Европа

“Като с Кадафи” Италия напомни на САЩ и ЕС страшния либийски сценарий и отказа да признае Хуан Гуайдо

“Като с Кадафи” Италия напомни на САЩ и ЕС страшния либийски сценарий и отказа да признае Хуан Гуайдо

 

Салвини

 

 

Италия не признава Хуан Гуайдо за изпълняващ длъжността президент на Венецуела, тъй като счита външната намеса във вътрешните работи на друга държава невъзможна. Това заяви заместник-министърът на външните работи на Италия Малио Ди Стефано.

 

 

 

«Историята е като с Кадафи,» каза той, намеквайки за възможността за повторение на ужасния либийски сценарий и напомняйки на САЩ и Европейския съюз за последствията от тези събития.

 

 

 

Италия не признава Гуайдо, защото ние категорично се противопоставяме на това, която и да е страна с подкрепата на трети страни, да си позволява да определя вътрешната политика на друга държава»- цитира TV2000 Ди Стефано. Той също така справедливо напомни, че този принцип на ненамеса се подкрепя от ООН.

 

 

 

Сега основната задача е да се избегне войната и повторението на ужасния «либийски сценарий», когато Муамар Кадафи беше свален, «- заяви Ди Стефано.

 

 

 

Той добави, че е невъзможно да бъде допуснато повтарянето на всички грешки, които Западът направи в Либия, сега да се повтарят във Венецуела. Напомняме, че самопровъзгласилият се лидер на венецуелската опозиция Гуайдо действа в интерес на Съединените щати, тъй като всъщност е тяхно протеже.

 

 

 

Индия отказа да признае марионетката на САЩ Хуан Гуайдо за глава на Венецуела. Трите най-големи страни и икономики в света, Русия, Китай и Индия, подкрепиха легитимния ръководител на Венецуела Никола Мадуро. Италия (държава от ЕС и НАТО) отказа да признае Гуайдо също.

Само Италия сред страните членки на ЕС е гласувала “против” признаването на опозиционера Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела, съобщи ANSA, позовавайки се на дипломатически източници на срещата външните министри от ЕС в Букурещ.

 

 

 

 

 

 

Няколко европейски държави обявиха ултиматум на президента Николас Мадуро да свика нови избори, като в противен случай ще признаят Гуайдо за временен президент на страната. Опозиционерът по-рано заяви, че иска да насрочи нов вот в следващите  между 6 и 9 месеца.

Дни преди изтичането на 8-дневния срок обаче няма пълно единодушие сред страните в ЕС за признаването на Гуайдо за временен президент и така вероятно няма да се стигне до обща европейска позиция.

 

 

 

 

 

По-рано Ройтерс съобщи, позовавайки се на дипломатически източници, че страните членки ще започнат следващата седмица да признават Гуайдо за президент, но ще използват внимателен език, за да не се засили политическата криза в страната.

 

 

 

 

 

Решението било всяка държава да излезе със собствена позиция дали признава Гуайдо. Очаква се Франция, Великобритания, Германия и Испания да го направят в понеделник.

 

 

 

 

По-малките държави пък са се разбрали да покажат подкрепа на опозиционера, но без да го признават директно за временен президент, твърди Ройтерс, цитирана от БТА.

“Много страни ще подчертаят временния характер на това де факто признаване”, посочва един от дипломатите.

 

 

 

 

Въпреки натиска от Европейския парламент, който официално призна  Гуайдо с гласуване, и признаването на опозиционния лидер за президент от САЩ, Канада и няколко държави от Латинска Америка, Европейският съюз засега не е изразил ясна позиция по въпроса.

 

Бултаймс

loading...
Европа

More in Европа

6e4214ef3d18b14725f3d361b8210848

ЕС въвежда данък „интернет“ като финансова мярка за справяне с коронавируса

април 23, 2020
1587536965_2

Европейска солидарност: Ще плащаме заем на Еврозоната без да сме в нея

април 22, 2020
big_476fa6ed-c46a-41a5-9801-85a889f88483

Подходът на Швеция срещу Covid-19 вече дава резултати. Училища, фитнеси, кафета и барове са отворени

април 21, 2020
big_145c

Близо половината от италианците искат страната да напусне ЕС и еврозоната

април 19, 2020
616115

Бергамо не е на себе си: Ковчезите с жертвите на К-19 най-сетне изчезнаха от Църквата на гробищата! СНИМКИ

април 18, 2020
591443150eaa4303a6d5805a2dfb34f0

Защо СЗО иска блокиране на Швеция? Нещо просто не е наред…

април 17, 2020