ОБЩЕСТВО

Бизнесът вече се стряска от невиждания темп, с който растат заплатите у нас

Бизнесът вече се стряска от невиждания темп, с който растат заплатите у нас

 

паритеbig_0000357159-article2

 

 

 

„България се движи към достигане на пълна заетост, което ще доведе до значително по-ниски темпове в откриване на нови работни места“. Това заяви Радослав Радев, изпълнителен директор на „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън“ ЕООД, цитиран от Economic.

 

„От друга страна, продължава ускоряването на увеличенията на възнагражденията. Бизнесът в България ще среща все по-сериозни затруднения в това да компенсира двуцифрените ръстове на възнагражденията с увеличаването на производителността.

 

 

 

 

Много инвеститори започват да се стряскат от годишните темпове на нарастване на работната заплата, въпреки че разликата с редица европейски държави все още е осезателна. Но нека да не забравяме, че голяма част от чуждестранните инвестиции в България са в посока дейности с ниска добавена стойност.

 

 

 

Бизнес плановете са изготвени при едни нива на работна заплата и ако местният мениджмънт не съумее да компенсира ръста в подобрена производителност много бързо можем да достигнем точка, в която България вече да не е конкурентна“, обясни Радев.

 

 

 

 

„На локално ниво, миналата година мина под надслова „недостиг на работна ръка“ или по-скоро трудността да намерим своевременно квалифицирани кадри. Но това е всеобщ проблем за бизнеса в България, който ще продължи да се задълбочава и в бъдеще и ще бъде пречка пред развитието на държавата“, каза Радослав Радев.

 

 

 

 

 

Песимистичните прогнози за забавяне на темповете на развитие на Европа все повече доминират в медийното пространство и в докладите на икономическите експерти. В интерес на истината първите сигнали се прокрадват и в нашия бизнес сегмент, посочи Радослав Радев. Инвеститорите в големи инфраструктурни проекти (офис сгради, цифровизация и др.) са по-умерени в плановете си за 2019-2020. Първото тримесечие започва значително по-плахо от миналата година.

 

 

 

 

Това няма как да не се отрази и на нагласите в България. В началото на годината бизнесът ще бъде по-предпазлив и умерен в плановете си за растеж. „Смятам, че ръста на икономиката в първата половина на годината ще запази темповете от същия период на миналата година, но през втората половина на 2019 г. може да се усети забавяне в растежа“, подчерта Радев. „Оптимисти сме, че ние ще компенсираме с по-високи продажби в други региони на света – например Близкият Изток, Азия, но и в САЩ“.

 

 

 

 

 

Бизнесът на „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън“ ЕООД не е толкова зависим от Брекзит поради глобалната настройка. „Не смятаме, че ще станем заложници на тарифни или митнически войни. Това, което забелязваме, е че големи финансови институции или компании в IT сектора започнаха да местят ресурси в други европейски държави, за да намалят риска от евентуално излизане на Великобритания от ЕС.

 

 

 

Това означава, че клиентите ни вече имат стратегия, как да се справят с това, което улеснява нашата задача“, допълни Радев. Според него има известен риск, че неконтролираният Brexit може да отслаби икономиката на Европа. Той се надява двете страни да стигнат до общо решение.

 

 

https://www.economic.bg/bg/news/11/biznesat-veche-se-stryaska-ot-rasta-na-zaplatite.html

 

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024