Политика

ГЕРБ май се вразуми! Ще чакат ветото на президента, преди да гласуват поправките на поправките в ИК

ГЕРБ май се вразуми! Ще чакат ветото на президента, преди да гласуват поправките на поправките в ИК

даниzx620y348_3359709

Правната мисъл в ГЕРБ все пак сработи и разумът пробива път. Депутатите от управляващото мнозинство са решили да изчакат първо ветото на президента върху изпратения му Изборен кодекс и тогава да внасят поправки на поправките.

Очевидно юристите на ГЕРБ са се вслушали в критиките, че не може да поправят една грешка с друга грешка.

 

 

 

 

 

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов си беше наумил, че до петък новият проектозакон, който да върне преференциите, трябва да влезе в пленарната зала и обясняваше, че депутатите ще действат независимо, че парламентът в момента е в процедура на изчакване решението на президдента. „Това е така наречената огледална техника, тоест процедурата тече, без значение дали междувременно президентът ще наложи вето на приетите миналата седмица поправки в Изборния кодекс“, обясняваше председателят на комисията Данаил Кирилов.

 

 

 

 

 

 

В понеделник в края на работния ден ГЕРБ спешно внесоха законопроект за промени в Изборния кодекс, с който да се запази сегашният ред за отчитане на преференциално гласуване. Според него прагът за отчитане на преференции на евровота ще бъде 5% от гласувалите за съответната листа, а на парламентарните и местни избори – 7%. В мотивите на внесения от ГЕРБ законопроект за изменение на Изборния кодекс пише, че за да се отрази общественият интерес, проектът се внася преди решението за обнародване на последните промени в Държавен вестник.

 

 

 

 

 

 

Още в същата вечер обаче  конституционалистът Георги Марков ги предупреди,  че внасянето на нов закон трябва да стане едва след санкцията на президента. Ако е вето – да се подкрепи ветото. Ако е указ – чака се обнародването му и тогава парламентът може да пристъпи към гласуване на нов законопроект.

 

 

 

 

 

 

Това вероятно е причината дебати за Изборния кодекс да не присъстват в програмата на парламента за тази седмица, за разлика от предложенията за избор на ЦИК, които ще се гледат в пленарна зала в четвъртък.

 

 

 

 

 

Ситуацията с Изборния кодекс е твърде необичайна, но правно допустима, заяви днес пред БНР Явор Нотев, член на правната комисия на парламента и депутат от коалицията „Обединени патриоти“.

„Твърде необичайната ситуация се породи от това, че са внесени промени в Изборния кодекс от ГЕРБ след приемането му на второ четене и преди срока от 15 дни , в който президентът трябва да наложи вето или да публикува закона“, обясни Нотев. „Това обаче е правно допустимо, тъй като законът не разглежда подобна възможност, но изрично не я забранява“, посочи той и разясни: „Има една особена хипотеза, която ограничава възможностите да бъде гледан законопроект, но при нея става дума за случаите, когато закон, отхвърлен по повод на президентско вето и не получил достатъчна подкрепа, след това без съществени изменения и без изчакване на срок от 3 месеца да бъде внесен в деловодството на парламента“.

 

 

 

 

 

След обяд днес Правната комисия в парламента ще заседава извънредно. Ще бъде обсъдено връщането на старият праг на преференциите в Изборния кодекс и процедура за избор на нов състав на Централната избирателна комисия.

 

 

 

 

 

 

Парламентът отваря процедура за избор на нова ЦИК в отсътвието на БСП от залата. Мандатът на комисията изтича на 21 март, но управляващата партия отказваше избор на нов състав с аргумента, че няма да се подготви за задълженията си до евроизборите на 26 май. Миналия четвъртък мнозинството отхвърли проект за решение на БСП за започване на процедура за нов състав на ЦИК. Тогава бяха приети и промени в Изборния кодекс, с които на практика се обезсмисли преференциалното гласуване и се заложи въвеждане на машинно гласуване в повечето секции. След намесата на Борисов сега и пътят за избор на нова ЦИК е открит.

 

 

 

 

 

 

Социалистите няма да участват в дебатите, но ще предложиат техните кандидати, когато правилата за избор бъдат готови.

 

Епицентър

 

 

Политика

More in Политика

Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024