Русия

Путин: Насочваме новите си оръжия към САЩ, ако разположат ракети в Европа

Путин: Насочваме новите си оръжия към САЩ, ако разположат ракети в Европа

 

оръжия768x432

 

 

Ако бъдат разположени американски ракети в Европа, Русия ще бъде принудена да приеме огледални и асиметрични мерки.

Това предупреди президентът на Русия в ежегодното си послание пред Федералното събрание, цитиран от руски медии.

 

 

 

По време на речта си руският лидер отдели особено внимание на проблемите в страната, но в края засегна и външнополитически въпроси.

Путин подчерта, че безопасността на Русия безусловно ще бъде гарантирана.

Няма да се върнем към комунизма, обяви Путин пред парламента

Обновена

Няма да се върнем към комунизма, обяви Путин пред парламента

Това заяви президентът на Русия Владимир Путин в ежегодното си послание пред Федералното събрание

Русия не е заинтересована от конфронтация със САЩ, увери той и призова САЩ да изоставят илюзиите за глобално военно превъзходство.

 

 

 

 

Владимир Путин също така призова САЩ по-честно да обосноват решението си за напускането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват, както го направи Джордж Буш за Договора за противоракетна отбрана.

 

 

 

 

Русия няма намерение първа да разполага ракети със среден обхват в Европа, продължи той и предупреди, че разгръщането на американски ракети на Стария континент е заплаха за световната сигурност.

 

Снимка 407685

Източник: ЕПА

Той отбеляза, че има държави по света, които разработват такива ракети за разлика от САЩ и Русия.

Текущата международна ситуация не говори за ескалация. САЩ вече се опитаха и не успяха да постигнат превъзходство над Русия с разработването на антибалистични ракетни възможности. Русия отговори на тези действия, за да запази способностите си за възпиране, каза Путин.

 

 

 

Но ако САЩ разположат ракети в близост до Русия, Москва ще бъде принудена да реагира по същия начин. Ако това се случи, Русия няма да атакува само площадките с ракети, които ни заплашват, но и местата, където се вземат решенията във връзка с тези ракети, заплаши Владимир Путин.

 

 

 

 

Американците нарушават условията на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват по изкусен начин като разполагат установки в Източна Европа, които могат да се използват и за „Томахоук“, както и чрез използване на ракетите със среден обхват като мишени по време на антиракетни тестове, обясни той.

 

 

Снимка 407684

Източник: ЕПА

Решението на САЩ едностранно да напуснат договора, по думите му, е сред най-значимото развитие днес. Путин повтори отново, че Русия не разработва забранени от договора технологии.

Русия иска мир, увери той и подчерта, че американският елит е в заблуда, тъй като вярва в американската изключителност. По думите му Русия не е заплаха за другите държави и действията на Москва са в отговор на това, което правят САЩ и съюзниците им.

 

 

 

 

Политиките на Вашингтон са недалновидни, деструктивни и в крайна сметка подкопават интересите на САЩ, смята той.

Русия е и ще бъде суверенна държава. Някои страни могат и да не са суверенни, но не и Русия. Това е аксиома, обяви той и посочи приоритетни направления във външната политика – укрепване на доверието и разширяване на сътрудничеството в различни сфери.

 

 

 

 

Всеки трябва да разбере, че Русия може да съществува само като суверенна държава и в никакъв друг капацитет. Договаряне с Русия означава намиране на обща база, а не да й се диктува. Външнополитическите цели на Русия са прозрачни и ясни – засилване на доверието, премахване на границите между народите и изграждане на по-безопасен свят, обяви Владимир Путин.

Според него равноправните отношения с Китай са важен фактор, но също голямо внимание е отделяно на развитието на сътрудничеството с Индия.

 

 

 

 

Снимка 407683

Източник: ЕПА

Путин говори и за новите руски оръжия. По думите му новата хиперзвукова ракета „Циркон“ се движи със скорост от повече от 9 Mach. Военноморските сили, съобщи той, ще получат седем нови подводници в рамките на 2-3 г.

Русия ускори разгръщането на някои военни активи, включително противокорабна ракета „Циркон“ и няколко кораба, добави руският лидер.

 

 

 

 

Путин разкри още, че е започнало серийно производство на комплекса „Авангард“, провеждат се изпитания на междуконтинентална ракета „Сармат“, а лазерната установка „Пересвет“ и авиационният комплекс с хиперзвукови ракети „Кинжал“ са потвърдили уникалните си характеристики. Продължават изпитанията на многоцелевата морска система „Посейден“.

Речта на Владимир Путин продължи около 90 минути.

 

 

 

 

 

 

САЩ потвърдиха по-рано този месец, че напускат Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват. По време на речта за Състоянието на съюза президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди, че излизат от договора с Русия.

 

 

 

 

 

Руският лидер Владимир Путин обяви, че Русия ще прекрати участието си в договора в отговор на решението на Вашингтон.

 

 

 

 

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег е подписан през 1987 г. от президента на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. Договорът от 1987 г. ограничава производството, използването и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със среден (от 1000 до 5500 километра) и малък обхват (от 500 до 1000 километра).

 

Нюз БГ

loading...
0
Русия

More in Русия

big_56

Москва: Няма да обсъждаме със САЩ ядрените си опити

юли 6, 2019
калибърgorshakovf_czaxos5yywrpa2fslnj1l2k2mzyvmtuxms85zc85njcymdewyji4ytkuanbnp19fawq9nza3ota

Ракетите „Калибър“ се появиха край бреговете на Куба

юни 26, 2019
онтра87165-560x315-trim(62,0,771,532)

Путин удължи забраната за внос на хранителни продукти от ЕС до края на 2020 г.

юни 24, 2019
кремъл8c699751a08737348cd786e471f5fdd6

Кремъл не е получил потвърждение от Белия дом за среща Путин-Тръмп в Япония

юни 12, 2019
1525758460-phphqgldb-800x

Путин съобщи извънредна новина, застрашаваща световната система за сигурност

юни 6, 2019
sergei_lavrov

Русия иска гаранции от ЕС за ”Турски поток” през България

май 30, 2019