Русия

Путин: Някои държави могат и без суверенитет, Русия – не

Путин: Някои държави могат и без суверенитет, Русия – не

 

чек2111781303

 

 

Русия е била и ще бъде суверенна държава. Някои страни могат да бъдат несуверенни, но Русия – не и това е аксиома. Това подчерта руският президент Владимир Путин по време на традиционното си обръщение пред Федералното събрание на страната.

 

 

 

„Необходимо е Русия да бъде съхранена като цивилизация, основана на многовековни традиции и ценности. (…) За устойчиво развитие, Русия се нуждае от мир. Развиваме военнопромишлен комплекс и разработваме оръжия, за да е сигурно, че никой няма да смее да оказва на страната силово влияние”, категоричен беше той.

 

 

 

По думите му антируската политика не съответства даже на интересите на САЩ именно заради способността на Русия да се защити.

 

 

 

„Политиката на САЩ едва ли може да се нарече приятелска. Продължават антируските акции, Щатите налагат незаконни санкции, демонтират нормите на международното право. При това Русия е наричана „заплаха”, но това е невярно”, подчерта държавният глава.

 

 

 

 

По думите му напускането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от страна на Москва е дошло след нарушение от страна на Вашингтон – в Европа са били разположени ПРО установки „Иджис”, които могат да изстрелват и крилати ракети „Томахоук”.

 

 

 

„Времето за достигане на Москва е около 10 минути”, отбеляза Путин и посочи, че заради това страната му е започнала работа по „асиметрични действия”. По време на изказването той отново представи перспективните разработки на руския военнопромишлен комплекс.

Той определи хиперзвуковата ракета „Авангард” като програма, сходна по важност с първия изкуствен спътник, изстрелян от СССР. По думите му комплексът влиза в серийно производство, а още няколко нови системи се подготвят за внедряване във всички родове войски.

 

 

 

Сред тях е нова летяща с над 9000 км/ч ракета – „Циркон”, предназначена за кораби и подводници, новата междуконтинентална балистична ракета „Сармат”, безпилотна ядрена подводница, лазерни установки и др.

„Знанията и компетенциите, получени при разработката на оръжия, трябва да се насочат към гражданската сфера”, отбеляза Владимир Путин. Той посочи, че ще бъдат създадени нови научно-технологични центрове и ще се разгърнат мащабни програми за подготовка на кадрите – още от техникумите.

 

 

Повече деца и по-малко данъци

 

 

Главната ни задача е съхранението на народа, подкрепата за семействата. Това винаги е било и ще остане мощен нравствен запас. Русия навлезе в сложен демографски период – раждаемостта спада. Това заяви в началото на ежегодното си обръщение Путин.

Руският президент предлага да се увеличи държавната финансова подкрепа за семействата с деца.

Предлага се и вдигане на държавната помощ за деца-инвалиди до 10 хил. рубли (261 лева – б.р.). „Разбирам, че това не е много. Но така или иначе подобна мярка може да бъде допълнителна подкрепа в семействата, където детето се нуждае от грижи”, поясни президента.

„Повече деца – по-малко данъци“ – този принцип предлага още държавният глава. Семействата с деца, които изплащат ипотечни кредити, ще бъдат подпомогнати. За целта ще трябват допълнителни пари от хазната, посочи Путин и добави, че държавата разполага с този ресурс и знае откъде да го вземе.

 

 

 

Решаването на проблема с демографската криза е пряко свързано с преодоляване на бедността, каза още той. През 2000 г. 40 млн. руснаци са живели под чертата на бедност, сега са 19 млн.

 

 

 

В тази връзка руското правителство ще започне програма за подкрепа на хора, изпитващи финансови и житейски трудности. Програмата ще се осъществява на принципа на договор с нуждаещото се лице и помощта за всеки отделен случай ще бъде индивидуална.

 

 

 

Предлага се и „кредитна ваканция” за теглилите кредит руснаци, които неочаквано се сблъскват със събития, възпрепятстващи погасяването на кредита – например тежка болест.

 

 

 

„Не трябва да поставяме човека в задънена улица. Трябва да има законодателни гаранции при такива случаи. Необходима е отсрочка при погасяването на ипотечния кредит при онези граждани, които поради някакви причини нямат парите за това”.

 

Би ти ви

loading...
0
Русия

More in Русия

big_56

Москва: Няма да обсъждаме със САЩ ядрените си опити

юли 6, 2019
калибърgorshakovf_czaxos5yywrpa2fslnj1l2k2mzyvmtuxms85zc85njcymdewyji4ytkuanbnp19fawq9nza3ota

Ракетите „Калибър“ се появиха край бреговете на Куба

юни 26, 2019
онтра87165-560x315-trim(62,0,771,532)

Путин удължи забраната за внос на хранителни продукти от ЕС до края на 2020 г.

юни 24, 2019
кремъл8c699751a08737348cd786e471f5fdd6

Кремъл не е получил потвърждение от Белия дом за среща Путин-Тръмп в Япония

юни 12, 2019
1525758460-phphqgldb-800x

Путин съобщи извънредна новина, застрашаваща световната система за сигурност

юни 6, 2019
sergei_lavrov

Русия иска гаранции от ЕС за ”Турски поток” през България

май 30, 2019