Политика

Ерик Рубин: С F-16 ще имате изтребители, каквито няма и армията на САЩ

Ерик Рубин: С F-16 ще имате изтребители, каквито няма и армията на САЩ

 

 

erik-rubin

 

 

 

България е много близо до конфликтите в Близкия изток и в Източна Европа между Русия и Украйна, обяви американският посланик. Заедно с фондация “Америка за България” сме инвестирали много в обучението на български учители, заявява Ерик Рубин в интервю за „24 часа“.

 

 

– Г-н посланик, изборът на изтребители за армията ни породи много спорове. Казахте, че F-16 е най-добрата инвестиция, но защо?

– F-16 е най-добрият избор за България по много причини. Първата е, че това е най-добрият, най модерният, най-способен самолет. F-16 винаги е бил първият избор не само за военновъздушните сили на НАТО, но и за военно-въздушните сили по целия свят, които са съюзнически на САЩ, защото се е доказал по време на хиляди часове бойни действия из целия свят. F-16, за който България преговаря, е последната версия, блок 70, и той има много подобрения, много увеличени способности, някои от които са взети от F-35 – бойния самолет, който САЩ и държавите от НАТО работят съвместно, за да построят. В допълнение към подобрените оръжейни системи, авиониката и софтуера има и нова система, в която самият самолет може да спаси живота на пилота, ако пилотът изгуби съзнание поради много силните гравитационни сили. Самолетът може да усети това, да се изравни и да лети направо и наравно, докато пилотът се събуди. Втората причина, поради която мисля, че това е правилният избор, е, че всяка друга военновъздушна сила на НАТО в региона използва F-16. Така че закупуването на F-16 дава на България шанса да си подели разходите по обучение, поддръжка, съоръжения и това създава огромни възможности за спестяване на разходи, но също така и за оперативна съвместимост, така че да разполагате със същия самолет като всички останали съседи на България от НАТО, и това е също много положително нещо.

– Този вид система за спасяване на живота на пилота е нещо ново и за армията на САЩ ли?

– Не, нямаме я в самолетите F-16, които използват САЩ, защото са закупени в миналото. Това е нова система, която нашите пилоти нямат, но българските пилоти биха имали на този нов самолет.

– Може ли да дадете повече информация относно това, което “Локхийд Мартин” ще предостави на България, ако се стигне до сделка?

– Мисля, че България може да извлече ползи по много начини – първо, сделката би била с правителството на САЩ, а не с “Локхийд Мартин”. “Локхийд Мартин” ще произведе самолета, ще го достави, ще осигури подпомагане и поддръжка, но споразумението ще бъде със САЩ и ще донесе със себе си пакет от преимущества, които ще включват обучение, поддръжка и подобрения за българските военни летища, които ще бъдат ценни за много години занапред. Това ще доведе и до съвместни учения с американски пилоти и с други пилоти от ВВС на НАТО. Това е един пакет между двете правителства, което също е голямо предимство.

– Основният конкурент на САЩ за поръчката – шведската СААБ, остана разочарован от българското решение. Според тях американското предложение не отговоря на българските изисквания, така ли е?

– Не бих приел този аргумент. Мисля, че единият въпрос, който беше повдиган, беше за цената. И ние казахме, че ще прекроим крайния пакет, включващ финалната цена, съобразно нуждите на България. Според нашата система това не се случва дотогава, докато преговорите не приключат, така че СААБ не знае каква ще бъде окончателната цена. Второ, ние сме казвали през цялото време, че дори ако крайната цена на F-16 е по-висока от анонсираната цена на “Грипен”, които СААБ се опитва да продаде, самолетите “Грипен” не включват оръжейни системи, те не включват повечето авионика, и нямат подпомагането, поддръжката и съвместимостта с НАТО, които има F-16. Така че цената на Грипен е само началната цена и държавите, които купуват “Грипен” в НАТО, ще трябва да инвестират допълнителни средства за оръжия и на такъв етап е напълно възможно цената за “Грипен” да бъде в крайна сметка по-висока.

Вторият въпрос засяга времевата рамка. Това е нещо, върху което ние работим и ще дискутираме, когато започнем преговорите с България, за да направим така, че самолетите да бъдат доставени възможно най-скоро. Това е важна цел. Има неща, които отиват отвъд производството на самолетите, като например обучението на пилотите. Самолетите наистина не могат да бъдат доставени, докато няма пилоти, които да са готови да се научат да летят с тях.

– Имате ли обяснение защо се получи този разрив между президента и правителството за изтребителите?

– Като дипломат аз много, много усилено се стремя да стоя настрани от българската вътрешна политика. Това е моята работа и като се има предвид, че България е демократична държава и съюзник в НАТО, е особено важно аз да не се намесвам. Така че моята позиция е, че ние се опитваме да помогнем на България да модернизира своите въоръжени сили, да усъвършенства капацитета си, да има модерни, оперативно съвместими с НАТО военновъздушни сили. Ние се надяваме, че в крайна сметка ще има национален консенсус по това. Вече има значително мнозинство в парламента, но се надяваме, че и други ще се присъединят към подкрепата за решението, когато се надяваме то да бъде взето.

– Наскоро имахте среща с президента Румен Радев, разговаряхте ли за избора на F-16?

– Мога да ви кажа най-общо, че не разполагам със свободата да дискутирам разговорите си с официалните представители на българската власт, но че президентът публикува прессъобщение и спомена въпроса за военната модернизация. Така че мога да потвърдя, че ние наистина дискутирахме военната модернизация, както и много други въпроси, нашите двустранни взаимоотношения, загрижеността си относно развитието на събитията в региона, икономическото развитие. Това беше една много добра дискусия.

– Правителството на САЩ в лицето на държавния секретар Майк Помпео обяви, че продажбата ще се вмести в бюджета на България за нови изтребители, който е 1,8 млрд. лв. въпреки очакването, че инвестицията ще излезе 2,1 млрд. лева. Ще има ли компромис от американска страна при преговорите?

– Преговорите реално не са започнали. Ще има дипломатически преговори и те няма да бъдат открити за обществото. Но и те още не са се състояли, така че аз наистина не мога да кажа нищо повече от това, което вече казах по въпроса.

 

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ С РУБИН МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК:

 

24chasa.bg

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024