Политика

Захариева: Когато си член на Европейския съюз, не може да мишкуваш и да се криеш

Захариева: Когато си член на Европейския съюз, не може да мишкуваш и да се криеш

яга121409_660_370

 

 

 

„Считам, че почти задължително министърът на външните работи и министъра на отбраната е почти задължително да се виждат веднъж на няколко месеца или веднъж месечно, например. За съжаление не ни се отдава. За да има диалог трябва и двете страни да го искат.

 

 

 

Това заяви вицепремиерът и министърът на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Беновска пита” по Канал 3 по повод разнобоя между президентството и правителството за позицията за Венецуела.

 

 

 

 

„По Конституция правителството осъществява външната политика на държавата. Президентът подписва договори, има задължения за посланиците.

В случаите, в които не успеем да убедим президента, правителството има пълното право да заеме позицията, която прецени”, каза Захариева.

 

 

 

 

 

Конкретно за Венецуела тя обясни, че народът на страната трябва да избере кой ще е президент и именно това гласи позицията на правителството.

„Не се месим в политиката на Венецуела”, категорична бе Захариева.

 

 

 

 

Относно информациите, че венецуелската власт прехвърля пари в България, тя обяви, че се прави проучване, но обясни, че не може да навлиза в подробности по темата, но до няколко дни ще има резултат.

 

 

 

 

Тя обяви, че през тази година ще има сериозни ротации на посланиците. Разясни и каква точно е процедурата и изтъкна, че конкретно посланикът в Русия е бил предложен от Румен Радев.

„Поех ангажимент към президента и го изпълнявам. Процедурата е министърът предлага на правителството, то решава и президентът подписва.

 

 

 

 

За посланика в Москва имаше предложение на правителството, за което президентът не се съгласи. Той предложи настоящия”, каза министърът на външните работи.

Тя обясни, че работи по въпроса да се разкрие консулство в Барселона, както и българско посолство в Чили и някои държави в Африка, които обаче предпочете да не спомене.

 

 

 

 

„На външната политика за мен една от основните задачи е да подпомага бизнеса. Тя не е чисто политическа”, каза още Захариева относно обвързването на политиката с икономиката покрай планираното откриване на посолство в Саудитска Арабия.

 

 

 

 

Относно решението за закупуването на американски изтребителия Ф-16 тя каза:

„Процедурата е прозрачна, дълга и тежка. В крайна сметка ние не си купуваме хартия. Първо за мен най-важното е техниката да бъде съвместима с партньорите в НАТО и най-вече с нашите съседи.

За нас е важно кое най-доброто от това, което може да си позволим”.

 

 

 

 

„Политически натиск и намеса няма. Нашият избор е да изберем най-доброто за България”, категорична бе Захариева.

 

 

 

Тя говори и за проекта „Турски поток”, като изтъкна, че е важно България да не бъде заобиколена от него и правителството работи активно това да не се случи.

 

 

 

„Македония трябва да докаже, че може да живее в добросъседство с държавите около себе си. Трябва да има здрави основни, а здравите основи се градят около истината за миналото ни”, каза още вицепремиерът относно опасността от изопачаване на историята, като обясни, че това ще бъде избегнато чрез Договора за добросъседство.

 

 

 

 

„Тогава, когато си член на Европейския съюз и искаш да бъдеш там, не може да мишкуваш и да се криеш”, каза още Захариева, като се върна на темата на Венецуела и обвиненията, че позицията на правителството е преписана.

„Аз не виждам минуси от членството ни в ЕС, виждам само плюсове”, допълни тя.

 

Канал 3

 

Политика

More in Политика

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024