Политика

Решено: БСП напуска парламента! Нямаме място в задкулисните им договорки, отсече Нинова

Решено: БСП напуска парламента! Нямаме място в задкулисните им договорки, отсече Нинова

 

БСП напуска парламента, реши Националният съвет на партията. По-рано днес лидерът Корнелия Нинова предложи парламентарната група на левицата да напусне Народното събрание и представи няколко аргумента за това

 

 

Нинова посочи, че законодателният орган се ползва само с 8 процента доверие. „Вместо там да се коват истинските закони, които подобряват живота на българските граждани, се прави тежък лобизъм в интерес на фирми и олигарси и задкулисни договорки в интерес на партии. Ние нямаме място и в тези договорки, и в този тип законодателство“, категорична бе Нинова.

 

 

Председателят на БСП припомни, че партията е  предложила своята алтернатива, с алтернативен бюджет, алтернативни закони, но нищо от това не е било прието.

 

„Парламентът се е превърнал не в място, където се водят спорове за политики, а място за жълти спорове, обидни дебати, които обиждат не само народните представители, но и цялото българско общество“, каза Корнелия Нинова. 

 

 

 

 

Тя подчерта, че БСП не се притеснява от това, че е единствена различна партия.

 

„Някои казват, че сме в изолация, но когато се бориш с модела на задкулисието и се опитват три години по всякакъв начин да те вкарат в него, няма как да не останеш от другата страна. Не сме в изолация. Ние сме с онези български граждани, които също не одобряват този модел“, обясни тя.

 

 

Корнелия Нинова предложи да бъдат отправени следните условия към управляващото мнозинство, което към момента по думите й са всички партии, освен БСП – избор на нова ЦИК; отмяна на срамните и позорни среднощни гласувания за Изборния кодекс; връщане на преференцията към старите равнища; започване наново на дебата за машинното гласуване; връщане на правото всеки български гражданин да може да си търси правата пред Върховния административен съд с касационна жалба.

 

 

 

„Това са нашите условия. Търсим вашата подкрепа. Моментът в България е изключително важен. Има голямо недоволство от тези решения, които не касаят една или друга партия. Касаят държавата, държавността, правовия ред и правата на всеки един български гражданин“, обърна се тях към членовете на НС на БСП.

 

 

Нинова предложи също Националният съвет да излезе с обръщение, надпартиен призив, към всеки българин, който милее за закона за свободата си, за мнението си и да се чувства свободен и уважаван да го изразява.

 

 

 

„Който милее, нека направим общ фронт не БСП да печели изброи, не една партия да стане, за да седне друга, а за държавата и правата на българина. Гласувайте за която партия искате, това е ваш избор, важното е да имате гарантиран свободен избор, човешки права и в България да има върховенство на закона“, обърна се тя към българските граждани.

 

Пазарлъкът за ИК беше предложен и на нас. Имам самочувствието, че го отказахме 

 

Корнелия Нинова заяви, че споровете за Изборния кодекс са показали и нещо далеч по-сериозно, за което левицата е говорила, но то сега е придобила видимост. „Две години говорим срещу задкулисието и модела на прехода, в който всички партии тайничко се сговарят за собствени и партиен интерес, някъде по тъмно. Нощта на приемането на Изборния кодекс брилянтен пример за това сговаряне“, категорична бе тя.

 

По думите й, това е бил грозен пазарлък за партийни интереси, който е бил предложен и на БСП. „Ние го отказахме и това е още едно доказателство за думите ни, че на този модел трябва да се сложи край. Моделът на прехода и задкулисието трябва да спре. Трябва да се сложат на масата откритите разговори между партиите и резултата от тях.

 

 

 

В онази нощ положението бе: „Ти на мене, аз на тебе. Ние нямаме място в тези договорки“, заключи Корнелия Нинова.

 

Гласове

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024