Политика

Атлантици зоват „компетентните органи“: Да бъде разкрита цялостната подривна дейност на Кремъл в България

Атлантици зоват „компетентните органи“: Да бъде разкрита цялостната подривна дейност на Кремъл в България

 

atlantik_savet

 

 

Атлантическия съвет на България публикува своя позиция публикува своя позиция, свързана с „отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев и с подривната дейност на руските специални служби в България и на Балканите“. В позицията се настоява за „бързи и адекватни действия от страна на компетентните органи и правителство“.

 

На фона на публичните изяви на американците у нас, чийто посланик днес водеше цяла пресконференция и даваше думата на нашите „компетентни органи“, си струва да прочетете докъде стига слугинажа на днешната власт!

 

Ето и пълния текст на документа:

Позиция
България вече е във фокуса на вниманието на световните медии във връзка с разкритията за отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев от руското военно разузнаване ГРУ през 2015 г. 

 

 

 
В идните дни към управляващите ще бъдат насочени много въпроси от водещи световни медии, изискващи незабавни, ясни, конкретни и изчерпателни отговори.
Докато вниманието у нас сега е концентрирано предимно върху отравянето на Гебрев, не трябва да се пропускат други важни досегашни публични разкрития за дейността на ГРУ у нас и в региона.

 

 

 
В тази връзка Атлантическият съвет на България очаква настоящият казус да стане повод да бъдат повдигнати сега още трудни въпроси, свързани с подривната дейност на руските специални служби в България и на Балканите, и каква е била ответната реакция на българските контраразузнавателни служби, прокуратурата и правителството. 

 

 
Тук трябва да бъдат взети предвид още две ключови разкрития, които засега изглеждат позабравени.

Първо. 
През ноември 2018 г. Bellingcat разкри: https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2018/11/22/second-gru-officer-indicted-montenegro-coup-unmasked/?fbclid=IwAR2UlTpX8TprNKzoeTp8Y-n_cJ1kRK_ZKarKxosfeacUoQM37XO_99WJM3s, че агент на ГРУ, издирван в Черна гора за подготовка на опита за преврат през 2016 г., често е пътувал до България в периода 2013-2016 г. Засега не е ясно какво точно е правил той в България. По време на пътуванията му през 2015 г. до България обаче поне двама сърби от паравоенни отряди, сражавали се в Донбас, след като са били обучавани в лагери на ГРУ в Ростов на Дон, са установили своя база у нас.

 

 

 

Второ. 
Агенти на ГРУ и Службата за външно разузнаване (СВР) на Руската федерация са опитали да създадат паралелни структури в Македония, ръководени от центрове на двете организации в България и Сърбия, се казва в доклад на Управлението за сигурност и контраразузнаване (УБК) на Македония, изготвен преди смяната на властта в Скопие през 2017 г. Докладът е цитиран в разследване на международния консорциум Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) и от македонската редакция на радио „Свободна Европа“. https://m.dnevnik.bg/sviat/2018/11/13/3345267_s_agenti_v_sofiia_i_belgrad_rusiia_rabotela_po/?ref=rss
Въпреки че не се уточнява кога са извършвани тези дейности, според OCCRP вероятно става дума за времето преди 31 май 2017 г. Тогава на власт в Македония дойде правителството на Зоран Заев. По същото време през 2017 г. OCCRP публикува разследване, в което също се говори за координиращата роля на ГРУ и СВР от София и Белград.

 

 

В този случай ГРУ използва България като база за осъществяване на подривните си операции в Македония.
Това е утвърдена практика на руските тайни служби за подривната си дейност против дадена страна да използват базите си в съседни държави. Подобен е и случаят с Унгария, откъдето руските служби действат против балкански държави. Вж. : https://www.direkt36.hu/en/orosz-diplomatakat-ertek-kemkedesen-magyarorszagon-es-szep-csendben-ki-is-szoritottak-oket/

 

Като разгледаме последните разкрития около отравянето на български граждани на българска територия, трябва да имаме предвид и тези два случая. Те са парчета от пъзела на руската подривна дейност у нас и в региона. 
И оттук идва въпросът дали българските власти са знаели и дали са предприели действия и по тези два случая, за които имаше медийни разкрития – посещенията на агента на ГРУ в България, издирван във връзка с опита за преврат в Черна гора и използването от страна на ГРУ на България като база за подривни операции против Македония.

 

 

 
Разследването на отравянето на българските граждани трябва да се разглежда в по-широк контекст, който да обхване и тези два казуса. Това не е изолиран случай, а е част от верига от операции на тайните служби на Руската федерация у нас, които са насочени против нас и съседни държави, както и против ЕС и НАТО.

 

 

 

Ето защо сега е моментът и има отличен повод разследването да се разшири, така че да обхване цялостната подривна дейност на Кремъл в България, за която като инструмент се използват руските специални служби.

 

 

Следователно, работата пред правителството и парламента се увеличава, а не намалява. За целта България още сега трябва да потърси подкрепата на съюзниците от НАТО, за да се справи с тази непосредствена заплаха за националната сигурност.

 

 
Пресцентър на Атлантическия съвет на България

Политика

More in Политика

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024