Политика

Борисов: Искаме всеки българин да знае, че никой не го краде и лъже с горивата

Борисов: Искаме всеки българин да знае, че никой не го краде и лъже с горивата

121318_660_370

 

 

 

Лично министър-председателят Бойко Борисов участва в представянето на нов център за проследяване на движението на горивата. Презентацията се проведе в сградата на Генералната дирекция „Борба с организираната престъпност”, а на нея освен представители на медиите бяха поканени и политици.

 

 

 

 

„Не само широката публика, но и политиците имат нужда да знаят повече за движението на петрола от танкера до бензиностанцията”, заяви премиерът.

 

 

 

 

„Неслучайно казах политиците да си мерят приказките. Затова искаме да покажем на българските граждани как от танкера до бензиностанциите върви горивото. Направихме го контрабандния център, както се оказа в битката с цигарите, битката с алкохола, всяка една институция работи, но луфтовете между тях са много големи.

 

 

 

 

Затова направихме този център, където цялата информация е на едно място. Да може да се ползват масивите на всяка една държавна агенция. Всички много работят, но поради липсата на стиковка, ефектът не е този, който ни се иска. Агенти, шпиони, масиви, всичко е на едно място. Екипите на ДАНС, ГДБОП ще работят съвместно в строго изолирано помещение. По този начин екипите ще се стиковат по-бързо при проверките”, подчерта Борисов и се върна на темата за политиците.

 

 

 

 

 

 

 

„За широката публика не знам какво е известно, но понеже и за законодателната не е известно и чуваме приказки как са се изпуснали милиарди, поканили сме тук и депутати. Всичките тези сигнали ги докарахме в София, сега ако някой каже нещо – идва, вижда и проверява”, отбеляза още премиерът.

 

 

 

 

Очаква се с новоизградения център да се изсветли сивия сектор с търговия с горивата. Камери ще записват движението на кораба, неговото име, географското положение и какво превозва. Информацията ще се пази на специални сървъри, обясни на презентацията говорителят на НАП Росен Бъчваров.

 

 

 

 

 

 

„Горивото е борсова стока. Искаме всеки българин да знае – от това, което се произвежда, до това, което отива до бензиностанцията, че никой не го краде и не го лъже. Царете на фалирали банки могат да излязат и да кажат – защо сега. Има страшна съпротива, но се работи от години“, заяви Борисов.

 

 

 

 

„Много работа е свършена. Много се е работило по въпроса. Искаме да убедим хората до край. Ако някой извърши престъпление, ще го осъдят. Ние не можем да кажем, че няма да има престъпления. Важното е да няма възможност това да се случи.

 

 

 

 

Съмненията на хората са, че би могло с говор, цялата смяна да си затвори очите, вместо нефт и петрол, в танкера да е всичко останало. Ако е дошъл нагледно добър танкер и в сговор решат вместо бензин вътре да е нафта, как гарантираме на хората, че това не може да се случи – с наблюдението, което разпоредих“, поясни Бойко Борисов.

 

Рязък скок на цените на горивата за сега не се очаква, но от лятото можем да очакваме такъв заради добавянето на нова биокомпонента, която е по-скъпа. Това прогнозира в прeдdването „Тази сутрин” по bTV Светослав Бенчев, експерт на Българската пертолна и газива асоциация.

„През последния месец много нарасна цената на биокомпонента, а ние сме задължени да смесваме както бензина, така и дизела с биогориво. Във всеки един литър трябва да смесваме 6% биодизел и 8% биоетанол. Поне за момента това е записано в Закона за енергията от възобновяеми източници, няма промяна в него, дори напротив – ще добавяме от март тази година още една компонента – ново поколение биодизел, което е доста по-скъпо”, обясни Бенчев.

 

 

 

„Поне за момента едва ли ще се усети в цената на горивата, защото става въпрос за много малък процент – това е 1%. Този процент обаче ще продължи да се увеличава, тъй като такива са международните и европейските задължeния, може би следващата година вече ще повлияе със сигурност на цените, даже още от средата на тази година”, категоричен беше експертът.

 

Канал 3, Фрог нюз

Политика

More in Политика

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024