Европа

Унгария достойна пред Помпео, без страх обвини в лицемерие критикуващите Русия западни страни

Унгария достойна пред Помпео, без страх обвини в лицемерие критикуващите Русия западни страни

epa07362587 Hungarian Minister of Foreign Affairs and Trade Peter Szijjarto (R) and US Secretary of State Mike Pompeo hold a joint press conference after their meeting in the ministry in Budapest, Hungary, 11 February 2019. Pompeo is on an official visit to Hungary.  EPA/Zsolt Szigetvary HUNGARY OUT

 

Унгарският външен министър Петер Сиярто е подчертал по време на съвместна пресконференция с държавния секретар на САЩ Майк Помпео лицемерието на западните страни към Русия, съобщават руските медии.

 

 

 

 

По време на пресконференцията Помпео е говорил за значителното нарастване на влиянието на Русия на международната сцена. Освен това той подчертал, че руската страна „не споделя стремежа за свобода“.

 

 

 

Помпео към Орбан: Путин забива клин

Помпео към Орбан: Путин забива клин

САЩ разтревожени за целостта на НАТО

„Не можем да позволим на Путин да сее разцепление между приятели в НАТО. Унгария знае от собствената си история, че авторитарна Русия никога няма да бъде приятел на свободата и суверенитета на по-малките страни„, коментирал държавният секретар на САЩ.

 

 

 

В отговор на това Сиярто отбелязал, че сътрудничеството с Москва нямало да попречи на Будапеща да бъде надежден съюзник на Вашингтон и Брюксел.

 

 

 

 

„Що се отнася до Русия – казах на държавния секретар за това – това е огромно лицемерие и политическа коректност на политическата сцена в Европа. Защото не унгарски или централноевропейски енергийни компании участват в „Северен поток-2“ заедно с „Газпром“.

 

 

 

На Петербургския международен икономически форум в качеството на главен гост беше поканен не министър-председателят на Унгария, а френският президент. И до Путин на сцената седяха не ръководители на унгарски енергийни компании, а ръководителите на най-големите западни корпорации„, подчерта унгарският първи дипломат.

 

 

 

 

Освен това Сиярто призовал да се оцени мащаба на търговията на европейските страни с Русия.

 

 

 

 

„Ние сме, да кажем така, доста зле, за да ни представяте така, сякаш имаме тесни връзки с Русия“, заключил унгарският външен министър.

 

 

 

 

По-рано Сиярто вече настоя, че смята за неоснователни обвиненията на Европейския съюз срещу Будапеща за твърде силно сближаване с Русия.

 

 

 

 

Според него Брюксел поддържа много по-близки отношения с Москва, но „единствената разлика е, че те се опитват да прикрият големия бизнес под привидни кавги“.

 

Нюз БГ

loading...
0
Европа

More in Европа

румъниbig_106

900 лв. минимална пенсия в Румъния при 219,43 лв. у нас

юли 9, 2019
86c100e368715540110398e391d6bf7e

Българин стана Мистър Гей Европа 2019… СНИМКИ

юли 8, 2019
big_1218

Тежък разгром за Ципрас, новият гръцки премиер ще е Мицотакис

юли 7, 2019
0000415491-article2

Полша освобождава младите хора от данък върху доходите – мярката влиза в сила от 1 август

юли 5, 2019
солиphp5wuoqm_800x

Италианецът Давид-Мария Сасоли застава начело на Европарламента

юли 3, 2019
big_1

Станишев отпадна от надпреварата за шеф на Европарламента

юли 3, 2019