 

 

 

Дирекция „Политики и институции на Европейския съюз“ с директор Генка Георгиева съдейства за провеждането на единна и съгласувана политика на Република България в рамките на Европейския съюз и съгласува и изпраща указания до ПП към ЕС за участие в работата на Комитета на постоянните представители (КОРЕПЕР II) и техните заместници (КОРЕПЕР I).

 

 

 

 

 

Дирекция „Обща външна политика и политика за сигурност на ЕС“ с директор Йордан Първанов координира подготовката на национални позиции и участието в заседанията на Комитета на постоянните представители към ЕС (КОРЕПЕР II). Във вътрешноведомствената координация по въпросите на Общата външна политика и политика за сигурност (ОВППС) се формулират позиции и становища за заседанията на работни групи на КОРЕПЕР и от Дирекция „Източна Европа и Централна Азия“.

 

 

 

 

 

 

В рамките на вътрешноведомствената координация по разработване на национални позиции, указания и материали за осъществяване на националното участие ОВППС, включително Общата политика за сигурност и отбрана Политическият директор (директора на Генерална дирекция „Политически въпроси“) Петко Драганов, подпомаган от европейския кореспондент координира и одобрява позиции и указания за заседанията на КОПС и разглежданите на заседания на КОРЕПЕР II въпроси на ОВППС, и организира тяхното изпращане.

 

Албена Белянова

 

Фрог нюз

 

https://frognews.bg/novini/vijte-chiia-blagosloviia-balgariia-otriaza-kjoveshi-evropeiski-glaven-prokuror.html

loading...
0
Политика

More in Политика

big_Boiko_Borisov1

Борисов: Григор Димитров мина да го видя, защото има същата контузия като мен. Не е за строеж

юли 9, 2019
brnabic-i-borisov

Борисов към сръбския премиер: Толкова ви обичам, нищо не съм рекъл

юли 9, 2019
григорfa7fcd9b9c5f345c36a4a004b08135ed

Григор Димитров вдига небостъргач насред Борисовата градина след ОК от Борисов!

юли 8, 2019
божковbig_97

Божков, Домусчиев и Ганчев на килимчето при Първия! Цацаров и Боби Михайлов също на безпрецедентната среща

юли 8, 2019
врагаphpqxef7f_800x

В ГЕРБ ще има комисия за врага с партиен билет. Ако го хванат, няма да има милост

юли 7, 2019
белградbig_images_40_

Скандалът с Белград се разраства: Думите на Борисов са неверни! Не касаят сръбското сирене, а териториалната цялост на Сърбия!

юли 7, 2019