ОБЩЕСТВО

Горещ сигнал! Измамата с асфалта – разкрита в ново разследване на Валя Ахчиева

Горещ сигнал! Измамата с асфалта – разкрита в ново разследване на Валя Ахчиева

 

АПИ

 

 

„Всеки, повдигнал  въпроса за качеството на магистралите и пътищата  в България, винаги среща стена”, пише в брюкселския сайт Euelectionsbulgaria.com журналистката Валя Ахчиева. Тя излезе с поредното си разследване, в което хвърля светлина върху пътното строителство, което се възприема като център на масови злоупотреби и корупция. Погълнати са милиони европейски пари, но въпреки това черната статистика по същите тези пътища се запазва.

 

 

Поредната  трагедия на пътя провокира първата експертиза на пътищата у нас. След катастрофата край Своге, при която загинаха 20 пътници  от автобус, Върховната административна прокуратура (ВАП) разпорежда на министъра на регионалното развитие и благоустройството  да се извърши проверка в цялата страна, за качеството на ремонтирани и новоизградени пътни участъци, които са посочени от МВР с най-голяма концентрация на ПТП.

 

 

 

 
Нямало проблем с пътната настилка,  сочи докладът на лабораторията изготвен за прокуратурата. Според разследването на Ахчиева обаче, при изпитванията на пробите не отговарят на поставената задача, защото тя е подменена. И така докладът не разкрива истината за качеството  на пътищата.

 

 

 

Проверката е възложена  на АПИ. А тя от своя страна възлага лабораторни изпитвания на Института по пътища и мостове, на всички взети проби на участъци от републиканските пътища. Изпитани са проби – изрезки от износващ асфалтов пласт  от 21 участъка от републиканските пътища с концентрация на ПТП.

 

 

 
Министър Аврамова пише на прокурора, че „в резултат на направеното обследване се налага извода, че няма категорични данни, че причините за настъпване на ПТП са влошени повърхностни характеристики на настилката”.

 

 

 

И това бил крайният резултат на проверката  за качеството на износващия горен пласт на асфалта – имало някакви отклонения, но те не били съществени и не можели да предизвикат пътни инциденти.

 

 

Вместо от лабораторията да се занимаят със същността по отношение на качеството на вложените материали , те умишлено се занимават със странични показатели. И така предметът на проверката е подменен, а съответно и резултатите от нея.

 

 

От Института не измериха дебелината на въпросния износващ пласт. Според изискванията, той трябва да бъде точно 4 см. И никой не е измерил дебелината на тези взети 21 проби.  Това е така защото, всеки милиметър под 4 см на износващия горен асфалтов пласт, би спестил  много пари на строителя за сметка на качеството на пътя.

 

Вместо това, в лабораторията са измерили минимални  отклонения във физико-механичните показатели, които не са съществени.

19min.bg

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_12

Главчев с ново 20: Предложих на президента аз да поема Външно, не знам дали и кога ще издаде указ

април 20, 2024
e961bfe94512459ab7a699114384cfec

Кораб достави във Варна първото американско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, експериментите с централата започват скоро

април 19, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024