Анализи

„Франкфуртер алгемайне цайтунг“: Планът за революция във Венецуела се провали

„Франкфуртер алгемайне цайтунг“: Планът за революция във Венецуела се провали

 

 

 

1551250892

 

 

Вече месец Николас Мадуро и Хуан Гуайдо се борят за властта във Венецуела. Въпреки влиятелната подкрепа от чужбина, безпомощността на Гуайдо става очевидна. Върви ли революцията по план? Това пише влиятелният германски в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“. 

 

 

 

 

 

 
Венецуелската опозиция и нейните чуждестранни помощници не искат да се предават. Те планират нови акции, за да доставят все пак хуманитарна помощ в барикадираната от военните държава. Но както и да завърши следващият рунд на конфронтацията по границата, в събота настъпи пауза в конфликта между властелина Николас Мадуро и признатият от значителен брой държави временен президент Хуан Гуайдо.

 

 

 

 

 

Неговият „официален“ призив към международната общност – „ние сме длъжни да разглеждаме всички варианти, за до постигнем освобождението на нашето Отечество“ – стана израз на неговата безпомощност, да не кажем отчаяние.

 

 

 

 

 
Мадуро може да използва призива на Гуайдо като доказателство, че неговите противници искат да положат страната заедно с нефтените ѝ богатства на олтара на „американските империалисти“. Срещата на Гуайдо с американския вицепрезидент Майк Пенс в понеделник в Богота предоставя на диктатора от Каракас необходимите аргументи за такива обвинения.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

 

Така завършва месецът, който необичайно планомерно и организирано премина под знака на въстанието срещу закрепилата се в продължение на две десетилетия диктатура. Още преди на 23 януари пред хиляди свои сънародници да се обяви за временен президент, бившият лидер на студентското движение Гуайдо си беше осигурил подкрепата както на Вашингтон, така и на важните съседни държави.

 

 

 

 

 

 

 
Въпреки жестоките ограничителни мерки срещу него, Гуайдо съумя да проведе митинги, да дава интервюта и да организира международна акция, в хода на която се разпространяваха впечатляващи кадри на струпваната край границата хуманитарна помощ. В програмата бе предвиден дори концерт под открито небе, който да вдъхнови помощниците му.

 

 

 

 

 

Но планът се провали. Едва няколко полицейски служители се отказаха от Мадуро и само отделни товари с помощи бяха доставени в страната. Мадуро държи своите войски под пълен контрол.

 

 

 

 

 

 
Американският държавен секретар Майк Помпео публикува резки изказвания в Туитър. Тай нарече Мадуро „болен тиранин“ и обяви „мерки“ против онези, които блокират демократичните промени. Но той малко говори за това, че за развитието на събитията има отдавна глобално съгласуван сценарий.

 

 

 

 

 

И все още не е ясно дали Гуайдо ще успее въобще да се завърне в Каракас след появата си в Колумбия.

Дали наистина всичко върви по план?

 

Източник: ИноСМИ

 

Превод и редакция: Епицентър.

loading...
0
Анализи

More in Анализи

main_1550388761

Die Welt: Путин е натикал НАТО в ъгъла

февруари 17, 2019
кьовеши-цветанов-борисов

Бъдещият главен прокурор на ЕС: Най-много се краде в България и Румъния и ще има затворници до 6 месеца

февруари 14, 2019
Foreign-Policy-Journal

Foreign Policy Journal: Човечността и самообладанието на Путин спасиха света от война

януари 4, 2019
le_monde

Френският Le Monde с брутален шамар за Борисов и престъпното му управление

декември 27, 2018
grin-3.d0d30377d28287b632bfd6839eeddacc

Тръмп измисли най-голямата сделка на планетата – България също е въвлечена

декември 27, 2018
karaka4anov-zaev

REGNUM (Русия): България – нова преграда по пътя на Македония към ЕС и НАТО

декември 26, 2018