ОБЩЕСТВО

Васил Михайлов разтърси ефира с думите си: Защо не правим това, което Ботев, Левски и Вазов ни завещаха, а бягаме оттук?

Васил Михайлов разтърси ефира с думите си: Защо не правим това, което Ботев, Левски и Вазов ни завещаха, а бягаме оттук?

 

василbig_29_1_1_64d

 

 

Един от най-обичаните български актьори Васил Михайлов се включи в много хубава инициатива. Той участва в аудиодиск, в който чете стихове на Иван Вазов и Христо Ботев. Направил го е абсолютно безкористно, разкри председателят на общобългарски комитет „Васил Левски“ Васил Василев.

„Аз сам се предложих. Важното е да има кой да поддържа огъня. Още преди промените в националното радио записвахме тогава касети – и Радичков, и Хайтов, и поезия, и ги пращаха по казармите и училищата.

 

 

 

 

Сега като наближи 3 март почвам да се крия като че ли, защото навсякъде ме викат, заради моя воевода (бел.а. ролята му в един от най-обичаните родни филми „Капитан Петко воевода“). Не мога сега навсякъде да отида. Сега ще могат да си го изтеглят и да си го пуснат този диск и да слушат“, каза той.

 

 

 

 

 

 

„Две болезнени теми имам аз за моите 80 години, които наскоро направих. Разделението на българите и бягството на младите. Политиката ги разделя. Имам такъв призив – нека четат. Преди да избяга от България, нека прочете Ботев и Вазов и няма да загърби тази България, за която толкова хора са си дали живота. Или като отидат от време на време да прочетат Вазов. И други поети, но той е страхотен поет.

 

 

 

 

 

Той е като енциклопедист. Ще прочетат Паисий, Левски, Кочо Честименски. Като чета и плача. Защо не правим това, което ни завещаха, а бягаме оттука? Повечето неща не ги направихме. Къде е чистата и свята република на Левски? Изкуството и спортът обединяват.

 

 

 

 

 

Аз съм бил два пъти свидетел на единение на нацията. Единият път е моят филм, който два пъти го спираха 1981 г., защото Хайтов гази в дъблоки води. Цели градове се обединиха, дори Момчилград тогава. И другото единение – футболното лято през 1994 г., когато забравихме кой син, кой червен, кой бембян. Прегръщахме се по улиците и плачехме.

 

 

 

 

 

От 100-те любими филма на българите в първата десятка имам три филма, затова си позволявам да го кажа. Парадоксът е, че на първо място е филмът „Време разделно“. След като се сещаме за тези наши герои само на 3 март и на датата от смъртта на Левски явно сме предали идеите им“, завърши обичаният артист.

 

Петел

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

e961bfe94512459ab7a699114384cfec

Кораб достави във Варна първото американско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, експериментите с централата започват скоро

април 19, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024