Политика

ВМРО няма да подкрепи ГЕРБ, иска подновяване на състава на ЦИК

ВМРО няма да подкрепи ГЕРБ, иска подновяване на състава на ЦИК

 

цикphpp18qkw_800x

 

 

 

Трябва да се спази законът и да се започне процедура за подновяване състава на Централната избирателна комисия. Това заяви пред БНР депутатът от ВМРО и зам.-председател на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов.

 

От БСП поискаха преди дни да се проведе избор за нови членове на ЦИК заради изтичането на мандата на настоящите. От ГЕРБ обаче настояват изборът на нови членове да стане след изборите за Европейски парламент, като дотогава настоящите членове на Комисията да продължат да изпълняват функциите си.

„За да бъде отложен изборът, трябва да има достатъчно сериозни мотиви. За нас във ВМРО законът трябва да се изпълнява. Не виждаме сериозна причина да нарушаваме закона и да отлагаме избора“, коментира Веселинов.

Той обяви, че се надява в „Обединени патриоти“ да се проведат разговори и партиите заедно да предложат членове за ЦИК.

По повод предложените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс и обвиненията на БСП, че те ще доведат до изкривяване на резултатите на изборите депутатът от ВМРО обяви, че това са „поредните пропагандни тези на БСП“.

От ВМРО са против промяната в Изборния кодекс, според която ще се върнат номерата на партиите в бюлетините, обясни Веселинов и допълни, че според него точно липсата на номерата ще намали купения вот.

Искрен Веселинов коментира предложената от лидера на партията и вицепремиер Красимир Каракачанов Концепция за интеграция на ромите.

 

 

 

„Истината е, че интеграцията на ромите не работи. Не само не се решават проблемите на ромите, а се и задълбочават. Създава се взривоопасна обстановка в страната. Това нещо ако не го разбираме, ако не желаем да го отчетем и си затваряме очите, по никакъв начин няма да проработи за бъдещето на държавата, а напротив – ще върви с огромна скорост към сблъсък, който може да бъде доста неприятен за цялото общество. Тази стратегия е опит да се повдигне въпроса, да се започне дискусия. Концепцията поставя конкретни проблеми и дава конкретни решения“, заяви той.

 

 

 

 

По думите му всички предложения са в съгласие с принципите на правовата държава и документите за защита правата на човека.

 

 

 

 

Социалните плащания към ромските семейства могат да стигнат доста над средната работна заплата чрез „социални врътки“, които системата позволява, каза той и допълни, че липсва единна база данни, поради което не се знае по колко начина е подпомагано от държавата едно лице.

Според него социалното подпомагане трябва да бъде обвързано с резултати.

 

 

 

 

Концепцията не е опит да се превърнат ромите в преследвано малцинство, а е опит да бъдат направени равноправни – с равни права, но и отговорности и съзнание, каза той.

По думите му е предвидено да се направи кръгла маса, на която всички заинтересовани страни да могат да изкажат мнение да документа.

 

Оф нюз, БНР

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024