Русия

Експерти: Русия може да отговори на ядрена атака на САЩ за 2-3 минути (ВИДЕО)

Експерти: Русия може да отговори на ядрена атака на САЩ за 2-3 минути (ВИДЕО)

 

 

 

5be9591b85600a0a335a28f7

 

 

Русия може да изпревари ядрен удар на САЩ с ракети със среден обсег от територията на Европа. При това руските ракети няма нужда да нападат цели в страни от ЕС, смятат военните експерти Евгений Бужинский и Михаил Ходоренок. Те разказаха в ефира на телевизионната програма „Неделна вечер с Владимир Соловьов“ по тв „Россия 1“ за хипероръжието на Русия, което гарантира ответен ядрен удар по територията на САЩ при евентуална американска атака. Това съобщава страницата „Руско-български кръстопът“ във Фейсбук.

 

 

При удар на САЩ от Европа, Русия трябва да мисли не за унищожаване на районите, откъдето е било извършено изстрелването, тъй като унищожаването на цели в ЕС е безсмислено, счита военният експерт Евгений Бужинский. Според него, по-ефективно ще бъде разполагането на хиперзвукови установки в източните райони на Русия, в частност в Чукотка, откъдето удар срещу територията на САЩ става реален.

 

 

 

При това далекобойността на хиперзвуковите системи на Русия в Далечния изток трябва да бъде не 2,6 хиляди километра, както при „Калибър“, а 4-5 хиляди км. Това ще позволи на руските ракети да достигнат до Западното крайбрежие на САЩ. Разликата в скоростта, счита Бузинский, ще позволи на Русия да изпревари удари на САЩ от Европа, тъй като, ако скоростта на ракетите със среден обсег е 1-2 Маха (Мах – скорост на звука, бел. ред.), то хиперзвуковият комплекс „Авангард“ развива от 10 до 20 Маха.

 

 

 

Военният журналист Михаил Ходаренок отбелязва, че ракетите със среден обсег на САЩ от Европа достигат територията на Русия за 6-8 минути, толкова време ще е необходимо на Русия за ответен удар. За унищожение на цели в континенталната част на САЩ, на Москва ще са необходими вече 15-20 минути, но тези изчисления не вземат предвид хиперзвуковата скорост на ракетите.

 

 

 

 
„Ако говорим въобще за хиперзвуковите ракети, то по-добре е да се използва такъв ракетен термин, какъвто е работното време. Това е времето от момента на откриването на целта до момента на прихващането за съпровождане и изстрелването ѝ. Това работно време хиперзвукът не само го ликвидира, но и няма ефективни зенитни ракетни системи, които биха могли ефективно да се борят с него“, заяви Ходоренок. Той уверява, че ответният удар ще последва най-много след 2-3 минути.

 

 

 

„Работното време практически е равно на нула. Откриват целта и веднага могат да хвърлят върху нея белия саван“, коментира той.

 

 

 

Русия

More in Русия

1010x570

Путин: Новите руски оръжия превъзхождат тези на НАТО

февруари 2, 2024
ПУТИН5e_hlvkx2

Русия си иска всички задгранични имоти – от времето на империята досега. Има и в България

януари 19, 2024
1010x570

Путин за Нова година: Русия никога няма да отстъпи. Няма сила, която да ни накара да загубим паметта и вярата си

декември 31, 2023
big_Screenshot_95_

Тежък удар за Филип Киркоров в Русия, певецът разпространи специално обръщение / ВИДЕО

декември 26, 2023
путин-виц5e_pqpv22

Путин: Помните ли какво обещаха на Горбачов през 1991 г.?

декември 19, 2023
phpqr6ppi_559x345

Русия проведе симулация на ответен масивен ядрен удар по суша, въздух и море

октомври 25, 2023