Европа

Брюксел реши: Инвестициите от Русия и Китай да се гледат под лупа

Брюксел реши: Инвестициите от Русия и Китай да се гледат под лупа

 

ЕП768x432

 

 

 

През последните 20 години структурата и произходът на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в страните от ЕС са се променили драстично. Инвестициите от Китай са нараснали 6 пъти, от Бразилия – 10 пъти, а тези от Русия са се удвоили, като в последно време се насочват към високотехнологичния сектор и често чрез компании с държавна собственост или с връзки с правителства.

ПЧИ имат трансгранични въздействия, които сега могат да бъдат анализирани. Към момента обаче едва половината – 14 държави от ЕС (Австрия, Дания, Германия, Финландия, Франция, Латвия, Литва, Унгария, Италия, Нидерландия, Полша, Португалия, Испания и Обединеното кралство) имат механизми за скрининг на ПЧИ.

Във връзка с това Европейският парламент одобри на 14 февруари създаването на първия инструмент на равнище ЕС за подлагането на скрининг на ПЧИ – от съображения за сигурност, като намерението е да се защитят стратегически сектори, съобщи пресслужбата на ЕП.

Макар ЕС да остава отворен за инвестиции, ПЧИ ще трябва да подлежат на проверка, за да се установи дали представляват заплаха за стратегическите интереси на ЕС. Новите разпоредби по отношение на начина за извършването на скрининг, неофициално договорени от преговарящите от ЕП и министрите на ЕС, бяха подкрепени с 500 гласа „за“, 49 гласа „срещу“ и 56 гласа „въздържал се“.

Гласуването на Европарламента създава първата система на равнище ЕС, която подкрепя скрининга на ПЧИ от държавите членки от съображения за сигурност и защита на обществения ред.

Новият регламент защитава ключови инфраструктури, като тези в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, данните, космическото пространство и финансите, както и технологии, включително полупроводници, изкуствен интелект и роботика.

Преговарящите от ЕП добавиха области като водния сектор, здравеопазването, отбраната, медиите, биотехнологиите и хранителната сигурност.

Евродепутатите засилиха механизма за сътрудничество, така че той да включва обмен на информация между държавите членки на ЕС, които могат да представят коментари за ПЧИ, насочени към други държави членки. Европейската комисия може да поиска информация и да предоставя мнение на държавата, в която се планира инвестицията, но окончателното решение остава на засегнатата страна.

Очаква се Съветът на ЕС официално да подкрепи споразумението на 5 март. Регламентът ще влезе в сила 18 месеца след публикуването му в Официалния вестник на ЕС

 

Епицентър

Европа

More in Европа

борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024
Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024
IMAGE_15742539_40_0

В Германия започва разследване: Записът на немски офицери за удари по Кримския мост с ракети „Таурус“ е автентичен

март 2, 2024
epa06737904 A car drives on the Krymsky (Crimean) Bridge over the Kerch Strait 15 May 2018, prior to its opening ceremony. The 19-kilometers-long road-and-rail bridge connects the Crimean peninsula,  annexed by Russia from Ukraine in March 2014, with the Taman Peninsula of the Russian mainland. Public transport and automobiles traffic on Crimean Bridge will be launched in early hours of 16 May 2018.  EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL

Скандал: Германия планира да участва в терористичен акт срещу Кримския мост с ракети „Таурус“ / СТЕНОГРАМА

март 1, 2024