Европа

Франция и Германия ще подкрепят Кьовеши за първи европейски прокурор

Франция и Германия ще подкрепят Кьовеши за първи европейски прокурор

 

laura_codruta_kovesi_2

 

 

Франция и Германия обмислят да подкрепят румънската кандидатка Лаура Кьовеши за първи европейски прокурор, въпреки че имат свои представители

 

Кьовеши е фаворит на първо място, следвана от французина Франсоа Бонер и германеца Андрес Ритер, като  на 4 февруари имената им са представени в Европейския парламент и Съвета на ЕС, които ще имат последната дума.

 

 

Румъния в качеството си на ротационен председател заяви на 5 февруари чрез своя правосъден министър Тудорел Тоадер, че ще настоява в Съвета по правосъдие и вътрешен ред да не избира Кьовеши, защото миналата година тя бе уволнена като главен прокурор на Националната антикорупционна дирекция от президента Клаус Йоханис.

 

 

 

 

Той неохотно се подчини на решение на Конституционния съд, сезиран по инициатива на Тоадер, под предлог че Кьовеши извършила много нарушения, разобличавайки десетки корумпирани официални лица, включително и магистрати.

 

 

 

Председателят на Комисията по външните работи на Бундестага Гюнтер Крихбаум посети миналата седмица от вторник до четвъртък Румъния и заяви на пресконференция в Букурещ: „Г-жа Кьовеши има несъмнена компетентност, тя е предопределена за поста и мога да си представя, например, че Германия и Франция биха постигнали компромис да намерят взаимноприемливо решение в полза на румънската кандидатка.

 

 

 

Приканих румънския министър на правосъдието да подкрепи румънската кандидатка, защото тя има възможност да стигне до висок европейски пост, а иначе на практика би била отхвърлена от собствения си народ“.

 

 

Лаура Кьовеши пет години бе лице т.нар. румънски модел за борба с корупцията на високо равнище, който произведе ефективни присъди срещу министър-председатели, министри, депутати, съдии, прокурори, олигарси и всякакви високопоставени лица. От 2016 г. социалдемократите, които се върнаха на власт, опитват чрез законови хватки в парламента да сложат спирачка на този процес, заради което Румъния е остро критикувана от европейските институции.

 

 

Българските власти отхвърлят „румънския модел“, защото го смятат неподходящ за себе си. Те също са против избора на Кьовеши.

 

segabg.com

 

loading...
0
Европа

More in Европа

86c100e368715540110398e391d6bf7e

Българин стана Мистър Гей Европа 2019… СНИМКИ

юли 8, 2019
big_1218

Тежък разгром за Ципрас, новият гръцки премиер ще е Мицотакис

юли 7, 2019
0000415491-article2

Полша освобождава младите хора от данък върху доходите – мярката влиза в сила от 1 август

юли 5, 2019
солиphp5wuoqm_800x

Италианецът Давид-Мария Сасоли застава начело на Европарламента

юли 3, 2019
big_1

Станишев отпадна от надпреварата за шеф на Европарламента

юли 3, 2019
134213_660_370

Борисов: ГЕРБ щеше да подкрепи Станишев при номиниране в Брюксел, българин е (ВИДЕО)

юли 2, 2019