Европа

Европейските социалисти тръгват към изборите през май с нов социален договор за Европа

Европейските социалисти тръгват към изборите през май с нов социален договор за Европа

 

orig

 

 

 

Партията на европейските социалисти тръгва към изборите за Европейски парламент през май с предложение за нов социален договор за Европа и с общ кандидат за председател на Европейската комисия в лицето на Франс Тимерманс.

 

Конгресът на ПЕС в Мадрид утвърди манифеста за евровота. В него участваха 1200 души, от които 400 активисти. Присъстваха и премиерите на Испания Педро Санчес, на Португалия Антонио Коща, на Швеция Стефан Льовен, на Румъния Вионика Дънчила, еврокомисарката по регионалното развитие Корина Крецу.

 

 

 

 

В реч пред делегатите общият кандидат на левицата за председател на ЕК Франс Тимерманс посочи, че Европа има нужда от нов социален договор, и припомни как е създаден първият – по време на работническото движение. Той обеща да работи в тесни връзки с профсъюзите и за справедлива данъчна система.

Мултинационалните компаниите правят милиарди евро печалби и не плащат никакви данъци, посочи Тимерманс. Той отбеляза, че това е неприемливо и обеща да го спре.

 

 

 

 

 

Ако стана председател на ЕК ще предложа европейско законодателство срещу насилието, основано на пола, обърна се Тимерманс с обещание към жените. Ако стана председател на ЕК, в края на моя мандата ще има равно заплащане между мъжете и жените за еднакъв труд и това ще бъде регламентирано в европейското законодателство, добави той.

Борим се за душата на Европа, заяви още Франс Тимерманс. Той отбеляза, че наскоро е починала Фрида Менко, която е била приятелка на Ане Франк. Фрида също е еврейка, но оцелява. Живеем във време, когато хора като Фрида бавно си отиват и вече няма очевидци на Холокоста, коментира със съжаление Тимерманс.

 

 

 

 

Той обеща да продължи да се бори срещу антисемитизма, който, по думите му, се възражда. Ако нашите еврейски братя и сестри не се чувстват в безопасност в Европа, няма Европа, заяви той.

Тимерманс коментира, че всеки удавил се в Средиземно море мигрант е нов белег върху душата на Европа и призова да се мисли за потенциала на Африка.

Пролетта идва. Видях го в Швеция и в много други страни, днес и в Испания. В Германия, в полското общество, което има достатъчно сили да се съпротивлява, надъха залата Тимерманс.

Пролетта идва, когато видя европейците да се изправят и да се борят за правата си. Пролетта идва, виждам го в сърцата на приятелите ни, които се борят за правата си, завърши той.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

 

 

След изказването си Франс Тимерманс покани испанският премиер и лидер на Испанската социалистическа работническа партия Педро Санчес на сцената и залата го посрещна с ръкопляскания и ставане на крака.

Той отбеляза, че първо е борбата за Испания, след това за Европа и призова за мобилизация на европейските социалисти.

За последната година доказахме, че социалистите можем да донесем промяна, за 9 месеца направихме повече за социалната справедливост, отколкото десницата за години управление, заяви Санчес.

 

 

 

 

Това което осигурихме и ще продължим да защитаваме са край на затягането на коланите по отношение на образованието, увеличение на заетостта, повече средства за семействата с нисък приход. Успяхме да увеличим минималната заплата с 22% – най-голямото увеличение от 1977 г. насам, отчете се Санчес.

Консерваторите искат прогрес за някои избрани, но той ще дойде на цената на благосъстоянието на мнозинството. А ние искаме прогрес за всички, допълни той. И призова социалистите да се мобилизират – първо на 28 април, когато са изборите в Испания, а след това и през май на европейските.

Време е за социална революция, за да избавим хората от бедността и да спасим нашата планета, заяви пък шефът на групата на социалистите и демократите в ЕП Удо Булман.

Не е допустимо всяко едно от 4 деца на ЕС да живее на ръба на бедността. Обещанието ни към децата на Европа е храна, училище и доктор за всяко от тях, заяви той.

Ние искаме да променим Европа, в която хората получават ниски заплати и се чудят как да си платят кредита и сметките в края на месеца. Искаме да сложим край на нулевите договори, безработицата и недостойното заплащане, заяви още Булман.

Водеща тема в кампанията на БСП за евровота ще е борбата с неравенствата

Той се обърна задочно към шефа на групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер и го попита как приема това, че народната партия в Испания са ръка за ръка с фашистите.

Франс, ти си правилният човек, винаги си бил на фронтовата линия да защитаваш нашите ценности, заяви Булман и обеща на Тимерманс лявата група да е зад гърба му във всяка битка.

Обвиняват ни, че в Брюксел сме бюрократи, а това не е вярно. Ние сме във всеки ъгъл на Европа и ще спечелим тези избори, защото знаем как да бъдем близо до хората, заяви пък еврокомисарят по регионална политика Корина Крецу.

Кандидатът на ПЕС за шеф на Еврокомисията Франс Тимерманс, испанският премиер Педро Санчес и президентът на европейската левица Сергей Станишев бяха героите на конгреса в Мадрид.

 

Дир БГ

loading...
0
Европа

More in Европа

северозападthumb_910x0_phppyiyqa_800x_

България окупира дъното на ЕС по БВП, родният Северозапад остава най-бедният регион

февруари 26, 2019
Venezuela and European Union flag together realtions textile cloth fabric texture

ЕС се обяви против военна интервенция във Венецуела

февруари 25, 2019
epa07372335 Laura Codruta Kovesi, 45, former chief prosecutor of the National Anti-Corruption Bureau (DNA), exits from the Prosecutor's Office headquarters after being informed about the reasons she will be investigated for, in Bucharest, Romania, 15 February 2019. Romania's Justice Minister Tudorel Toader, who removed Codruta Kovesi from her position last year, accused her of signing 'secret' deals with the national intelligence agency in a anti-democratic manner, informing the European Commision about. Kovesi, who was proposed for the post of European Chief Prosecutor, denied the official misconduct and bribery allegations. After Romanian administration decided to block Kovesi application, the European Commission reacted by stating that prosecutors running for the position of European Chief Prosecutor shall be treated fairly. Kovesi said she was informed about the allegations formed by the Special Investigative Section for Prosecutors, and she filed two appeals as a reaction. Romania in the last years struggled to combat corruption, and the DNA was one of the main institutions in the fight it under Kovesi command.  EPA/ROBERT GHEMENT

България гласувала против Кьовеши за европейски прокурор

февруари 23, 2019
неп113359_660_370

Юнкер призова ЕНП да изключи Орбан

февруари 20, 2019
big_30_4

ЕНП и социалистите губят мнозинството в Европарламента по първи прогнози

февруари 18, 2019
550540

„Родител 1“ и „Родител 2“ заменят „майка“ и „баща“ във Франция

февруари 15, 2019