Европа

„Жълтите жилетки“ от Франция се протягат към Италия, в Париж – отново сблъсъци с полицията

„Жълтите жилетки“ от Франция се протягат към Италия, в Париж – отново сблъсъци с полицията

 

 

жълти119068_660_370

 

 

 

Протестиращи от движението на жълтите жилетки се събраха на площада на Триумфалната арка в Париж, откъдето потеглиха по булевард „Шан-з-Елизе“ на 13-о протестно съботно шествие, съобщава телевизия Бе Еф Ем Те Ве, цитирана от БНР.

Заради демонстрацията в Париж отново има засилено полицейски присъствие. И днешният ден не мина без сблъсъци. Край Триумфалната арка избухнаха безредици, на кадрите се виждат ранени полицаи и демонстранти.

На пропускателния пункт „Вентимиля“ на френско-италианската граница местни жълти жилетки пък искат да „хвърлят мост към Италия“ и да обединят каузата си с тази на италианските жълти жилетки, допълва телевизията. По-късно днес на пропускателния пункт „Вентимиля“ ще има също протест.

Още вчера няколко френски „жълти жилетки“ минаха от другата страна на границата, за кратък протест.

Призивът за обединяване на усилията на жълтите жилетки от двете страни на границата идва в момент на безпрецедентно обтягане на отношенията между Франция и Италия.

 

Колко ще бъдат днес „жълтите жилетки“ – пред тази загадка са изправени френските власти, след като миналата събота протестът събра по-малко от 60 000 души.

Около 300 демонстранти се бяха събрали от сутринта около Триумфалната арка, бул. „Шанз Елизе“ постепенно се пълни с хора. Обявени са още 3 демонстрации в Париж и десетки в провинцията, но организаторите избягват да обявяват маршрутите предварително. Тулуза се превръща във втори център на протеста, миналата седмица там се събраха 10 000 демонстранти.

Протестиращите в Париж отново носят плакати срещу президента Макрон. Зачестиха и нападенията срещу представители на властта.

Снощи неизвестни лица са опитали да подпалят вилата на председателя на френското Национално събрание Ришар Феран. „Може и е време да прекратим насилието и непрестанните обвинения срещу представителите на демокрацията“, каза сутринта пред Бе Еф Ем вътрешният министър Кристоф Кастанер.

 

Епицентър

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024