Политика

ГЕРБ ще отхвърли ветото на президента и после ще промени Изборния кодекс по свой вкус

ГЕРБ ще отхвърли ветото на президента и после ще промени Изборния кодекс по свой вкус

 

 

ГЕРБ ще отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Изборния кодекс и ще изчака законът да бъде обнародван, за да го промени отново и да възстанови сега действащите правила за валидност на преференцията при избора на депутати, евродепутати и общински съветници. Това е най-вероятното процесуално решение, се разбра от думите на председателя на правната комисия от ГЕРБ в парламента Данаил Кирилов.

 

 

 

Причината ветото да бъде отхвърлено, а след това кодексът – отново променян, е, че то е върху цялостните изменения и касае четири групи разпоредби, а ГЕРБ е готова да се съобрази само с връщането на сегашния праг за преференции.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Промените в Изборния кодекс бяха приети на среднощно заседание на парламента на 14 февруари. Три дни по-късно след протести, критики от БСП и извънпарламентарни представени партии, както и намесата на премиера Бойко Борисов, ГЕРБ обяви, че ще запази сегашното положение за отчитане на преференциите. Гласуваната промяна, чийто вносител бяха депутатите от ДПС, обезсмисляше преференцията, тъй като повишаваше броя на гласовете за отчитането на нейната валидност до броя на гласовете, необходими за един депутатски, евродепутатски или общински мандат.

 

 

 

 

 

 

„Започваме с благодарност към президента за неговото усърдие във връзка с наложеното вето. Добросъвестно обсъждаме мотивите, които се излагат в указа за президентско вето и в този случай това отново ще бъде така. Това е повод за пореден път да възстановим дебата за промяната на някои от изборните правила“, каза Данаил Кирилов в началото на изявлението си пред медиите.

 

 

 

 

 

 

 

Но веднага коментира, че този дебат ще бъде необходим, защото се разпространяват неистини.

 

„Новото, което чухме във ветото и новият акцент освен машините и преференциалният вот, които смятаме, че удовлетворихме, беше обжалваемостта на актовете в изборния процес и промяната на подсъдността. Очевидно е, че в този случай президентът е бил заблуден и със съжаление го казвам, че очевидно не е възприел съветите на правния си съветник – проф. Друмева, а се е доверил на млади колеги в „БСП за България“. Категорично ще заявя, че няма актове в изборния процес, които да не подлежат на обжалване“, продължи шефът на парламентарната комисия по правни въпроси.

 

 

 

 

 

 

Данаил Кирилов изтъкна още, че за дебата за преференциите не е имало повече от едно изказване от парламентарната трибуна.

 

 

 

 

 

„На разположение сме за този дебат. Изчакахме с нетърпение позицията на президента. Винаги сме били готови за конструктивен диалог. Ще поканим в правна комисия представители на администрацията на президента. Смятаме, че така ще се прекрати практиката да се внушава страх у българския избирател“, заяви Кирилов.

 

 

 

 

 

 

 

„В 44-ото Народно събрание ние не сме имали възможността да се радваме на присъствието на президента в пленарната зала“, каза Кирилов в отговор на журналистически въпрос ще покани ли президента в пленарната зала когато се гледа ветото.

 

 

 

 

 

 

 

 

Според депутата от ГЕРБ Александър Ненков със защитата си на машинното гласуване Радев ставал „българският Мадуро“.

 

Източник: Епицентър. бг, Дневник

 

Политика

More in Политика

IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024