Европа

ЕС пак се цепна: Италия и Гърция отказаха да признаят Гуайдо за „временен президент“ на Венецуела!

ЕС пак се цепна: Италия и Гърция отказаха да признаят Гуайдо за „временен президент“ на Венецуела!

 

гуайдо крещи

 

 

Италия не признава „временния президент“ на Венецуела Хуан Гуайдо, заяви заместник-министърът на външните работи Манлио Ди Стефано, съобщава РИА Новости.

Според думите му, главният интерес в отношенията с Венецуела е предотвратяването на война.
„Същата грешка беше направена в Либия и днес е призната от всички. Трябва да избегнем същото нещо да се случи във Венецуела“.

 

 

 
Той разкритикува позицията на ЕС по отношение на Венецуела и предложи Рим да поеме посредничеството между поддръжниците на президента Николас Мадуро и опозицията.
В същото време, министърът на външните работи Енцо Миланези заяви в сряда, че страната напълно споделя позицията на Европейския съюз по въпроса за венецуелската криза и призова за провеждане на „свободни и прозрачни избори“.

 

 

 

 

Гърция също се противопоставя на признаването на Хуан Гуайдо за президент на Венецуела от ЕС, съобщава „Катимерини“, като се позовава на неназовани дипломатически източници преди днешното заседание на министрите на външните работи на ЕС днес в Букурещ, предава БТА.

 

 

 

 

„Признаването на лидера на венецуелската опозиция и председател на Националното събрание г-н Гуайдо за де факто президент на страната, без поне да бъде предприета европейска дипломатическа инициатива за създаването на условия за произвеждането на свободни избори, би било безотговорна позиция, особено с оглед на големите рискове, които съществуват за граждански сблъсъци в едно политически и социално поляризирано общество“, са заявили източниците на вестника.

 

 

 

 

Според тях Гърция е заявила категорично, че доколкото ЕС демонстрира особен интерес към Венецуела и подкрепя провеждането на избори, е необходимо да предприеме действия единно и по собствена дипломатическа инициатива.

 

 

 

 

 

Онзи ден заместник министърът на външните работи Йоргос Катрунгалос заяви, че „преди каквато и да било друга интервенция е желателно от страна на ЕС да бъде формирана група страни, които по исторически причини имат особено влияние в региона и поради това могат да се заемат с ефективна посредническа роля в латиноамериканската страна“.

 

 

 

 

 

По-рано Европейският парламент одобри резолюция, с която признава Гуайдо за „легитимен временен президент“ и призова страните членки да вземат същото решение.
Холандия, Великобритания, Германия, Франция и Испания заявиха намерението си да признаят председателя на Националното събрание на Венецуела Хуан Гуайдо за временен президент на страната, ако в срок от осем дни не бъдат насрочени нови избори.

 

 

 

 

На 21 януари във Венецуела започнаха масови протести срещу действащия президент Николас Мадуро. На 23 януари председателят на парламента Хуан Гуайдо се провъзгласи за „временен лидер на държавата“. САЩ и редица държави обявиха, че го признават. Русия, Турция и Китай обаче подкрепят Мадуро като законен президент.

 

loading...
0
Европа

More in Европа

обмисляbig_a45c0e43e95e552c925b35b9408cf9e9

ЕС обмисля да прекъсне отношения с Турция и да й спре помощите заради сондирането край Кипър

юли 10, 2019
румъниbig_106

900 лв. минимална пенсия в Румъния при 219,43 лв. у нас

юли 9, 2019
86c100e368715540110398e391d6bf7e

Българин стана Мистър Гей Европа 2019… СНИМКИ

юли 8, 2019
big_1218

Тежък разгром за Ципрас, новият гръцки премиер ще е Мицотакис

юли 7, 2019
0000415491-article2

Полша освобождава младите хора от данък върху доходите – мярката влиза в сила от 1 август

юли 5, 2019
солиphp5wuoqm_800x

Италианецът Давид-Мария Сасоли застава начело на Европарламента

юли 3, 2019