ОБЩЕСТВО

Васил Михайлов разтърси ефира с думите си: Защо не правим това, което Ботев, Левски и Вазов ни завещаха, а бягаме оттук?

Васил Михайлов разтърси ефира с думите си: Защо не правим това, което Ботев, Левски и Вазов ни завещаха, а бягаме оттук?

 

василbig_29_1_1_64d

 

 

Един от най-обичаните български актьори Васил Михайлов се включи в много хубава инициатива. Той участва в аудиодиск, в който чете стихове на Иван Вазов и Христо Ботев. Направил го е абсолютно безкористно, разкри председателят на общобългарски комитет „Васил Левски“ Васил Василев.

„Аз сам се предложих. Важното е да има кой да поддържа огъня. Още преди промените в националното радио записвахме тогава касети – и Радичков, и Хайтов, и поезия, и ги пращаха по казармите и училищата.

 

 

 

 

Сега като наближи 3 март почвам да се крия като че ли, защото навсякъде ме викат, заради моя воевода (бел.а. ролята му в един от най-обичаните родни филми „Капитан Петко воевода“). Не мога сега навсякъде да отида. Сега ще могат да си го изтеглят и да си го пуснат този диск и да слушат“, каза той.

 

 

 

 

 

 

„Две болезнени теми имам аз за моите 80 години, които наскоро направих. Разделението на българите и бягството на младите. Политиката ги разделя. Имам такъв призив – нека четат. Преди да избяга от България, нека прочете Ботев и Вазов и няма да загърби тази България, за която толкова хора са си дали живота. Или като отидат от време на време да прочетат Вазов. И други поети, но той е страхотен поет.

 

 

 

 

 

Той е като енциклопедист. Ще прочетат Паисий, Левски, Кочо Честименски. Като чета и плача. Защо не правим това, което ни завещаха, а бягаме оттука? Повечето неща не ги направихме. Къде е чистата и свята република на Левски? Изкуството и спортът обединяват.

 

 

 

 

 

Аз съм бил два пъти свидетел на единение на нацията. Единият път е моят филм, който два пъти го спираха 1981 г., защото Хайтов гази в дъблоки води. Цели градове се обединиха, дори Момчилград тогава. И другото единение – футболното лято през 1994 г., когато забравихме кой син, кой червен, кой бембян. Прегръщахме се по улиците и плачехме.

 

 

 

 

 

От 100-те любими филма на българите в първата десятка имам три филма, затова си позволявам да го кажа. Парадоксът е, че на първо място е филмът „Време разделно“. След като се сещаме за тези наши герои само на 3 март и на датата от смъртта на Левски явно сме предали идеите им“, завърши обичаният артист.

 

Петел

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024