Русия

Русия към САЩ: Унищожете установките за „Томахоук” и бойните безпилотни самолети

Русия към САЩ: Унищожете установките за „Томахоук” и бойните безпилотни самолети

 

 

big_3476

 

Унищожете установките за ракетите „Томахоук“ и бойните безпилотни самолети, за да се върнем в Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват.

Това призова руското военно министерство, цитирано от местни медии, предаде news.bg.

Министерството на отбраната на Русия предложи на Вашингтон да унищожи ракетните пускови установки Mk-41.

Mk 41 е корабна американска установка за вертикален пуск на управляеми ракети. Използва се на корабите от Военноморските сили на САЩ и други страни за изстрелване на ракети „Стандарт“ SM-2, SM-3 и SM-6, ASROC, „Сий Спароу“, ESSM и „Томахоук“.

Ведомството привика военното аташе към посолството на САЩ и му връчи нота за съблюдаване на договора. Министерството отговори на протестна нота на Държавния департамент. Русия е предложила на Вашингтон да приеме редица мерки, за да се върне към изпълнение на договора.

Сред исканията са САЩ да унищожи развърнатите на суша универсални пускови установки Мk-41, разработени за произвеждане на пуск на крилати ракети „Томахоук“.

code Copy and paste this code on your site.

Съединените щати нарушават договора в продължение на години, обяви официалният представител на министерството Игор Конашенков. Вашингтон фактически е създал условия за производство на ракети, забранени от договора.

Министерството заявява още, че САЩ не са предоставили доказателства, които да потвърждават позицията им, че Русия нарушава договора.

Припомняме, че по-рано Русия проведе успешно изпитание на междуконтинентална балистична ракета „Ярс“.

Това съобщи Министерството на отбраната на страната.

Посочва се, че целта на пуска е „потвърждение на тактическите, техническите и летателните характеристики“ на комплекса.

През миналата година три съединения към Ракетните войски със стратегическо предназначение получиха комплекси „Ярс“ с мобилно базиране.

Изпитанието идва след решението на САЩ да напуснат Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват. По време на речта за Състоянието на съюза президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди, че излизат от договора с Русия.

В събота руският лидер Владимир Путин обяви, че Русия ще прекрати участието си в договора в отговор на решението на Вашингтон.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег е подписан през 1987 г. от президента на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. Договорът от 1987 г. ограничава производството, използването и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със среден (от 1000 до 5500 километра) и малък обхват (от 500 до 1000 километра).

loading...
0
Русия

More in Русия

orig

Руската държавна ТВ изброи мишени в САЩ, които Москва може да порази при ядрен удар

февруари 25, 2019
чек2111781303

Путин: Някои държави могат и без суверенитет, Русия – не

февруари 20, 2019
оръжия768x432

Путин: Насочваме новите си оръжия към САЩ, ако разположат ракети в Европа

февруари 20, 2019
epa07374306 Russian Foreign Minister Sergei Lavrov delivers a speech during the 55th Munich Security Conference (MSC) in Munich, Germany, 16 February 2019. From 15 to 17 February, politicians, various experts and guests from all over the world will discuss global security issues in their annual meeting.  EPA/RONALD WITTEK

Лавров остро нападна САЩ, обвини ги, че настройват света срещу Русия заради ракетния договор

февруари 16, 2019
путинизъм0000401843-article2

Наредиха Путин редом с Ленин и Петър Велики, идвал стогодишен путинизъм!

февруари 12, 2019
991-ratio-gazoprovod

Москва предупреди за пречки пред „Северен поток 2“

февруари 9, 2019