Политика

Елена Йончева: Ако изборите са честни, ГЕРБ ще загубят катастрофално

Елена Йончева: Ако изборите са честни, ГЕРБ ще загубят катастрофално

 

ГЕРБ нямат шанс за победа, ако изборите са честни. Те ще загубят катастрофално, заяви пред БНР говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева. Тя обясни, че БСП е напуснала парламента, защото „ГЕРБ не е политически субект, а шайка – организирана престъпна група, която има свой вожд и нарушаването на Изборния кодекс само е доказало това.“

 

 

 

 

Елена Йончева подчерта, че е погазен Изборният кодекс и правата на българските граждани: „Ако БСП не беше реагирала категорично с излизане от НС, тогава хората щяха да влязат в парламента“.

 

Като пример за погазване на изборните правила Йончева посочи, че машинното гласуване е прието със закон през 2014 г. и 5 години не е въведено, а сега на практика се обезсмисля.

 

 

 

 

 

Според нея машинното гласуване дава 2/3 шанс да не се манипулират изборите. Тя обясни, че през 2017 г. 294 000 бюлетини са били обявени за невалидни и това са незачетени гласове на български гласоподаватели.

 

 

 

 

 

„Има техническа възможност да бъдат осигурени машините. В ИК е казано, че през 2019 г. всички изборни секции трябва да са снабдени с такива. Интерес обаче от машинното гласуване имат всички политически партии, които няма да участват в изборните машинации“, каза говорителят на ПГ на „БСП за България“.

 

 

 

 

 

Тя коментира и че избирателните списъци трябва да се изчистят: 2 млн. българи живеят в чужбина, но имат адресна регистрация и тук – затова има опасност с техните регистрации да се злоупотребява.

 

Йончева акцентира, че в ИК се казва, че трябва да има публичен регистър на избирателите, където хората ще могат да видят дали някой е гласувал от тяхно име.

 

 

 

 

 

 

„ГЕРБ не искат да го направят, за да могат да използват тази възможност за манипулации“, заяви тя.

 

Левицата настоява и взимането на решения в изборните комисии да става с мнозинство 2/3. „Това обаче затруднява ГЕРБ и те избраха да бъде с мнозинство 50+1. Това означава, че техните представители в комисиите ще могат да взимат решенията сами. Това не е демократично“, заяви говорителят на ПГ на „БСП за България“.

 

 

 

 

 

Йончева допълни, че ГЕРБ са отнели правото по съдебен ред да се обжалват решенията на изборните комисии с касационна жалба пред Върховния административен съд. „Стъпка по стъпка се орязват правата на гражданите и се създават условия изборите да бъдат манипулирани. Каква друга може да бъде причината на ГЕРБ да постъпва по този начин, освен за да имат възможност за манипулации? Няма друга логика и българските граждани го виждат“, каза тя.

 

 

 

 

 

 

 

 

„Всяка година от България изтичат 11 млн. евро заради корупция, а това е извод, направен от групата на Зелените в Европейския парламент по данни на ЕВРОСТАТ, ОЛАФ и Европейската комисия“, посочи Йончева.

 

 

 

 

 

Тя изтъкна, че въпреки влизането на България в Европейския съюз преди 10 години, чуждестранните инвестиции са спаднали 11 пъти за този период, а за 2018 г. са по-малко с 40%, отколкото за 2017 г. Въпреки помощта на Брюксел България е слязла на дъното по всички европейски показатели, обобщи тя.

 

 

 

 

 

Йончева отбеляза, че причините за отдръпването на чуждестранните инвестиции според доклад на Световната банка са три – корупцията, липсата на предвидимост и лошата съдебна система.

 

 

 

 

„Само през януари 4 фабрики затвориха и отидоха в Румъния, където средната заплата е по-висока“, каза още Йончева.

 

БНР, Гласове

loading...
0
Политика

More in Политика

Красимир Каракачанов Бойко Борисов

500 млн. лв. ще доплащаме за F-16, в пакета не влизат дори транспортът и застраховката

юли 11, 2019
борето0000306863-article2

Бойко заповяда: Край на ваканциите в Евксиноград, ето къде вече ще почиват министри и вип-чиновници…

юли 11, 2019
блок768x432

Топновина: Вижте договора, с който се орязва пакета по сделката за Ф-16 и от какво се отказваме в него!

юли 11, 2019
дончевbig__оми_лаввввв

Томислав Дончев: В ГЕРБ има самозабравили се, постъпиха повече от 10 сигнала за кметове

юли 11, 2019
atanasova_bgnes1

Десислава Атанасова: Машините не гарантират честни избори, а и интересът към тях е минимален

юли 10, 2019
румен радев портрет

Радев за отменено машинно гласуване: Не машините са виновни, а ниската ефективност на администрацията

юли 10, 2019