Русия

Руската държавна ТВ изброи мишени в САЩ, които Москва може да порази при ядрен удар

Руската държавна ТВ изброи мишени в САЩ, които Москва може да порази при ядрен удар

 

orig

 

 

 

 

Руската държавна телевизия изброи обекти на американската армия, които Москва може да вземе на прицел в случай на ядрен удар, и заяви, че разработвана от Русия свръхзвукова ракета би могла да ги порази за по-малко от пет минути, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Сред мишените са Пентагонът и президентската резиденция в Кемп Дейвид, щата Мериленд.

 

 

 

 

 

Репортажът, необичаен дори за понякога войнствените стандарти на руската държавна телевизия, беше излъчен снощи, дни след като руският президент Владимир Путин каза, че Москва е готова във военно отношение за ситуация, подобна на кубинската ракетна криза, ако САЩ искат това, отбелязва Ройтерс.

 

 

 

 

Телевизионният водещ показа карта на САЩ и посочи няколко цели, които по думите му Русия би желала да порази в случай на ядрена война.

 

 

 

 

Сред мишените, описани като американски президентски или военни командни центрове, бяха също така армейският тренировъчен център „Форт Ричи“ в Мериленд, затворен през 1998 г., военновъздушната база „Маккелън“ в Калифорния, затворена през 2001 г., и военноморската комуникационна база „Джим Крийк“ в щата Вашингтон.

 

 

 

 

 

Телевизионният водещ Дмитрий Кисельов, който е близък до Кремъл, каза, че разработваната от Русия свръхзвукова ракета „Циркон“ може да порази целите за по-малко от пет минути, ако бъде изстреляна от руски подводници.

 

 

 

 

 

Какво каза Кремъл след ТВ предаването

 

 

 

 

Когато руският президент Владимир Путин говори в своето послание до Федералното събрание за готовността на Москва за огледален отговор, ако САЩ разположат ракети със среден и по-малък обсег в Европа, не спомена нито една географска точка, към която да бъдат насочени руските ракети. Това заяви пред журналисти от прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„Президентът каза, че ако нашата страна е застрашена, и в близост до нейните граници бъдат поставени ракети със среден и по-малък обсег, насочени към нас, ние ще трябва да отговорим огледално и в същото време да насочим нашите ракети не само към пусковите установки, но също така и към териториите, където се взимат решенията. Моля ви да обърнете внимание, че президентът не е посочил нито една географска точка във връзка с това“, напомни представителят на Кремъл.

 

 

 

 

 

Така той отговори на въпрос как ще коментира историята от 24 февруари по ТВ канал „Русия-1“, в която телевизионните журналисти предположиха какви конкретни цели в САЩ могат да ударят руските ракети. Песков отказа да коментира съдържанието на телевизионното предаване. „Ние никога не се намесваме и не можем да се намесваме в редакционната политика на нашите телевизионни канали, дори държавните. В този случай въпросът може да бъде адресиран директно до телевизионния канал“, добави той.

 

 

 

 

 

В изявлението си пред Федералното събрание обаче Путин каза следното, цитиран от ТАСС: „Русия незабавно ще реагира, ако заплахата срещу нея стане реална и ще насочи оръжията си не само към страните, в които САЩ разположат свое въоръжение, но и към самите САЩ“.

Дир БГ

loading...
0
Русия

More in Русия

новпутинf218ed13e70aaad6f962661383fef0cb_XL

Путин: Решението на УАДА противоречи на олимпийската харта. Русия ще подаде жалба в съда в Лозана

декември 10, 2019
русия768x432

Русия: България загуби своя статут на газов хъб и няма да получи преференции от транзита на руски газ

декември 6, 2019
мид русия

Русия привика посланика ни в Москва, изгони български дипломат

декември 5, 2019
путин-виц5e_pqpv22

Путин: Разширяването на НАТО в близост до руските граници е потенциална заплаха за сигурността ни

декември 4, 2019
ми5d15d39f15e9f97f70149689

Русия достави бойни хеликоптери на Сърбия с полет над България

декември 3, 2019
big_0000

Русия с предложение към САЩ относно ядрения договор между двете страни

ноември 27, 2019