Политика

Дончев: Решението от петък беше грешка, дадохме лош сигнал на гражданите, но не сме правили отстъпки пред БСП

Дончев: Решението от петък беше грешка, дадохме лош сигнал на гражданите, но не сме правили отстъпки пред БСП

 

big_30_d9c

 

 

 

Взетото решение в петък за преференциите беше грешка. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на Нова телевизия.

 

Винаги се случват грешки, заяви той по повод това, че управляващите размислиха за преференциалното гласуване.

По думите му желанието на гражданите е по-важно.

 

 

На въпрос кое надделя за този обрат Дончев заяви, че първият аргумент е бил, че това е лош сигнал към българските граждани.
Не сме правили отстъпки пред левицата, каза Дончев. БСП се застраховат с твърденията си за нечестността на изборите, в случай, че имат нисък резултат, каза Дончев.

 

 

„В политиката много аргументи могат да бъдат намерени за всичко. Петъчнното решение за прага на преференциите беше грешка. По-добре е грешката да бъде поправена, вместо да се продължи на инат. Винаги се случват грешки, включително и вие в ефира като водите можете да направите грешка, тип лапсус“, каза Дончев, обръщайки се към водещия Виктор Николаев.

 

 

 

 

„По-важно е желанието и волята на гражданите. Особено усещането, че някой ти взима правото да решаваш. Първият и най-солидният аргумент за обрата в позицията е, че това е лош сигнал за българските граждани. Естествено, компромисът не трябва да минава граници. Ние не сме правили отстъпки пред левицата, а пред гражданите. Тя опозицията винаги ще е недоволна. Убеден съм, че на левицата дори да бъдат удовлетворени всичките й искания, утре ще постави други“, заяви Дончев.

 

 

 

 

Той коментира и думите на Корнелия Нинова, която обяви, че БСП иска машинно гласуване, тъй като протоколите от изборните секции могат да бъдат манипулирани. „Госпожа Нинова говори работи, на които тя сама не си вярва. Който е участвал в избори, знае, че тези неща не могат да се случат. Как да се подправи протокол, като в комисията има и техен представител. Има взаимен контрол.

 

 

 

 

Машинното гласуване е хубава тема. Аз от една страна го харесвам, то дава шанс да се махнат част от техническите грешки, свързани с броене на резултати. Но пък и темата сигурност е голяма спънка за машинно гласуване. И в чужбина има такива проблеми. Две държави се отказаха от него. На ниво технология не е проблем. Технически е възможно всички машини да са вързани в мрежа и в 20 ч. да имаме резултата.

 

 

 

 

 

Но има и възможност за електронна атака от хакери, например. Ако някой удари изборния процес, това може да означава конституционна криза. Самата мисъл, че изборният резултат зависи от технологията на изборите, е грешна. Тя зависи от гражданите“, обясни той.

 

 

 

 

 

„Една голяма партия от 100 000 човека е сложен за управление механизъм. Можем ли да гарантираме, че всички са безкрайно мотивирани, че няма да има глупости, които да дискредитират всичко останало добро, което е направено. Корупция има, това е факт. Има и в частния сектор, и в публичния сектор. Тя няма да се реши ако е само проблем на държавата, тя е проблем на оществото. Няма само такъв, който е взел, а има и такъв, който дава“, завърши вицепремиерът.

 

Петел, Епицентър, Нова тв

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024