Политика

Ерик Рубин: Работим, за да гарантираме, че богатството на венецуелския народ няма да бъде ограбено

Ерик Рубин: Работим, за да гарантираме, че богатството на венецуелския народ няма да бъде ограбено

Посланик Ерик Рубин и Сотир Цацаров Снимка: Ладислав Цветков, бТВ

 

 

Българин получавал милиони евро от Венецуела. Това сочи разследване на ДАНС и американските служби. Заради тази нова афера посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин отиде на среща с премиера Бойко Борисов. Големи по размер парични преводи от Държавната петролна компания на Венецуела са минавали през банкови сметки в България и част от средствата са напускали страната ни с вероятно неистински основания.

 

 

 

Това бе съобщено след срещата в МС с участието на Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, началникът на ДАНС и американския посланик Ерик Рубин, съобщава бТВ.

 

 

 

„Току що имахме чудесна беседа с министър-председателя и с главния прокурор. Решаващата част от нашата дискусия, съвместно с други въпроси, беше жизнено важната необходимост да спрем нелегалния трансфер на парични средства и на фондове за Венецуела“, подчерта посланикът на САЩ в София Ерик Рубин след срещата.

 

 

 

 

„Работим с правителството на България и на други страни от ЕС, за да гарантираме, че богатството на венецуелския народ няма да бъде ограбено и че то разполага с необходимата подкрепа, за да си осигури мирно и демократично бъдеще”, подчерта Рубин.

 

 

 

 

 

В резултат от проверките у нас ще започне досъдебно производство за пране на пари.

 

 

 

 

Така се потвърждават и разкритията на венецуелския опозиционен депутат Карлос Папарони от преди няколко дни. Политикът първи обяви, че нашата страна е била брънка в схема за изнасяне на държавни активи от разтърсваната от антиправителствени протести южноамериканска страна.

 

 

 

 

Цацаров посочи на брифинг, че информацията за траншовете е дошла от САЩ – както по оперативен, така и по дипломатически път. Установени са българската банка и титулярът на сметките. По думите му парите след това са напускали България с основания като финансиране на спортна федерация или закупуване на храни.

 

 

 

 

 

ДАНС работи по случая. Агенцията започва „пълен мониторинг и пълна проверка” на банката със съдействието на БНБ, като главният прокурор уточни, че по първоначални данни сметките са редовно открити и финансовата институция не е обект на подозрение.

 

 

 

 

 

„Взети са мерки остатъчните средства да се поставят под пълен контрол. Преводи от сметките няма да се допускат”, подчерта Цацаров.

 

От форума:

 

И откога е забранено да се превеждат пари ? на кой льольо му хрумна, че размера на трансфера е гаранция за предикатно престъпление и откога посланици се занимават с разследване на пране на пари…. писна ми да ме правят на идиот некви илитерати с неопределена полова идентичност !

 

 

Не е работа на посланика да се занимава с банкови преводи тогава сащ да ни върнат парите на Иван Миронов – Балканбанк и Костадин Ботев дир. на авиокомпания Балкан

 

 

Сега парите от българската банка ще бъдат иззети от американците. И няма да се задоволят само със заграбването на тези пари, както е тръгнало…

 

 

Гласове

 

Политика

More in Политика

Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024