Политика

Борисов към фирмите: Да си приведат бизнеса бял, а не сървърът да ходи в Макао

Борисов към фирмите: Да си приведат бизнеса бял, а не сървърът да ходи в Макао

 

макао122999_660_370

 

 

 

Рекорден спад на цигарената контрабанда от 4,4%, отчете бизнесът по време на кръгла маса с участието на премиера, финансовия министър, главния прокурор и вътрешния министър.

Все още най-голям е ръстът на продажбата на незаконни цигари в Хасково, намаляла е контрабандата в района на Сандански, Благоевград и Димитровград. Намалението през последното тримесечие на 2018 г. е с 0,9 на сто спрямо предпоследното, сочат данните.

 

 

 

 

 

Това е най-ниската контрабанда досега с оглед на данните в ЕС, коментира след представянето на проучването главният прокурор Сотир Цацаров.

По думите му това е и резултат от добрата работа на прокуратурата и законодателя, който се е вслушал в нейните предложения за промени в Наказателния кодекс. Промените позволиха да бъде криминализирано и разпространението на нелегални цигари.

 

 

 

 

 

 

„Това са стотици милиони повече в бюджета. Приходите в бюджета дават възможност след това да се увеличават доходите, а не да богатеят един кръг лица“, заключи и Борисов, след като изслуша подробно данните.

Точно заради битката на държавата със сивия сектор не само при контрабандата на цигари и горива, съпротивата е голяма, констатира Борисов.

 

 

 

 

 

И даде пример с отпора на фирмите заради смяната на софтуера за връзка с НАП. „Моят най-колегиален съвет към всички – да си приведат бизнеса бял!“, препоръча Борисов. „Софтуерът се манипулира, всички ходите на ресторанти и знаете“, намекна той за касовите апарати. „Съпротивата е голяма, но щом искаме бяла икономика…“, негодува премиерът само три часа след срещата с БСК в Министерския съвет именно заради съображенията на търговците за новия софтуер за връзка с НАП и смяната му в касовите апарати.

 

 

 

 

 

 

Борисов се възмути, че бизнесът не иска да излезе на светло, а после пък има изисквания към държавата. „Огромна съпротива, а в същото време излизат и казват – държавата да ми направи осветлението и канализацията. На приказки е лесно“, заключи той.

После продължи да коментира и сутрешната си среща с бизнеса за проблема с касовите апарати.

 

 

 

 

 

„Срока за касовите апарати удължихме го още веднъж със седем месеца, въпросът е при тези ниски данъци, трябва ли и ДДС да крадат и тази съпротива да е толкова яростна?“, ядосва се министър-председателят.

 

 

 

 

 

„Искаме сървърът да не ходи в Макао или да не си купува от регистрирани вънка фирми лицензи. И всички пари да излизат от България, а ние да сме лошите. Тези пари ще се генерират в бюджета за всичко, което е необходимо„, изрази отношението си към протеста им Борисов.

 

 

 

 

 

Той апелира към асоциациите на търговците на горива по примера на цигарения бизнес да се свържат с НПО-та и да направят подобно проучване на сивия сектор. Приканвам и вас, говорете, първия месец ще седим, ще се червим, на третия месец ще има резултат, обърна се към бранша премиерът. „Тези пари ще се генерират в бюджета за всичко, което е необходимо“, допълни той.

 

 

 

 

 

Борисов се върна назад във времето, когато на борбата с контрабандата пречело съперничеството между различните служби и институции, а „всичките известни имена на контрабандисти бяха агентура“. „Доста от тях не са между живите“, допълни Борисов.

 

 

 

 

 

И направи сравнението, че сега, заради мерките на държавата срещу сивия сектор, „и мафията излиза и вика – махайте се!“ „Точно тия, които крадат“, възмути се Бойко Борисов по адрес на ония, които не го искат на власт.

 

 

 

 

И отново се обърна към онези, които трябва да дебнат нередностите при горивата: „Така че, колеги, действайте. С ръчна камера да снимате всяко едно движение на кораби и танкери, за всяка претенция искам да имам видео. Това искам и това се прави“, заключи Борисов.

 

 

 

 

 

 

По повод изискванията на премиера за мерките при горивата и наблюдението на бензиностанциите, вътрешният министър коментира, че вече три години ежедневно полицията проверява масово бензиностанции.

 

 

 

 

 

 

Има сигнали в МВР за съмнителни бензиностанции, но все още се работи по тези случаи, каза Младен Маринов. Той си направи устата и служителите, които работят по темата, да получават бонуси като стимул за работата си, а и като бариера срещу подкупност. Той обаче призна, че тук думата има „законодателната воля“.

 

 

 

 

Контрабандата на цигари и Изборният кодекс събраха Нинова и Борисов на едно място.

 

 

 

Докато премиерът Борисов, в компанията на Сотир Цацаров, Владислав Горанов и Младен Маринов, слушаше отчета за резултата в битката с контрабандата в централен столичен хотел, един етаж над него в друга конферентна зала соцлидерката Корнелия Нинова заедно с Елена Йончева бе на среща с европосланиците, за да ги запознае с противоконституционните действия и промени на  ГЕРБ за Изборния кодекс, който са приели.

 

Канал 3

Политика

More in Политика

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024