Политика

Евродепутатът от ГЕРБ Ева Майдел: Членството в еврозоната ще ни изстреля в сърцето на развита Европа

Евродепутатът от ГЕРБ Ева Майдел: Членството в еврозоната ще ни изстреля в сърцето на развита Европа

 

552795

 

 

 

 

Регламентът за презграничните плащания предвижда таксите за преводи в евро да станат същите, каквито плащаме в България. В момента, ако трябва да направим превод от 10 евро, може да се наложи да заплатим такса между 20 и 60 лева, което е неоправдано високо. Когато регламентът влезе в сила, таксата ще падне близо 10 пъти.

 

 

 

 

Това каза в предаването „Още от деня“ по БНТ евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, която разкри подробности за Регламента за презграничните плащания, който беше приет преди дни в Европарламента.

 

 

 

 

 

„Регламентът казва, че вие можете да правите преводи в евро и таксите се приравняват към цените на вътрешните такси. Така показваме, че няма разлика между европейците, няма два вида европейци. В случая адресирахме един много сериозен проблем.

 

 

 

 

 

Има механизъм, който позволява на банките да правят бързи и лесни преводи, но те явно не го използват. Регламентът вече е приет и трябва да влезе в сила от 15 декември 2019 година.

 

 

 

 

 

 

Не очаквам съпротива от банките, защото те знаят за този регламент още от март 2018 година, когато почнахме да работим по него. Всичко това стана благодарение на единната работа на всички европейци. Следващата ни цел е да приравним таксите за всички видове валута, а не само за еврото“, разкри Майдел.

 

 

 

 

 

Евродепутатът коментира и темата за членството на България в еврозоната.

 

 

 

 

„За еврозоната имаме много ясно разписана пътна карта. Ние вървим по план и имаме подкрепата на всички европейски институции. В последните години българската икономика расте. Доходите ни се приближават към тези на европейците. Има още работа, но вървим в правилната посока.

 

 

 

 

 

 

 

 

Точно за това ще приемем еврото след няколко години. Ще го приемем, когато гражданите са готови. Членството в еврозоната ще ни изстреля в сърцето на развита Европа. Над 50% от българите одобряват членството ни в ЕС и еврозоната.

 

 

 

 

 

 

 

 

Няма държава, която да е член на еврозоната, и да е заживяла по-бедно или да има по-висока инфлация.

 

 

 

 

 

 

 

Пак казвам, че трябва да бъдем напълно подготвени за членството в еврозоната. Задали сме ясна заявка. В момента се правят анализи и стрес-тестове на банките. Членството в еврозоната означава и едни по-сигурни банки“, категорична беше Ева Майдел.

 

Новини БГ

Политика

More in Политика

IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024