Политика

Захариева: Във Венецуела ако не гласуваш за когото трябва, ти просто ще гладуваш

Захариева: Във Венецуела ако не гласуваш за когото трябва, ти просто ще гладуваш

 

захариева2110820329

 

 

Във Венецуела положението е „глас или глад“, тоест ти, ако не гласуваш за този, който трябва, в случая Николас Мадуро – ти просто ще гладуваш и няма да ти бъдат дадени купони. Така беше избран венецуелският президент. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Панорама“ по БНТ във връзка с кризата във Венецуела.

 

 

„Защо толкова важен казус, като Венецуела, може да бъде поредната причина за противоречие между външната политика, правителството и президента?“, запита вицепремиерът Екатерина Захариева.

 

 

„Аз от БСП все още ясна позиция по темата не съм чула. Това не е тема, която е изникнала в последния един месец. В никакъв случай това не е нова тема и България няма някакви сериозни геополитически интереси“, подчерта министърът на външните работи.

 

 

 
„Имаме тежка коментарна ситуация – няма основни хранителни продукти, няма аспирин и болниците не работят. Нашите съюзници, членове на ЕС и много близки до нас, като Португалия и Испания основно, които имат най-големите интереси с 1 млн. европейски граждани, с двойно гражданство във Венецуела, призовават и ние правим всички опити да успокоим ситуацията за някакъв мирен процес и избори, които все пак са близки до демократичните стандарти“, заяви Захариева.

 

 

 

 

По думите й ние не можем да останем безучастни, но в случая става въпрос за една принципна позиция.

 

 
„Ние подкрепяме ли потъпкването на човешките права – незаконни и нелегитимни избори? Бивши посланици на България ни разказваха, че във Венецуела се гласува на принципа „глад или глас“. Излиза, че Венецуела е най-богатата държава на петрол в света и е най-големият по численост квартал на бедност в Латинска Америка.

 

 

 

 

Единственият начин те да се изхранват, е чрез едни карти, подобно на купоните в началото на 90-те години в България. Ако не гласуваш за този, който трябва, в случая Николас Мадуро – ти просто ще гладуваш и няма да ти бъдат дадени купони“, отбеляза още вицепремиерът.

 

Епицентър, БНТ

Политика

More in Политика

big_12

Главчев с ново 20: Предложих на президента аз да поема Външно, не знам дали и кога ще издаде указ

април 20, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024