Здраве

Докторът, станал милионер в държавна болница: Трябва да се въведе доплащане от пациентите

Докторът, станал милионер в държавна болница: Трябва да се въведе доплащане от пациентите

genchonachev
Браво проф.Начев.
Станахте милионер като директор на ДЪРЖАВНА !! болница…
Не ви ли е срам?
Забравихте се!
Не случайно циганите бият лекарите в България.

Нямате насита на алчността си.И какво ще правите ,когато пациента няма пари да ви плати , но е здравно осигурен ?
Надявайте се мой близък да не попадне във „вашата“ държавна болница.

Ако му поискате пари и му откажете лечение лично ще ви съсипя от съдебни дела.Защото това е престъпление !
С тази ваша публикация и свидетелски показания ще ви съдя във всички възможни съдебни инстанции.
Защото в КОНСТИТУЦИЯТА на Република България е посочено ,че сте длъжни да лекувате здравно осигурените пациенти. ДА ЛЕКУВАТЕ ,А НЕ ДА ИЗНУДВАТЕ !!
 
Вивиан Русинова, Фейсбук
Припомняме:
Трябва да се въведе съучастие на българските граждани в заплащането на болничната помощ. Може да е символично, може да е 5, може да е 10%. Това мнение изрази пред Нова Телевизия директорът  УМБАЛ „Св. Екатерина” проф. Генчо Начев.
Той бе категоричен, че няма държава в ЕС, в която да няма доплащане, освен скандинавските страни, в които обаче данъците за здраве са много по-високи.

„Категорично трябва да се въведе официално доплащане.“  Това казва  директорът на столичната „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев и пред „24 часа“ .

 

По думите му обаче то трябва да се предшества от реалното остойностяване на всяка медицинска услуга и яснота каква част от нея се поема от публичния фонд и каква част е съучастието от гражданина. За спешното лечение и застрашаващите живота състояния, разбира се, не трябва да се доплаща, но за останалите видове лечение над тази гарантирана помощ е редно да има съучастие, посочва той.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

„Дори да изглежда нелогично, от доплащане „на светло“ пациентите ще спечелят. Сега нерегламентираното даване на пари е около 40% от ресурса, с който се финансира лечението. Този процент е рекорден за Европа. При едно обмислено, изчислено по реални разходи доплащане в границите 5-20%, хората ще дават от джоба си много по-малък процент от сегашните 40 на сто. Отдавна обяснявам публично, че ако участва с официална такса, това дава на пациента повече права“, коментира проф. Начев.

 

 

 

 

По думите му, от официалното доплащане ще има поне 3 безспорни ефекта за пациента.

 

 

 

„Първият е възпитателен. Когато лично си финансираш част от лечението, се стараеш по-малко да боледуваш – живееш по-здравословно, храниш се по-разумно, спортуваш, балансираш живота си така, че да не стигаш до болница“, обяснява директорът на „Св. Екатерина“. Вторият е контролен, отбелязва той: когато човек плаща, той се замисля дали изобщо има нужда да му се извършва дадено изследване или лечение, което му се предлага. Ако не се чувства компетентен сам да прецени смисъла от съответната процедура, е силно мотивиран да потърси второ мнение и да иска повече аргументи да се подлага ли на нея, като съответно заплати определена такса.

 

 

 

 

 

Третият ефект е, че се отваря ниша за допълнително здравно осигуряване. Тогава има повече избори – човек ще може да реши дали да си прави допълнителни вноски, дали да спестява някаква сума, за да може да доплати при нужда за лечение, дали ще инвестира в нещо, което да може да продаде при необходимост, дали ще се осигурява допълнително, или ще се застрахова здравно и ще разчита съответният фонд да се погрижи за таксите по лечението му извън минималния пакет, поеман от задължителното осигуряване“, посочва още проф. Начев.

„Парите за здраве не са много. Отнесени към глава от населението от страните в Европа ние сме най-ниско“, изтъкна още той. В същото време, коментира проф. Начев, каквато и сума да се вложи в системата, тя не се изразходва ефективно и на практика ще потъне като „вода в пясък“. Проф. Начев беше категоричен, че на първо време трябва да се спрат течовете, да се запушат „дупките“ и да се спре плащането за неща, които не са извършени или които не са показни за извършване.
Източници:
Лексмедика нюз, 24 часа, Нова телевизия

loading...
0
Здраве

More in Здраве

стенда550278

Мъж с три стента на сърцето и диабет остана без инвалидна пенсия

февруари 14, 2019
анелия1920x1080

34-годишната Анелия преживя над 30 химиотерапии, пребори рака и стана майка… СНИМКА

февруари 11, 2019
454f08fb47ac07086d7e99713478af26

Медицински феномен: Жена инвалид от В. Търново прохожда всяка нощ

февруари 10, 2019
mogila-e1487922857340

Санаториумът в Овча могила започна работа целогодишно, минералната вода е уникална

февруари 9, 2019
big_1764

Здравен абсурд! ТЕЛК изпрати момче с прогресиращо и нелечимо генетично заболяване на работа

февруари 9, 2019
154903397295326

Кардиохирург разказа пред Флагман фрапиращи случаи с източване на Здравната каса

февруари 2, 2019