Европа

ЕС пак се цепна: Италия и Гърция отказаха да признаят Гуайдо за „временен президент“ на Венецуела!

ЕС пак се цепна: Италия и Гърция отказаха да признаят Гуайдо за „временен президент“ на Венецуела!

 

гуайдо крещи

 

 

Италия не признава „временния президент“ на Венецуела Хуан Гуайдо, заяви заместник-министърът на външните работи Манлио Ди Стефано, съобщава РИА Новости.

Според думите му, главният интерес в отношенията с Венецуела е предотвратяването на война.
„Същата грешка беше направена в Либия и днес е призната от всички. Трябва да избегнем същото нещо да се случи във Венецуела“.

 

 

 
Той разкритикува позицията на ЕС по отношение на Венецуела и предложи Рим да поеме посредничеството между поддръжниците на президента Николас Мадуро и опозицията.
В същото време, министърът на външните работи Енцо Миланези заяви в сряда, че страната напълно споделя позицията на Европейския съюз по въпроса за венецуелската криза и призова за провеждане на „свободни и прозрачни избори“.

 

 

 

 

Гърция също се противопоставя на признаването на Хуан Гуайдо за президент на Венецуела от ЕС, съобщава „Катимерини“, като се позовава на неназовани дипломатически източници преди днешното заседание на министрите на външните работи на ЕС днес в Букурещ, предава БТА.

 

 

 

 

„Признаването на лидера на венецуелската опозиция и председател на Националното събрание г-н Гуайдо за де факто президент на страната, без поне да бъде предприета европейска дипломатическа инициатива за създаването на условия за произвеждането на свободни избори, би било безотговорна позиция, особено с оглед на големите рискове, които съществуват за граждански сблъсъци в едно политически и социално поляризирано общество“, са заявили източниците на вестника.

 

 

 

 

Според тях Гърция е заявила категорично, че доколкото ЕС демонстрира особен интерес към Венецуела и подкрепя провеждането на избори, е необходимо да предприеме действия единно и по собствена дипломатическа инициатива.

 

 

 

 

 

Онзи ден заместник министърът на външните работи Йоргос Катрунгалос заяви, че „преди каквато и да било друга интервенция е желателно от страна на ЕС да бъде формирана група страни, които по исторически причини имат особено влияние в региона и поради това могат да се заемат с ефективна посредническа роля в латиноамериканската страна“.

 

 

 

 

 

По-рано Европейският парламент одобри резолюция, с която признава Гуайдо за „легитимен временен президент“ и призова страните членки да вземат същото решение.
Холандия, Великобритания, Германия, Франция и Испания заявиха намерението си да признаят председателя на Националното събрание на Венецуела Хуан Гуайдо за временен президент на страната, ако в срок от осем дни не бъдат насрочени нови избори.

 

 

 

 

На 21 януари във Венецуела започнаха масови протести срещу действащия президент Николас Мадуро. На 23 януари председателят на парламента Хуан Гуайдо се провъзгласи за „временен лидер на държавата“. САЩ и редица държави обявиха, че го признават. Русия, Турция и Китай обаче подкрепят Мадуро като законен президент.

 

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024