Политика

Владо Береану: Румънска евродепутатка опита да подправи резултата на Кьовеши, но бе спипана на място

Владо Береану: Румънска евродепутатка опита да подправи резултата на Кьовеши, но бе спипана на място

vladu_be
Румънският евродепутат Мария Грапини е опитала да фалшифицира резултата от преброяването на гласовете за Лаура Кьовеши, румънският кандидат за европейски главен прокурор.
Това е съобщил пред Фрог нюз журналистът Владо Береану.

Мария Грапини е опитала да преброи 3 листчета за едно в ущърб на Кьовеши. Нейната колежка от Правната комисия Джудит Сарджентини забелязала това и провалила опита за подправяне на резултата.

 

 

 

Кьовеши вече спечели доверието на Европарламента, като премина успешно теста пред двете ключови комисии – бюджетната и правната. Сега на дневен ред е последната й битка със Съвета на ЕС, който е склонен да подкрепи кандидата на Франция.

 

 

 

Първите думи на Кьовеши след прослушването й били: „Гласуването не е само за мен, а за всички прокурори в Румъния, които се опитват да работят под натиск”.

 

 

 

 

Медиите в Румъния са на страната на своята сънародничка. Те пишат, че Кьовеши е достатъчно добра да се бори с корупцията в цяла Европа, но не и за Румъния, посочва Береану.

 

 

 

 

В момента северната ни съседка се тресе от протести заради извънредния правителствен указ №7, който създава суперпрокуратура. Тя има правомощията да вкара всеки в затвора. Този указ, може да бъде отменен от омбудсмана, но не се прави, защото той е човек на управляващата партия.  Докато не падне указът, съдилищата и прокуратурата ще бъдат затворени.

 

 

 

Какво предстои като процедура оттук насетне?

 

 

 

 

Предстои председателят на ЕП Антонио Таяни и останалите представители на ръководството да решат как да се постъпи. Възможно е те да потвърдят избора на комисиите, но може решението да бъде подложено на гласуване в пленарната зала. Ако мнението на двете институции съвпадне, избраният кандидат може да бъде назначен.

 

 

 

 

 

Европарламентът съобщи в сряда, че членовете на Председателския съвет (съставен от Таяни и лидерите на политическите групи) ще вземат решение за следващите стъпки на 7 март преди започване на преговори със Съвета на ЕС.

 

 

 

 

 

Според някои източници възможно е преговорите да се състоят по време на финландското председателство на ЕС през втората половина на 2019 г. Това означава, че ще са в мандата на новия Европарламент.

Последното пленарно заседание на сегашния Европейски парламент ще е през април. Изборите за евродепутати са през май.

 

 

Фрог нюз, 24 часа

 

https://frognews.bg/novini/bereanu-frog-rumanska-evrodeputatka-opita-falshifitsira-rezultata-kjoveshi.html

Политика

More in Политика

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024