Политика

БСП напусна Сдружението на общините!

БСП напусна Сдружението на общините!

 

 

Dobrev (2)

 

 

БСП напусна сдружението на общините, след като властта не направи нищо, за да има общи критерии, по които правителството подпомага населените места.

Решението на членовете на Управителния съвет (УС) на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) от БСП да се оттеглят от участието си в работата на Съвета обяви кметът на Гоце Делчев Владимир Москов. Той е и зам.-председател на социалистическата партия.

 

„Няколко месеца настoявахме за изготвяне на правила и обективни критерии за разпределението на средствата, отпускани с постановлението на Министерски съвет за общините. Такъв документ УС не прие, въпреки нашето настояване. И затова обявяваме несъгласието си и ние, членовете на УС от БСП, оттегляме участието си от работата на УС и призоваваме всички делегати от БСП, които участват в днешното заседание, да се оттеглят заедно с нас“, заяви Москов, цитиран от агенция „Фокус“.

 

От „Позитано“ 20 съобщиха още, че ръководството на БСП, кметове и председатели на общински съвети и делегати на Общото събрание на Сдружението на общините от партията са провели среща в централата.

 

След обсъждане е взето решение  кметовете от левицата, членове на УС на Сдружението на общините, да напуснат Управителния съвет. Мотивите са дългогодишната и целенасочена политика на правителството на Бойко Борисов за разделение на кметовете според политическата им принадлежност, с което се наказват жителите на общини, управлявани от БСП.

„Многократно сме алармирали, че средствата, разпределяни извън бюджета с  решение на МС, се насочват към общини на ГЕРБ и ДПС. Финансирането се прави без критерии и процедури. Напускаме УС на Сдружението в знак на несъгласие с тази политика и липса на всякаква чуваемост от страна на правителството за проблемите на местната власт“- е позицията на БСП.

 

Социалистите неведнъж алармират, че парите за общините се разпределят на тъмно от кабинета. А на 27 декември 2018 г. по време на среща в централата на БСП беше обявено, че кметовете на партията обмислят да напускат УС на НСОРБ, ако не се реши въпросът с разпределянето на средствата.

Това стана, след като на 19 декември Министерският съвет отпусна с постановление 146 млн. лв. на български общини.

 

Тогава зам.-председателят на БСП Кирил Добрев заяви: „Най-важната дума е прозрачност и критерии. Как всъщност раздаваме парите на всички български граждани, защото мога да кажа, че към днешна дата не ГЕРБ, а БСП е първа политическа сила и ако критерий за това е подкрепата, то логично е БСП и ГЕРБ да получават, образно казано общините, едни и същи средства.

 

 

 

Ние обмисляме напускането на УС, но запазваме участието в сдружението на общините, тъй като до изборите през сдружението ще минат друга група важни закони, които са елемент от предизборната кампания октомври месец. Това, което искаме е прозрачност, критерии.

 

Епицентър

Политика

More in Политика

Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024