Политика

Цветанов: Аз се съгласих с ДПС за преференцията в името на стабилността на управлението

Цветанов: Аз се съгласих с ДПС за преференцията в името на стабилността на управлението

 

 

 

phpfqf4ig_800x_

 

 

 

„Държим да остане преференцията, но трябва да бъде постигнат консенсус в политическия живот.Това беше желанието и на НФСБ, които също искат преференциите да не участват в решаването и пренареждането на листите”.

Това заяви в предаването „Събуди се” на Нова телевизия Цветан Цветанов.

 

 

 

 

 

 

Той призна, че той се е съгласил от името на ГЕРБ с предложението на ДПС да отпаднат преференциите в името на запазване на стабилността на управлението.

Говорих с колегите – и им казах – избираме дали да има предсрочни избори и политически хаос или постигаме политически консенсус. Държавата е над всичко„, обясни Цветанов

 

 

 

 

 

Обединените патриоти направиха консенсус, за да остане в този вариант, който предлагат ДПС”, обясни още Цветанов.
„НФСБ е част от Обединени патриоти, парламентарната им тежест е равна на тази на ВМРО. В политиката не винаги можеш да поставяш ултиматум”, коментира още Цветанов.

 

 

 

 

 

 

„Не сме ограничили възможността на българските граждани да упражнят конституционното си право да гласуват”, коментира още зам.-председателят на ГЕРБ.

 

 

 

 

 

 

„Когато някой излиза и започва да говори – ГЕРБ и ДПС са в съглашателство, нека погледнем нещата така – става дума за утвърждаването на европейски ценности, за прилагане стандартите на НАТО… Ние запазваме една дясна политика, която дава възможност на младите и компетентни хора да получават високи доходи, които да харчат тук, а не да отиват по Европа и по света.

 

 

 

 

 

 

„Имаше четири теми, които поставиха ДПС, които сме съгласували и с Обединени патриоти. Сред тях са майчиният език, уседналостта, за да могат на Европейските избори да гласуват и българските граждани в Турция, както и преференцията“, разкри Цветанов.

 

„Знаете, че преди година-две се направи възможността да има много облекчена процедура за инициативни комитети и за всички онези, които искат да участват мажоритарно във всички избори“, обясни Цветанов.

 

 

 

 

 

 

 

Ние взехме решение, с което не сме ограничили българските граждани да гласуват. В България има политическа система за гласуване и тя е пропорционалната система. Тя е решение, което е взето още 90-те години. В началото имаше и мажоритарна, и пропорционална, от 91-ва година тя е само пропорционална.

 

 

 

 

 

 

В годините, когато ГЕРБ бе извънпарламентарна политическа сила, Мая Манолова предложи смесената система, но след това БСП се отказаха сами от този вариант, който сами наложиха. И в момента сме на пропорционална система. Единственото – през последните години се въведе преференцията. Ние сме стимулирали този процес, защото знаем, че тя е една възможност за избирателя да предпочетат някой, който е в листата… В политиката изкуството е да намериш този баланс, за да продължиш напред“, заяви вторият човек в ГЕРБ.

 

 

 

 

 

 

Моля ви, недейте да давате за пример Мая Манолова. Тя беше човекът, който опорочи изборния процес! Тя подаде сигнал, че има двойни дъна, фалшиви бюлетини… Спомняте ли си деня за размисъл преди аферата „Костинброд“ – той беше опорочен, след това – денят за изборите – опорочен. Така че не ми давайте за пример Мая Манолова за изборното законодателство. Въпреки това, което се случи тогава, ГЕРБ успяхме да победим… За да избегнем всякакво внушение и спекулации, трябва да си припомняме историята. Както каза премиерът Борисов – ние сме доказали, че можем да участваме по всякакви правила.

 

 

 

 

 

 

 

На въпрос защо все пак „бе посегнато на преференцията“, Цветанов отговори: „Два милиона и половина поискаха мажоритарна система. Защо не зададохте тогава въпроса защо не се осъществи това? Политическа партия ГЕРБ е единствената, която участва активно в дебата с гражданите и има обратна връзка с гражданите“.

 

 

 

 

 

 

Цветан Цветанов изтъкна, че политическите опоненти на ГЕРБ не могат да предложат алтернатива:„В момента започва изграждането на автомагистрала „Хемус“ до Велико Търново. Това са политиките… Винаги трябва да се търси баланс в дискусията“.

 

 

 

 

 

 

На въпрос за Изборния кодекс – дали ще се намеси премиерът Борисов, Цветанов отговори: „Ще се намеси президентът най-вероятно. Аз съм информирал премиера за всичко, което сме предприели в българския парламент за последните 48 часа. Но когато не си на „терен“… Динамиката в парламента беше изключително голяма. И нямаше как да комуникираме непрекъснато. Но за всичко той беше информиран. Говорих с колегите – и им казах – избираме дали да има предсрочни избори и политически хаос или постигаме политически консенсус. Държавата е над всичко“.

 

 

 

 

 

 

„Обединените патриоти направиха консенсус, за да остане в този вариант, който предлагат ДПС”, обясни още Цветанов.

„Ние винаги сме били за намаляване на прага на преференцията, но в миналия парламент остана на 7%”.

По думите му другото условие на ДПС е било машинното гласуване.

 

 

 

 

 

 

„В момента ситуацията е такава, че и премиерът, и всеки мислещ Русия възприема Черно море като нейна територия. А нека да кажем, че Черно море е международна територия. И Русия с анексирането на Крим, с увеличаването на военното си присъствие в Черно море доведе до ситуацията, която е сега“, заяви гостът.

 

 

 

 

 

 

 

Според Цветанов противопоставянето на „хибридната атака на Русия“ е благодарение на съвместните действия на страната ни с британските служби.

 

 

 

 

По случая „Гебрев“ е работено с тях. „Русия с това присъствие на Федотов три пъти и с други действия, които са засечени…, за голямо съжаление хибридната атака към България не е спирала от средата на 2015 година. Хибридната атака се прави по много други начини. Да кажем и за онлайн медиите – анти НАТО, анти ЕС – ще видим колко са фалшивите новини, които се генерират ежедневно. В тях участват и БСП, и президентът“.

 

 

Епицентър

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024